Παρέα με το P40 Pro, η Huawei ανακοίνωσε και το μικρότερο αδελφάκι του, το P40, το οποίο έχει επίσημη τιμή €849 και μάλιστα, το δώρο της προ-παραγγελίας, ένα P30 Lite, συνεχίζει να δίνεται. Κάτι τέτοιο ισχύει και για το P40 Pro. Το Huawei P40 έρχεται σε μια όμορφη συσκευασία, στη πρόσοψη της οποίας υπάρχει το λογότυπο της εταιρείας, με το όνομα του τηλεφώνου και την αναφορά App Gallery, καθώς η εταιρεία σίγουρα δεν προσπαθεί να κρύψει τη δεδομένη κατάσταση. Στο εσωτερικό, υπάρχει το ίδιο το τηλέφωνο, φορτιστής 22,5 Watt και καλώδιο USB Type-C. Σε αντίθεση με το Pro, δεν υποστηρίζει ούτε ασύρματη ούτε αντίστροφη ασύρματη φόρτιση, ενώ η μπαταρία του είναι μικρότερη στις 3800mAh, αλλά αυτό είναι λογικό λόγω του μικρότερου μεγέθους, κάτι που το καταλαβαίνεις στο χέρι. Παρόλο που η διαγώνιος της οθόνης είναι 6,1’’, το νοιώθεις ελαφρύ και κυρίως μικρό στο χέρι. Είναι προφανές πως η συσκευή απευθύνεται σε άλλο κοινό, που δε μπορεί τα μεγάλα τηλέφωνα, πόσο μάλλον σε σχέση με το P40 Pro που είναι σίγουρα βαρύ. Επιπλέον, είναι ένα από τα λίγα τηλέφωνα που κυκλοφορούν με υποστήριξη 5G και κόστος κάτω από τα €1000. Η αίσθηση που αφήνει στο χέρι πάντως είναι εξαιρετική, με τη Huawei να μην έχει κάνει εκπτώσεις όσον αφορά στα υλικά και τη ποιότητα κατασκευής. Γυαλί μπρος πίσω λοιπόν, με τους ίδιους εντυπωσιακούς χρωματικούς συνδυασμούς που έχει και το P40 Pro, χωρίς όμως την κυρτή οθόνη του μεγάλου αδερφού του, καθώς αυτή είναι επίπεδη με μικρά αλλά ορατά bezel.
Το πλαίσιο που στηρίζει πρόσοψη και πλάτη είναι μεταλλικό, με τη δεξιά πλευρά του να ενσωματώνει πλήκτρα ελέγχου της έντασης του ήχου και το power button. Στην κάτω πλευρά υπάρχει το μονοφωνικό (δυστυχώς) ηχείο, το οποίο όμως είναι πραγματικά δυνατό και με καλή ποιότητα, παρέα με τη θύρα USB Type-C και το tray για τη τοποθέτηση καρτών nano Sim. Το Huawei P40 δέχεται είτε δυο κάρτες Sim, είτε μια Sim και μια ειδικού τύπου nano card, ώστε να αυξηθούν τα 128GB αποθηκευτικού χώρου. Στο πάνω μέρος έχει εξαφανιστεί η θύρα υπερύθρων του Huawei P40 Pro, ενώ από ένα μικρόφωνο υπάρχει και πάνω και κάτω. Ακουστικό δεν συναντάμε στη συσκευή, το οποίο στη πραγματικότητα βρίσκεται πίσω από την οθόνη, υιοθετώντας μια τεχνολογία που έχουμε δει και σε άλλες συσκευές. Αυτό που ξεχωρίζει στη πλάτη είναι το μεγάλο module που ενσωματώνει το σύστημα καμερών, το οποίο καταλαμβάνει σχεδόν το 1/6 της πλάτης, ενώ ταυτόχρονα εξέχει κάποια χιλιοστά από το σώμα. Δεν είναι τόσο μεγάλο πάντως όπως αυτό του P40 Pro, αλλά αναλογικά φαίνεται ίδιο, παρόλο που βρίσκουμε τρεις φακούς αντί για τέσσερις (και μόνο ο ένας να είναι ίδιος με αυτούς το P40 Pro). Πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι σε σχέση με το Huawei P40 Pro, το Huawei P40 έχει χάσει και την αδιαβροχοποίηση IP68, καθώς είναι απλά splash proof.
Η οθόνη του τηλεφώνου έχει διαγώνιο 6,1’’, είναι τεχνολογίας Super Amoled και σε γενικές γραμμές έχει άριστη απόδοση. Είναι συμβατή με το πρότυπο HDR10 και προσφέρει συνολικά τέσσερις χρωματικές επιλογές. Η κανονική να είναι αυτή που προσφέρει χρώματα όσο το δυνατόν πιο κοντά στο αληθινό. Οι άλλες τρείς (έντονο, θερμό και ψυχρό) έρχονται για να δώσουν μια διαφορετική χρωματική απόδοση αν ο χρήστης το προτιμά, αν και μέσω ενός color circle κάποιος μπορεί να προσαρμόσει ακριβώς τη θερμοκρασία χρώματος, εφόσον οι άλλες τέσσερις έτοιμες επιλογές δε του κάνουν. Η ανάλυση της οθόνη είναι η τυπική Full HD Plus και σε γενικές γραμμές το οπτικό αποτέλεσμα που προσφέρει το panel είναι εξαιρετικό και δε πρόκειται να μείνει κανείς παραπονεμένες. Όμως και εδώ έχουν γίνει περικοπές από πλευράς Huawei, καθώς πέρα από τη χαμηλότερη ανάλυση λειτουργίας, η οθόνη δεν υποστηρίζει το high refresh rate στα 90Hz. Πάντως διατηρεί το ταχύτατο οπτικό αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων μέσα στην οθόνη, ενώ υποστηρίζει και ασφαλές face unlock χάρη στο σύστημα καμερών που βρίσκονται μέσα στο «χάπι» της οθόνης. Το τελευταίο είναι αξιόπιστο και αστραπιαία γρήγορο unlock, ακόμα και στο απόλυτο σκοτάδι.
Στα ενδότερα τώρα της συσκευής, το Huawei P40 έρχεται με το Kirin 990 5G SoC, ένα ολοκληρωμένο στα 7nm που ενσωματώνει το 5G μόντεμ και έχει 8 πυρήνες και δυο μονάδες AI. Πρώτη φορά το είδαμε το περασμένο έτος στο Huawei Mate 30 Pro. Συνεργάζεται με 8GB μνήμης και 256GB αποθηκευτικού χώρου USF 3.0. Το όλο πακέτο προσφέρει εξαιρετικές επιδόσεις, μην αντιμετωπίζοντας κανένα πρόβλημα ούτε σε κανονικές συνθήκες καθημερινής χρήσης ούτε στα παιχνίδια. Δοκιμάσαμε και κάποιους emulator (Dolphin, PPSSPP), με το Mali GPU να τα καταφέρνει αρκετά καλά στο πρώτο και τέλεια στο δεύτερο. Δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να δει κανείς πόσο ισχυρό είναι το GPU (κυρίως) του SoC, γιατί οι gaming drivers του Mali δεν είναι ιδιαίτερα βελτιστοποιημένοι για emulation, ενώ και οι ίδιοι οι emulator στοχεύουν περισσότερο σε Adreno GPUs. Ακόμα και έτσι όμως, η διαφορά σε σχέση με το Kirin 980 (του P30 Pro και του Mate 20 Pro) είναι μεγάλη και μπορείς να παίζεις άνετα σε 720p/1080p (ανάλογα το τίτλο) παιχνίδια Wii και GameCube.
Όσον αφορά στηn τυπική χρήση, δεν έχουμε κανένα παράπονο. Άλλωστε πρόκειται για flagship συσκευή και δε θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Το τηλέφωνο τρέχει Android 10 με το EMUI 10.1 της Huawei. Οι εφαρμογές τρέχουν άνετα, η μνήμη είναι αρκετή για να έχεις αρκετές ανοιχτές χωρίς να χρειάζεται να ξαναφορτώνουν ενώ μπορούμε αν θέλουμε να κλειδώσουμε έως 3 εφαρμογές που δε θα ξεφορτώνονται από τη μνήμη και θα είναι πάντα άμεσα διαθέσιμες. Η Huawei έχει κάνει όμως κάτι άλλο, βελτιώνοντας τον τρόπο του multitasking εφαρμογών σε σχέση με προηγούμενες εκδόσεις του λειτουργικού. Πλέον μπορούμε να έχουμε άμεσα διαθέσιμη «τραβώντας» ένα συρτάρι με εφαρμογές που έχουμε επιλέξει από τη δεξιά ή αριστερή πλευρά, και να χωρίσουμε την οθόνη στα δυο με δυο εφαρμογές. Μπορούμε επίσης να φορτώσουμε και τρίτη σε pop up παράθυρο, πάνω από τις άλλες. Όλο αυτό δουλεύει απρόσκοπτα και χωρίς καθυστερήσεις. Τις εφαρμογές τις κατεβάζει κανείς σε πρώτο χρόνο από το AppGallery, το δικό της store, το οποίο προϋπήρχε μεν, αλλά πλέον είναι το βασικό app store για τα τηλέφωνα της εταιρείας. Έχουν γίνει αρκετά βήματα προόδου ώστε αυτό να διαθέτει πλήθος διαθέσιμων εφαρμογών, με την εταιρεία να έχει ανακοινώσει πως θα επενδύσει πολλά χρήματα ώστε οι ανά τον κόσμο developers να καβαλήσουν και το βαγόνι της Huawei, μεταφέροντας τα apps τους στο AppGallery. Κάτι τέτοιο χρειάζεται όμως χρόνο και δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Ακόμα και έτσι όμως, το AppGallery δεν επαρκεί. Αναλυτικότερα για τις εφαρμογές που λειτουργούν ή δε λειτουργούν, μπορείτε να διαβάσετε στο review του Huawei P40 Pro. Σε γενικές γραμμές όμως αυτό που ισχύει είναι ότι όσοι κάνουν εκτενή χρήση των υπηρεσιών της Google, θα δυσκολευτούν αρκετά και θα πρέπει να κάνουν υπομονή ώστε η Huawei να ολοκληρώσει το δικό της πακέτο υπηρεσιών για να κάνουν τη μετάβαση.
Όσοι όμως έχουν το τηλέφωνό τους για να μιλάνε, για να χρησιμοποιούν τα social και για να βγάζουν φωτογραφίες, δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα. Το αντίθετο, θα έχουν ένα εξαιρετικό camera phone. Όσοι θέλουν το καλύτερο, θα πρέπει να πάνε στο Huawei P40 Pro, αφού και εδώ (όπως βέβαια συμβαίνει κάθε χρόνο) η Huawei έχει εξοπλίσει με διαφορετικό hardware το Huawei P40 σε σχέση με το Huawei P40 Pro. Στο πίσω μέρος βρίσκουμε 3κάμερες: την κεντρική κάμερα με αισθητήρα στα 50Mpixel μεγέθους 1/1,28’’ (Sony IMX700) τεχνολογίας RYYB ο οποίος μας δίνει μέσω pixel bining φωτογραφίες στα 12.5Mpixel, πίσω από ένα φακό με f/1.9 εύρους 23mm, τον οποίο βρίσκουμε και στο P40 Pro. Οι φωτογραφίες όμως είναι στα 27mm, καθώς το software κάνει μάλλον crop ένα ποσοστό. Χάρη στο μεγάλο μέγεθος του αισθητήρα, μπορούμε να έχουμε όμορφο και φυσιολογικό bokeh χωρίς να χρειαστεί να αξιοποιήσουμε το software αλγόριθμο για τέτοιες φωτογραφίες. Ο αισθητήρας ενσωματώνει ένα ανανεωμένο σύστημα auto focus το οποίο χρησιμοποιεί όλα τα pixel με 8 σημεία αναγνώρισης ανά pixel. Η βασική κάμερα πραγματικά κάνει εξαιρετική δουλειά. Την ημέρα βγάζει καθαρές φωτογραφίες με σωστό white balance, χωρίς μάλιστα να θέλει να δημιουργήσει κορεσμένα χρώματα. Το auto focus είναι γρήγορο, ακόμα και σε χαμηλό φωτισμό. Ακόμα και τότε όμως, το σύστημα αισθητήρα/software κάνουν εξαιρετική δουλειά, χωρίς καν να χρειάζεται να πάμε σε night mode. Αποθανατίζοντας ακίνητα αντικείμενα ώστε να κρατήσει το διάφραγμα λίγο περισσότερο ανοιχτό (όχι πάντως πάνω από 1sec) χωρίς να εμφανιστεί κούνημα, η κάμερα κάνει τη νύχτα μέρα. Ακόμα και σε απόλυτο σκοτάδι δίνει αποτέλεσμα. Ανεβάζει αρκετά το ISO (μπορεί να πάει πάνω από 500000), αλλά το software της Huawei μπορεί και αφαιρεί εξαιρετικά ικανοποιητικά τον πολύ θόρυβο του ISO, χωρίς να καταστρέψει το αποτέλεσμα. Στο βίντεο πάλι, είναι εξίσου εντυπωσιακό το αποτέλεσμα, με εξαιρετικό stabilization, άριστα χρώματα, πολύ καλό ήχο από τα ενσωματωμένα μικρόφωνα και 4K/60fps που γενικά κρατά το frame rate πολύ κοντά στα 60, δίνοντας στο χρήστη το αποτέλεσμα που θέλει.
Ο δεύτερος φακός, ο ultra wide, έρχεται απευθείας από το P30, είναι αρκετά ευρυγώνιος και την ημέρα καταφέρνει να βγάλει καλό αποτέλεσμα. Όμως δε μπορεί να συγκριθεί με τον ultrawide του P40 Pro, ενώ ταυτόχρονα δεν υποστηρίζει βίντεο σε 4K/60fps. Το βράδυ δε, η απόδοσή του πέφτει αρκετά και θα πρέπει κανείς να αξιοποιήσει το Nigh Mode για να βελτιώσει τις λήψεις. Έχει auto focus και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για macro λήψεις, αλλά γενικότερα, αν κάποιος δεν θέλει ultra wide απεικόνιση, καλύτερα να χρησιμοποιεί το βασικό φακό που είναι καταπληκτικός. Και η zoom κάμερα έρχεται από το P30, δεν είναι periscope και προσφέρει 3x οπτικό και 5x hybrid zoom. Ούτε εδώ υποστηρίζεται βίντεο 4K/60fps, με την κάμερα να τα καταφέρνει καλά την ημέρα αλλά να δυσκολεύεται το βράδυ όταν αποφασίζει το software να τη χρησιμοποιήσει, γιατί αρκετές φορές προτιμά να χρησιμοποιεί το βασικό αισθητήρα κάνοντας crop. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, οι δυο άλλοι φακοί δεν έχουν καμία σχέση με τους αντίστοιχους του Huawei P40 Pro και δεν φέρνουν κάτι νέο στην αγορά. Πηγαίνοντας στη μπροστινό σύστημα καμερών, έχουμε έναν αισθητήρα 32Mpixel (όπως στο P40 Pro) πίσω από φακό 26mm και διάφραγμα f/2.2, παρέα με ένα αισθητήρα 3D Tof που όμως χρησιμοποιείται μόνο για το face unlock. Γενικά, οι φωτογραφίες είναι στα 32Mpixel και δίνουν στο χρήστη αυτό που ζητά. Πολύ καλό αποτέλεσμα με μπόλικη ευκρίνεια, άριστη αντίθεση και χρώματα, μεγάλο δυναμικό εύρος. Δεν υπάρχει hardware σταθεροποιητής όμως είναι ενεργή AI σταθεροποίηση η οποία κάνει εξαιρετική δουλειά (χωρίς να υπάρχει δυνατότητα απενεργοποίησης). Εδώ πάντως προσφέρεται δυνατότητα για βίντεο 4K/60fps, αλλά η Huawei έχει αφαιρέσει το auto focus, με το φακό να έχει fixed focus και άρα να πρέπει ο χρήστης να βρει τη τέλεια απόσταση ώστε να είναι η selfie του πάντα καθαρή. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν διάφορες άλλες επιλογές όσον αφορά στις ρυθμίσεις, όπως πλήρης χειροκίνητος έλεγχος ρυθμίσεων σε φωτογραφίες (και δυνατότητα Raw) και σχεδόν πλήρης στο βίντεο (δεν υποστηρίζεται δυστυχώς η ρύθμιση της ταχύτητας κλείστρου, αλλά μπορούμε να ανεβάσουμε το ISO μέχρι 51200). Επιπλέον, υπάρχει το ultra slow motion στα 7680fps (256x) σε ανάλυση 720p, το οποίο είναι… πιο αργό από όσο θα μπορούσε κανείς να ζητήσει. Υπάρχουν όμως και άλλα στάδια (από 4x έως 64x) όπου το βίντεο είναι FullHD. Μια ακόμα δυνατότητα είναι αυτή της ταυτόχρονης λήψης βίντεο από το βασικό και τον ultra wide φακό, με τα δυο πλάνα να είναι δίπλα δίπλα και το βίντεο να έχει ανάλυση FullHD.
Η Huawei αφαιρώντας το Pro από τo Huawei P40 Pro, δημιούργησε το απλό Huawei P40. Στη θεωρία κάποιος περιμένει κάποιες μικρές διαφορές, στην πράξη όμως αυτές είναι πολλές. Ναι μεν μικρότερο σε μέγεθος, αλλά χάνει τη γρήγορη φόρτιση, την ασύρματη και την αντίστροφη ασύρματη φόρτιση, την αδιαβροχοποίηση, τις κάμερες, ακόμα και τη δυνατότητα για βίντεο 4K/60fps με κάποιες από τις κάμερες. Προφανώς έχουν μια σημαντική διαφορά στην τιμή που φτάνει, στην Ελλάδα τουλάχιστον, τα €300. Έχει διατηρήσει τη μια (και πραγματικά κορυφαία) κάμερα, ενώ και οι δυο άλλες που διαθεέτει κάνουν καλά τη δουλειά τους. Επιπλέον, όσοι θέλουν και 5G και τη δυνατότητα για δυο κάρτες, δε θα βρουν άλλη τέτοια συσκευή σε τιμή κάτω από τα €1000, ενώ με δώρο το P30 Lite, η αγορά του φαντάζει ακόμα περισσότερο συμφέρουσα. Όμως, η αλήθεια είναι πως το Huawei P40 είναι περισσότερο γήινο σε σχέση με το P40 Pro.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity