Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Epson EcoTank L14150 Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Epson

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Epson Italy

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Epson Italy

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Το Epson EcoTank L14150 είναι ένα πλήρες πολυμηχάνημα με δυνατότητες εκτύπωσης έως A3, σάρωσης και FAX, διαθέτει WiFi και LAN και προσφέρει μικρό κόστος εκτύπωσης χάρη στο γεγονός ότι κανείς γεμίζει τα ειδικά δοχεία μελανιών.

Ένα μεγάλο μέρος των χρηστών εκεί έξω χρειάζονται κάποιον εκτυπωτή. Είτε για χρήση στο σπίτι, είτε στην εργασία, η εκτύπωση εξακολουθεί να είναι κάτι που απαιτείται. Το μεγαλύτερο θέμα που έχει ο τελικός καταναλωτής είναι φυσικά το κόστος εκτύπωσης, το οποίο κατά κόρον εξαρτάται από το κόστος των μελανιών και όχι από το αρχικό κόστος αγοράς ενός εκτυπωτή. Πολλές φορές, ειδικά σε φθηνούς εκτυπωτές, το κόστος των μελανιών είναι μεγαλύτερο από αυτό της αγοράς ενός νέου μοντέλου. Επιπλέον, κανείς δε θέλει να αλλάζει μελάνια κάθε τρεις και λίγο, οπότε και η αυτονομία είναι κάτι σημαντικό. Και τα δυο αυτά προβλήματα λύνει η Epson με τη σειρά εκτυπωτών EcoTank. Το Epson EcoTank L14150 με τιμή που βρίσκεται γύρω στα €600 και λειτουργίες πολυμηχανήματος δεν είναι για όλους, αλλά απευθύνεται κυρίως σε χρήστες που αναζητούν τη δυνατότητα για εκτύπωση Α3+, δηλαδή μεγάλες εκτυπώσεις.




Ο ίδιος ο εκτυπωτής είναι αρκετά μεγάλος και βαρύς σε απόλυτα νούμερα, αλλά όχι τόσο που να απαιτεί ειδικό χώρο για να τοποθετηθεί, με το μέγεθός του να είναι σχετικά περιορισμένο εν τέλει αν αναλογιστούμε ότι τυπώνει A3. Στη πρόσοψη διαθέτει μια έγχρωμη οθόνη αφής μέσω της οποίας μπορεί κανείς να κάνει τις περισσότερες ρυθμίσεις εφόσον έχει φυσική πρόσβαση σε αυτόν. Όμως με τις δυνατότητες δικτύωσης που διαθέτει, είτε μέσω WiFi είτε μέσω LAN, ο EcoTank L14150 είναι σχεδιασμένος για χρήση από πολλούς μέσω δικτύου. Να σημειώσουμε ότι υποστηρίζονται και πρότυπα WiFi direct και Apple AirPrint αλλά και Cloud printing μέσω του Epson Connect , ώστε να είναι δυνατή η εκτύπωση από παντού και μέσω κινητών/tablet. Η αρχική εγκατάσταση απαιτεί λίγο χρόνο, κυρίως για να γίνει ο συγχρονισμός της κεφαλής εκτύπωσης και ο υπολογισμός της στάθμης μελανιών. Από εκεί και πέρα, η εκτύπωση είναι παιχνιδάκι.



Όπως είπαμε, ο EcoTank L14150 είναι πολυμηχάνημα ενσωματώνοντας τόσο λειτουργίες Fax (κάτι που πλέον ο κόσμος δε χρησιμοποιεί) όσο και λειτουργίες σάρωσης, για όποιον θέλει να σκανάρει έντυπα σε ψηφιακή μορφή. Εδώ βέβαια η σύνδεση με υπολογιστή είναι απαραίτητη, με τη μέγιστη ανάλυση σάρωσης να είναι 1200x2400dpi. Το μεγάλο πλεονέκτημα που έχει είναι όμως η τεχνολογία εκτύπωσης. Καθώς πρόκειται για μοντέλο EcoTank, δε χρησιμοποιεί μελάνια σε μορφή cartridges. Αντίθετα, διαθέτει τέσσερα επαναγεμιζόμενα δοχεία μελανιών, τα οποία ο χρήστης γεμίζει με το αντίστοιχο χρώμα : Cyan, Magenta, Yellow και Black με τη συσκευασία να διαθέτει από ένα μπουκαλάκι (το μαύρο είναι περισσότερο).



Ουσιαστικά, αυτό που κάνει ο χρήστης είναι να ανοίξει το εκάστοτε μπουκάλι και να το τοποθετήσει στην αντίστοιχη υποδοχή στο μπροστινό μέρος της συσκευής, χωρίς μάλιστα να είναι πιθανό να κάνει λάθος γιατί η κάθε υποδοχή έχει διαφορετική εγκοπή και ταιριάζει μόνο με το αντίστοιχο χρώμα. Με αυτό τον τρόπο, όταν τα μελάνια τελειώσουν, ο χρήστης αγοράζει μόνο το χρώμα, όχι cartridge που έχει πάνω και chip ελέγχου, κάτι που μειώνει το κόστος των μελανιών. Επιπλέον, καθώς κάθε μπουκάλι μελανιού προσφέρει 70ml χρώματος, η ποσότητα είναι αρκετά μεγάλη, προσφέροντας μεγαλύτερη αυτονομία. Σε συνδυασμό μάλιστα με τη τεχνολογία εκτύπωσης της κεφαλής Micro Piezo, που διαθέτει 400 ακροφύσια για το μαύρο και 128 ακροφύσια για κάθε χρώμα, επιτρέπει την εκτύπωση με ελάχιστο μέγεθος σταγόνας της τάξης των 3,3 πικολίτρων.



Έτσι, το παραπάνω πακέτο μπορεί να τυπώνει σωστά χωρίς να γίνεται κατάχρηση μελανιού, κάτι που προσφέρει μεγάλη εξοικονόνηση και άρα τεράστια αυτονομία. Σύμφωνα με την Epson, η αυτονομία ανέρχεται στις 7500 μονόχρωμες σελίδες  και στις 6000 έγχρωμες σελίδες. Στη πράξη, προφανώς και δε προσπαθήσαμε να επιβεβαιώσουμε τις παραπάνω τιμές καθώς θα ήταν μάλλον αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο μέσα σε 1-2 εβδομάδες. Τυπώσαμε όμως δεκάδες σελίδες A4 διαφόρων τύπων με τη ταχύτητα να κυμαίνεται μεταξύ 10 και 15 σελίδων ανά λεπτό για έγχρωμές και μονόχρωμες εκτυπώσεις αντίστοιχα. Η ταχύτητα κρίνεται ικανοποιητική ενώ σημαντικό είναι το γεγονός ότι το μηχάνημα προσφέρει αυτόματο duplexer για τις A4 εκτυπώσεις, κάτι που εξοικονομεί χαρτί χάρη στην εκτύπωση διπλής όψης που γίνεται αυτόματα. Το ίδιο σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη σάρωση εγγράφων (βρίσκεται στο πάνω μέρος και δέχεται μέχρι 35 φύλλα ενώ το κεντρικό tray δέχεται μέχρι 250 φύλλα), οπότε κάποιος που κάνει μεγάλο όγκο φωτοτυπιών ή σαρώσεων στον υπολογιστή, δε χρειάζεται να είναι συνέχεια από πάνω για να αλλάζει τις προς σάρωση σελίδες. Όσον αφορά στις εκτυπώσεις Α3, ο EcoTank L14150 διαθέτει στο πίσω μέρος το σχετικό χώρο, ο οποίος δέχεται έως 20 φύλλα αυτού του μεγέθους.



Συνολικά, ο EcoTank L14150 είναι μια καλή λύση για όσους αναζητούν ένα πλήρες μηχάνημα για να καλύψει όλες τις ανάγκες ακόμα και σε μεγαλύτερες από A4 εκτυπώσεις. Το χαμηλό κόστος εκτύπωσης σελίδας χάρη στη τεχνολογία EcoTank είναι το βασικό του πλεονέκτημα, όμως δεν υστερεί πουθενά, καθώς προσφέρει πλήρεις δυνατότητες δικτύωσης, εκτύπωση διπλής όψης αλλά και τροφοδότη σάρωσης. Ναι είναι μεγάλο και τα χρήματα δεν είναι λίγα, σαν απόλυτο νούμερο, αλλά όσοι έχουν τις συγκεκριμένες ανάγκες που ο EcoTank L14150 καλύπτει, θα μείνουν ευχαριστημένοι. 

8.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Υποστηρίζει εκτύπωση A3
  • Πλήρεις δυνατότητες χρήσης από δίκτυο
  • Duplexer για εκτύπωση και αυτόματος τροφοδότης για σάρωση
  • Χαμηλό κόστος εκτύπωσης
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Μεγάλο βάρος
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*