Μάλιστα, αυτό ηλεκτρονικά ρυθμίζει και το keystone correction στο κάθετο άξονα, χωρίς να χρειάζεται να πάμε εμείς στο ίδιο το μενού το προβολέα για να το κάνουμε. Στο πάνω μέρος του βρίσκουμε διάφορα πλήκτρα ελέγχου όπως το power, αυξομείωση της έντασης ήχου, άμεση χρήση της εισόδου HDMI, keystone correction στο κάθετο άξονα καθώς και ένα διακόπτη keystone correction για τον οριζόντιο άξονα. Στην ουσία, για τις βασικές ρυθμίσεις δε χρειάζεται καν να χρησιμοποιήσουμε κάποιο από τα 2 remote control που συνοδεύουν το προβολέα. Γιατί δυο θα αναρωτηθεί κανείς; Το ένα είναι για τις ρυθμίσεις του προβολέα και το άλλο είναι για τον έλεγχο του Android TV. Στο πάνω μέρος βρίσκουμε επίσης και τα ρυθμιστικά που αφορούν στο φακό, ένα για την εστίαση και ένα για το μέγεθος προβολής, με το μέγιστο να φτάνει στις 300’’ εφόσον βέβαια υπάρχει η κατάλληλη απόσταση από το τοίχο ή την οθόνη προβολής.
Στην αριστερή πλευρά της πρόσοψης έχουμε ένα αεραγωγό που βοηθάει στη ψύξη της λάμπας. Στη δεξιά πλευρά υπάρχει ένα καπάκι πίσω από το οποίο συναντάμε ένα φίλτρο σκόνης, ώστε το εσωτερικό του προβολέα να παραμένει καθαρό ακόμα και μετά από πολλές ώρες χρήσης του (και αντίστοιχα χρήσης του ανεμιστήρα ψύξης).
Στο πίσω μέρος υπάρχει το ηχείο του παρέα με μια είσοδος HDMI και μια αναλογική έξοδο ακουστικών, τα οποία κρύβονται πίσω από ένα μαγνητικά στερεωμένο καπάκι. Το ηχεία έχει ισχύ 10 Watt παίζει πραγματικά καλά αν και σίγουρα αποτελεί μια βασική λύση. Καλύτερα για τον χρήστη να αξιοποιήσει εξωτερικό σύστημα ήχου, με τη λύση Bluetooth ηχείων ή ακουστικών να είναι η ευκολότερη. Η σύνδεση γίνεται άνετα χάρη στο λειτουργικό Android TV που έχει εγκατεστημένος ο προβολέας (περισσότερα για αυτό σε λίγο) . Στη πίσω πλευρά βρίσκεται και η τροφοδοσία.
Εκκινώντας το προβολέα, ξεκινάει αυτόματα και το Android TV, το οποίο στη προκειμένη περίπτωση είναι πραγματικά εξαιρετικά χρήσιμο. Χάρη σε αυτό, έχουμε εξ αρχής το Netflix διαθέσιμο και το μόνο που κάναμε ήταν να περάσουμε τους κωδικούς μας. Η αμέσως επόμενη εφαρμογή που εγκαταστήσαμε ήταν αυτή του Cosmote TV, έχοντας έτσι πλέον και live τηλεόραση αλλά και το on demand περιεχόμενο της Cosmote TV. Με αυτά τα δυο στη πραγματικότητα μπορεί κανείς να αντικαταστήσει πλήρως τη τηλεόρασή του, αρκεί να έχει μια τυπικά γρήγορη σύνδεση Internet. Μπορεί το SoC που ενσωματώνει ο προβολέας να μην είναι κάτι εξωπραγματικά γρήγορο, στη πράξη όμως δεν είχαμε κανένα πρόβλημα να περιηγηθούμε σε αυτές τις εφαρμογές και να παρακολουθήσουμε περιεχόμενο. Χάρη δε σε αυτό, η μοναδική είσοδος HDMI μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σύνδεση κάποια κονσόλας, κάτι που εμείς εκμεταλλευτήκαμε συνδέοντας το Playstation 5. Θα θέλαμε πάντως και μια θύρα USB για να βάλουμε εξωτερικό δίσκο και να βλέπουμε και από εκεί.
Πηγαίνοντας τώρα στον τομέα της ποιότητας της εικόνας, εδώ τα πράγματα είναι πραγματικά αρκετά καλά. Αν και μιλάμε για Full HD προβολέα, στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα φαίνεται πολύ καλύτερο. Η ευκρίνεια βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα ενώ και τα χρώματα είναι όμορφα και ζωντανά. Το δυνατό σημείο όμως του προβολέα είναι η φωτεινότητά του. Σε ένα πραγματικά φωτισμένο δωμάτιο, δεν είχαμε κανένα πρόβλημα να απολαύσουμε το περιεχόμενο που του «ρίξαμε» (gaming από Laptop, Netflix), ωστόσο για να εκμεταλλευτούμε τη μέγιστη φωτεινότητα των 2700 lumens «αναγκαστήκαμε» να ρυθμίσουμε το προβολέα στο Dynamic Mode που μαζί με το Bright Cinema είναι τα δυο φωτεινά modes. Όμως η υψηλή φωτεινότητα δημιουργεί αυξημένη θερμοκρασία στη λάμπα με αποτέλεσμα το σύστημα ψύξης που είναι στο εσωτερικό να ακούγεται πραγματικά πολύ. Έπρεπε να δυναμώσουμε αρκετά την ένταση του ήχου για να καλύψουμε το θόρυβο του ανεμιστήρα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως ο νούς μας δε πήγαινε συνέχεια εκεί. Δοκιμάζοντας το προβολέα βράδυ, με χαμηλό φωτισμό δωματίου, μπορέσαμε να εκμεταλλευτούμε τα δυο eco modes του προβολέα (Cinema, natural), όπου η μέγιστη φωτεινότητα περιορίζεται στα 2/3 της μέγιστης (1780 σύμφωνα με την Epson), η οποία είναι αρκετή για συνθήκες χαμηλού περιβάλλοντος φωτισμού. Ο ανεμιστήρας λειτουργεί και σε αυτή τη περίπτωση, αλλά ακούγεται ελάχιστα και εν τέλει κάποιος θα ξεχάσει την ύπαρξή του, απολαμβάνοντας τις πολλές ίντσες εικόνας που προσφέρει ο προβολέας. Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο πως ο Epson EH TW5820 υποστηρίζει και 3D περιεχόμενο (αν κάποιος εν έτη 2021 ασχολείται με αυτό).
Το ερώτημα που θα κάνουν πολλοί είναι αν αξίζει κανείς να αντικαταστήσει τηλεόραση με προβολέα και στη προκειμένη περίπτωση η απάντηση είναι μάλλον όχι. Σίγουρα είναι μεγάλη ευκολία η ύπαρξη του Android TV, ώστε να βλέπει κανείς streaming και live tv μέσω των app που μπορεί να εγκαταστήσει. Ωστόσο, ο θόρυβος στη μέγιστη φωτεινότητα, που είναι απαραίτητη όταν υπάρχει άπλετο φως στο σπίτι, είναι ενοχλητικός και ας αντέχει η λάμπα 4500 ώρες χρήσης (σύμφωνα με την Epson). Περισσότερο τον βλέπουμε σαν μια λύση για συγκεκριμένες καταστάσεις, είτε όταν ο περιβάλλον φωτισμός είναι μειωμένος είτε όταν ο κάτοχος του προβολέα χρησιμοποιεί ακουστικά οπότε ο θόρυβος δεν τον ενοχλεί. Ούτως ή άλλως, ένας προβολέας χρειάζεται ειδικές συνθήκες για να μπορέσει κανείς να τον εκμεταλλευτεί γιατί αν για παράδειγμα δεν έχει την απαραίτητη απόσταση μεταξύ αυτού και της οθόνης προβολής ώστε να έχει εικόνα μεγαλύτερη από αυτή μιας τηλεόρασης, σίγουρα δεν έχει νόημα. Αν οι συνθήκες είναι ιδανικές πάντως, ο Epson EH TW5820 πραγματικά μπορεί να προσφέρει τρομερές συγκινήσεις χάρη στην εξαιρετική εικόνα που προσφέρει. Αν μη τι άλλο, το να βλέπεις Champions League ή να παίζεις God of War και Returnal στις 150 ίντσες, είναι μοναδική εμπειρία.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity