Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Διαστάσεις: 48.6 x 18.9 x 3.4 εκατοστά (Μήκος, Πλάτος, Ύψος)
Τύπος: Μεμβράνης
Anti-ghosting: Ναι (Έως και 6 πλήκτρα ταυτόχρονα)
Βάρος: 650 γραμμάρια
Σύνδεση: USB
Προγραμματιζόμενα πλήκτρα: 5 x 15 (75 λειτουργίες σύνολο)
Ταχύτητα αναφοράς: 1000 Hz/1ms
Οπίσθιος Φωτισμός: Λευκό
Τιμή: €49
Η συσκευασία είναι ιδιαίτερα λιτή, ενώ στο εσωτερικό της, πέρα από το πληκτρολόγιο, συναντήσαμε τα απαραίτητα παρελκόμενα. Το Suppressor αποτελεί μία τυπική πλαστική κατασκευή. Ωστόσο πρόκειται για ένα ελαφρύ μεν, αλλά στιβαρό περιφερειακό. Όσον αφορά το design, το κάπως ασύμμετρο «ύφος» της συσκευής δεν εντυπωσιάζει. Η σύνδεση με τον υπολογιστή γίνεται μέσω USB, με την Cooler Master να έχει επιλέξει το δρόμο της αξιοποίησης ενός αποσπώμενου καλωδίου, το οποίο έχει μήκος 1.8μ. έτσι ώστε να καλύπτει κάθε set-up, είτε μιλάμε για τοποθέτηση κοντά στο tower, είτε όχι.
Τα πλήκτρα ακολουθούν την τυπική διάταξη, με το κλασικό αριθμητικό τμήμα στα δεξιά, ενώ στο επάνω μέρος κάνουν την εμφάνισή τους μία σειρά από ειδικά πλήκτρα που έχουν χρησιμότητα μόνο σε επίπεδο αναπαραγωγής μουσικής και αρχείων ταινιών. Συγκεκριμένα, έχουμε τρία πλήκτρα (δεξιά): forward, play/pause και backward, ενώ η ένταση του ήχου ρυθμίζεται μέσω των F4-F6. Προχωρώντας στα υπόλοιπα πλήκτρα ελέγχου, στο αριστερό άκρο βρίσκουμε μια σειρά από πέντε προγραμματιζόμενα πλήκτρα, ενώ με τα F1, F2 και F3 πραγματοποιείται η διαχείριση του φωτισμού. Ακόμα, με το F7 ενεργοποιείται/απενεργοποιείται η λειτουργία του αριστερού πλήκτρου FN, το οποίο αντικαθιστά το κλασσικό “Windows key”. Οι χαρακτήρες σε όλο το πληκτρολόγιο είναι αγγλικοί, ενώ φέρουν ειδική χάραξη που χρησιμεύει όταν ενεργοποιούνται τα LED οπίσθιου φωτισμού (λευκού χρώματος) τα οποία μπορούν να ρυθμιστούν σε 3 επίπεδα φωτεινότητας ή να απενεργοποιηθούν. Σημειώνεται ότι όλα τα πλήκτρα ελέγχου -πλην των media keys- συνδυάζονται με το δεξί FN, κάτι που μας φάνηκε αρκετά ενοχλητικό, κυρίως σε ό,τι αφορά στην αυξομείωση της έντασης του ήχου. Τα τέσσερα αντιολισθητικά pads εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη επαφή της συσκευής με την επιφάνεια στην οποία αυτή τοποθετείται, ενώ δύο στηρίγματα αυξάνουν την κλίση του. Στο πακέτο αγοράς συμπεριλαμβάνεται μία πλαστική βάση στήριξης των καρπών και πέρα από τους «πόντους» που προσθέτει συνολικά στο αισθητικό κομμάτι, η εγκατάσταση της κρίνεται μάλλον απαραίτητη αφού με αυτόν τον τρόπο η πληκτρολόγηση γίνεται πιο ξεκούραστη.
Η συνολική αίσθηση που αφήνει το Suppressor είναι πάρα πολύ καλή, ακόμη και για καθημερινή χρήση. Η πληκτρολόγηση είναι άνετη και αρκετά αθόρυβη, ενώ η γρήγορη επιστροφή των πλήκτρων μπορεί να εξασφαλίσει απρόσκοπτη χρήση σε αρκετές κατηγορίες video games. Αν και αξίζει να σημειωθεί ότι σε ορισμένους τίτλους με υψηλούς ρυθμούς δράσης (FPS, MMORPGs κλπ.), το keyboard -προφανώς- δεν μπορεί να φτάσει τις επιδόσεις ενός μηχανικού πληκτρολογίου τόσο σε επίπεδο απόκρισης (actuation point) όσο και σε key rollover, μιας και υποστηρίζει την ταυτόχρονη αναγνώριση μέχρι και 6 πλήκτρων.
Παρ’ όλα αυτά, το κύριο χαρακτηριστικό που ενισχύει τον «gaming χαρακτήρα» του CM Storm Suppressor είναι οι δυνατότητες προγραμματισμού και αντιστοίχησης μακροεντολών που προσφέρει. Για το σκοπό αυτό είναι εξοπλισμένο με έναν ισχυρό controller (32-bit/ @72 MHz ARM Rapid Engine), καθώς και με 128KB μνήμης, στην οποία και αποθηκεύονται οι ρυθμίσεις του χρήστη. Σημειώνεται ότι μπορούν να αποθηκευτούν έως και 5 προφίλ, με το καθένα από αυτά να δέχεται μέχρι και 15 μακροεντολές. Οι παραμετροποιήσεις (αλλά και η επεξεργασία των μακροεντολών) μπορούν να πραγματοποιηθούν εύκολα μέσω του σχετικού software που προσφέρει η Cooler Master, ενώ υποστηρίζεται και η λειτουργία on-the-fly macro recording, η οποία δίνει την δυνατότητα στο χρήστη να καταγράψει την ακολουθία των πλήκτρων που θέλει να ορίσει. Κάτι τέτοιο αποδεικνύεται ιδανικό για την χρήση shortcuts σε ορισμένα action games.
Συνοψίζοντας, η αλήθεια είναι ότι το CM Storm Suppressor δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας σε επίπεδο κατασκευής και σχεδιασμού. Από την άλλη όμως, η πρόταση της Cooler Master τα καταφέρνει αρκετά καλά στα περισσότερα mainstream games, ενώ αν λάβουμε υπόψη το αποσπώμενο καλώδιο, τον πολύ καλαίσθητο οπίσθιο φωτισμό και τις δυνατότητες προγραμματισμού και προσωποποιημένων ρυθμίσεων, μπορούμε να πούμε ότι το CM Storm Suppressor αξίζει την προσοχή των gamers και όχι μόνο.
Χιονίδαρος!