Το notebook έρχεται σε μια τεράστια συσκευασία, καθώς μιλάμε για ένα πραγματικό desktop replacement και η οποία περιλαμβάνει το ίδιο το notebook καθώς και το επίσης μεγάλο και βαρύ τροφοδοτικό! Προφανώς και απαιτείται μπόλικη ενέργεια για να λειτουργήσει το σύστημα, καθώς ενσωματώνει κορυφαία υποσυστήματα. Το ίδιο το notebook είναι επίσης μεγάλο με το βάρος του πάντως να μη φτάνει καν τα 4 κιλά, νούμερο αν μη τι άλλο εντυπωσιακό, αφού έχουμε δει άλλα 17άρια να φτάνουν ακόμα και τα 5 (κιλά). Έχοντας κλειστή την οθόνη, το μοναδικό που φαίνεται είναι το ανάγλυφο λογότυπο της εταιρείας στο πίσω μέρος της οθόνης. Κατασκευαστικά, το σύστημα είναι εξαιρετικό, αφού από τη μια καταφέρνει να είναι ελαφρύ και από την άλλη δίνει μια αίσθηση υψηλής ποιότητας στο χρήστη. Σύμφωνα με την εταιρεία, έχουν χρησιμοποιηθεί υλικά όπως αλουμίνιο (για το σκελετό) και ανθρακονήματα, ώστε να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα του σασί.
Ανασηκώνοντας την οθόνη, πέφτουμε αμέσως στο πληκτρολόγιο, το οποίο είναι προφανώς full size. Η Alienware υπόσχεται αντοχή επιπέπου 10 εκατομμυρίων κλικς, με το keyboard να είναι φωτιζόμενο αλλά και προγραμματιζόμενο. Μάλιστα, αναδεινύοντας ακόμα περισσότερο το gaming χαρακτήρα του συστήματα, το πληκτρολόγιο διαθέτει 9 πλήρως προγραμματιζόμενα πλήκτρα, τα οποία μπορούν να προσφέρουν στο χρήστη έως 19 διαφορετικές εντολές ανά εφαρμογή/παιχνίδι. Όπως είπαμε, το πληκτρολόγιο είναι φωτιζόμενο, με το χρήστη να έχει τη δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ μπόλικων ρυθμίσεων για το ποια πλήκτρα θα φωτίζουν, με τι χρώμα, σε ποιο παιχνίδι και πάει λέγοντας. Οι συνδυασμοί είναι... άπειροι και πραγματικά κάποιος μπορεί να κάνει το Alienware 17 R3 να δείχνει όπως θέλει, αφού πέρα από το ίδιο το πληκτρολόγιο, υπάρχουν και άλλα πράγματα πάνω στο notebook που μπορούμε να φωτίσουμε κατ'επιλογή. Αυτά είναι τα ηχεία (που μοιάζουν με εξατμίσεις αεροπλάνουν) στη πρόσοψη, το λογότυπο κάτω από την οθόνη, το πλήκτρο Power (μορφής εξωγήινου), το touchpad, καθώς και το λογότυπο παρέα με τις γραμμές που βρίσκονται στην πλάτη της οθόνης. Οι συνδυασμοί είναι πρακτικά απεριόριστοι, ενώ φυσικά μπορούμε να έχουμε δικά μας profil για να αλλάζουμε κατά βούληση το πως φωτίζει το σύστημα.
Όσον αφορά στις διάφορες θύρες διασύνδεσης, δεν του λείπει σχεδόν τίποτα. Στην αριστερή πλευρά βρίσκουμε δυο θύρες USB 3.0 και τη μοναδική αναλογική είσοδο/έξοδο ήχου, παρέα με το βύσμα τροφοδοσίας και τη θέση ασφάλισης του notebook με συρματόσχοινο. Στη δεξιά πλευρά υπάρχει μια ακόμα USB 3.0, ο αναγνώστης καρτών μνήμης, μια πολυ-θύρα που μπορεί να αξιοποιηθεί σαν USB 3.1 Type-C, σαν Thunderbolt ή σαν έξοδος εικόνας Display Port και η θύρα Gigabit LAN (Killer E2400). Πέρα από τη θύρα LAN, το σύστημα προσφέρει ασύρματη δικτύωση μέσω ενός Killer AC 1535 module, το οποίο μάλιστα μπορεί να συνδυαστεί με τη LAN και το σχετικό software να διαλέγει ανά πάσα στιγμή ποιο δίκτυο είναι το κατάλληλο για την εκάστοτε χρήση.
Θύρες όμως έχουμε και στο πίσω μέρος, μια HDMI και μια Graphics Amplifier Port. Αυτή η τελευταία είναι η θύρα-έκπληξη που καθιστά το Alienware ακόμα πιο ξεχωριστό από όσο θα μπορούσε κανείς να φανταστεί. Σε αυτή μπορούμε να συνδέσουμε το ξεχωριστό περιφερειακό με το όνομα Graphics Amplifier, το οποίο δεν είναι άλλο από ένα εξωτερικό κουτί που δέχεται... κάρτες γραφικών. Ναι, κάνει ακριβώς αυτό που καταλάβατε: δίνει τη δυνατότητα να προσθέσουμε/αναβαθμίσουμε το υποσύστημα γραφικών του notebook. Το περιφερειακό λειτουργεί όπως τα εξωτερικά cases για δίσκους, μόνο που στο εσωτερικό του δέχεται κάρτες γραφικών της Nvidia. Διαθέτει το δικό του τροφοδοτικό και μπορεί να υποστηρίξει ακόμα και μια Titan, δίνοντας στο notebook την ισχύ ενός κανονικού υπολογιστή desktop. Το Graphics Amplifier δεν είναι ιδιαίτερα ακριβό και σίγουρα αποτελεί σημαντικό λόγο να επιλέξει κανείς το σύστημα της Alienware. Δυστυχώς δεν είχαμε την ευκαιρία να το δοκιμάσουμε από κοντά.
Πηγαίνοντας τώρα στα ενδότερα του συστήματος, εδώ βρίσκεται το «ζουμί» και αυτό γιατί η Alieware έχει επιλέξει κορυφαία υποσυστήματα. Συγκεκριμένα, επεξεργαστής είναι ένας ολοκαίνουριος Intel Core i7 6820HΚ αρχιτεκτονικής Skylake, που διαθέτει τέσσερις φυσικούς πυρήνες μαζί με Hypethreading για συνολικά 8 threads, με τη συχνότητα λειτουργίας να μπορεί να φτάσει τα 4.1GHz μέσω της λειτουργίας Turbo. Με τον επεξεργαστή να αποτελεί ό,τι ταχύτερο έχει εμφανιστεί μέχρι σήμερα σε notebook, είναι λογικό να έχει συνδυαστεί με μια αντίστοιχα γρήγορη λύση για τα γραφικά και συγκεκριμένα μια Nvidia GTX980M εφοδιασμένη με 4GB μνήμης DDR5. Για όσους δεν γνωρίζουν, η 980M ουσιαστικά αποτελεί μια ελαφρώς κομμένη (σε επίπεδο CUDA cores) έκδοση της desktop GTX970 με επίσης χαμηλομένα ρολόγια. Το υποσύστημα υποστηρίζει όλα τα καλούδια των καρτών της Nvidia, όπως το Shadowplay, το Gamestreaming και τα ειδικά mode antialiasing της εταιρείας. Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειώσουμε πως το notebook μπορεί να ενεργοποιήσει το υποσύστημα γραφικών που είναι ενσωματωμένο στον επεξεργαστή Skylake.
Ουσιαστικά, η GPU της Intel μπαίνει σε λειτουργία αυτόματα όταν το σύστημα λειτουργεί με τη μπαταρία, ούτως ώστε να αυξηθεί η αυτονομία. Υπάρχει πάντα η επιλογή για χρήση του 980M σε παιχνίδια ακόμα και με όταν το notebook είναι εκτός ρεύματος, αλλά προφανώς η αυτονομία μειώνεται σημαντικά, ειδικά όταν παίζουμε παιχνίδια και γι' αυτό το λόγο μέσα από το GeForce Experience υπάρχει επιλογή για να "καρφώσουμε" το frame rate στα 30fps, ούτως ώστε να μην λειτουργεί η GPU στο 100% και έτσι να εξοικονομηθεί ενέργεια. Πέρα από τον κορυφαίο επεξεργαστή και την κορυφαία κάρτα γραφικών, το notebook έρχεται και με 16GB μνήμης DDR3. Όσον αφορά στον αποθηκευτικό χώρο και εδώ έχουμε μια εντυπωσιακή λύση, αφού η εταιρεία έχει ενσωματώσει δυο υποσυστήματα. Έτσι, συναντάμε ένα μηχανικό δίσκο χωρητικότητας 1TB για την αποθήκευση δεδομένων και ένα εξωπραγματικό γρήγορο PCI-E δίσκο 128GB, ο οποίος είναι για το λειτουργικό. Αυτός είναι τύπου NVMe της Samsung και στις μετρήσεις μας, έδωσε ασύλληπτα νούμερα, όπως για παράδειγμα ανάγνωση δεδομένων με 1627MB/sec!
Πηγαίνοντας τώρα στην οθόνη, δεν θα μπορούσε η εταιρεία να μας τα χαλάσει. Το panel που έχει επιλέξει είναι ένα πανέμορφο 4K τεχνολογίας IGZO IPS, με anti-glare επίστρωση. Είναι φωτεινό, με ζωντανά χρώματα και -προφανώς- μπόλικο χώρο εργασίας. Σε περιβάλλον gaming μας άφησε πολύ καλές εντυπώσεις, αν και δε μπορεί κανείς να περιμένει από το σύστημα να παίζει νέα games σε native 4K ανάλυση. Και αφού μιλήσαμε για τα games, έρχεται η ώρα να δούμε πως τα πηγαίνει στην πράξη. Δοκιμάσαμε μπόλικα παιχνίδια και το συμπέρασμα στο οποίο καταλήξαμε είναι ότι σε 1080p, μπορεί κανείς να παίζει άνετα με 60fps τα περισσότερα games (πχ. Middle-earth: Shadow of Mordor, Alien Isolation, The Witcher 3: Wild Hunt), με High/Very High και κάποιες περιπτώσεις Max Settings. Βέβαια, έχοντας κανείς την επιλογή να βάλει εξωτερική κάρτα γραφικών (πχ. μια GTX980Ti), ακόμα και η ανάλυση 4K του monitor μπορεί να αξιοποιηθεί πλήρως! Τι συμβαίνει με την αυτονομία όμως; Προφανώς δεν μπορεί κανείς να περιμένει αυτή να είναι μεγάλη. Το PC Mark μας έδωσε περίπου 3 ώρες χρήσης διάφορων εφαρμογών, χωρίς όμως gaming, κάτι που σημαίνει πως δεν χρησιμοποιήθηκε το υποσύστημα της Nvidia. Παίζοντας κάποιο game, το notebook μπορεί δύσκολα να ξεπεράσει τα 60-80 λεπτά χρήσης, παρόλο που ο επεξεργαστής είναι αρκετά φιλικός ως προς την κατανάλωση ενεργειάς. Αλλά αυτό είναι κάτι που περιμέναμε. Οι περίπου 3 ώρες τυπικής χρήσης είναι πολύ καλές για ένα 17άρι desktop replacement.
Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν πως το Alienware 17 R3 είναι ένα εξαιρετικό σύστημα, ένα κορυφαίο desktop replacement. Στιβαρό, ανθεκτικό, με κορυφαία υποσυστήματα, καλή -αναλόγικά- αυτονομία, επιλογή για σύνδεση εξωτερικής κάρτας γραφικών, με σχετικά μικρές διαστάσεις και βάρος για τη κατηγορία του και τιμή που αν μη τι άλλο δεν είναι απλησίαστη. Σίγουρα δεν είναι φθηνό και σίγουρα δεν είναι για όλους, όμως συνολικά, είναι ένα από τα καλύτερα gaming laptop που υπάρχουν εκεί έξω!
Θα περίμενα την τιμή να είνα πάνω από δυο χιλιάρικα. Σχετικά λογική, ειδικά αν την συγκρίνεις με άλλα high-end PC από Toshiba κτλ.
Πάνο που είδες την τιμή;Το μοναδικό R3 που υπάρχει στο skroutz έχει πάνω από 2000 και με χειρότερο επεξεργαστή.
$1500 κάνει στο site της αν είδα καλά.
Βρε δεν θύμωσα,απλά είναι ψιλοαπίθανο να δεις τέτοιο laptop να κάνει κάτω από 2000.Θα ήταν ληστεία σε τέτοια τιμή μιας και υπάρχουν αρκετά χρέπια σε τέτοιες τιμές.Στο αμερικάνικο site της εταιρείας ξεκινάει από 1500$ και το συγκεκριμένο πωλείται στα $2,399.99.Οπότε Ελλάδα θα φτάσει με ένα ωραίο καπελάκι,οπότε μιλάμε για πάνω από 3000€.Να πούμε τον Παπαπαύλου να δώσει κάνα τέτοιο σε κάνα διαγωνισμό.