Η συσκευασία του είναι μικρή σε μέγεθος και σε προϊδεάζει για το τι μπορείς να περιμένεις να βρεις στο εσωτερικό του. Μέσα βρίσκουμε το ίδιο το laptop και ένα πραγματικά μικρό φορτιστή, όχι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που χρησιμοποιούμε στα κινητά. Μάλιστα, ο φορτιστής χρησιμοποιεί δική του θύρα και όχι τη μοναδική Type-C USB που βρίσκουμε στο notebook, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί ανά πάσα στιγμή. Το ίδιο το notebook έχει βάρος που δεν ξεπερνά το 1,6 κιλό. Όντας εξαιρετικά λεπτό και χάρη στο γεγονός ότι ενσωματώνει οθόνη 14’’ (ανάλυσης Full HD), οι διαστάσεις του είναι μαζεμένες.
Σε αυτό βοηθά και το γεγονός ότι η Acer έχει τοποθετήσει την οθόνη σε ένα πλαίσιο με πολύ μικρά περιθώρια (με εξαίρεση αυτό που βρίσκεται στο κάτω μέρος της οθόνης). Αυτή είναι μια από τις σημαντικές διαφορές σε σχέση με παλαιότερα μοντέλα της σειράς. Η ίδια η οθόνη βασίζεται σε τεχνολογία IPS και προσφέρει κορυφαίες γωνίες θέασης, καλή φωτεινότητα και ζωντανά χρώματα, ενώ μπορεί να ανοίξει μέχρι 180 μοίρες, βοηθώντας το χρήστη να τη τοποθετήσει όπως τον βολεύει. Αξίοζει να σημειώσουμε πως η οθόνη έχει ματ επίστρωση και έτσι είναι ακόμα ευκολότερο για το χρήστη να δουλέψει με το laptop ακόμα και έξω στον ήλιο.
Όσον αφορά στα υλικά που χρησιμοποιεί το notebook, η Acer έχει επιλέξει πλαστικό με μορφή βουρτσισμένου αλουμινίου, το οποίο διατηρεί από τη μια το κόστος χαμηλά, ενώ από την άλλη η αισθητική που προκύπτει είναι ξεχωριστή. Μάλιστα, περιμετρικά της οθόνης και της κεντρικής μονάδας υπάρχει μια γυαλιστερή γραμμή που δίνει ένα ακόμα ομορφότερο τόνο. Το πληκτρολόγιο που διαθέτει η κεντρική μονάδα είναι τύπου chicklet, με την απόσταση μεταξύ των πλήκτρων να είναι επαρκής, ενώ το βύθισμα των πλήκτρων κρίνεται απόλυτα ικανοποιητικό. Προσφέρεται φωτισμός ενός επιπέδου με δυνατότητα απενεργοποίησής του. Τα F πλήκτρα είναι μικρότερα από τα υπόλοιπα με τη κύρια λειτουργία τους να αφορά επιλογές όπως αυξομείωση έντασης φωτεινότητας οθόνης και ήχου, απενεργοποίηση WiFi κτλ, ενώ για να λειτουργήσουν σαν F buttons, χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με το Fn.
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι υπάρχουν χαραγμένοι οι ελληνικοί χαρακτήρες. Κάτω δεξιά από το πληκτρολόγιο βρίσκεται ένας αναγνώστης δακτυλικών αποτυπωμάτων, ο οποίος μπορεί να συνεργαστεί με το Windows Hello σύστημα ασφαλείας για γρήγορο ξεκλείδωμα χωρίς χρήση κωδικού. Όσον αφορά τώρα στο touchpad, αυτό είναι αρκετά μεγάλο, ενσωματώνει τα δυο πλήκτρα (δεξί/αριστερό), προσφέρει εξαιρετική απόκριση και γενικά αποτελεί ένα ασφαλή τρόπο χρήσης του notebook. Φυσικά, κάποιος μπορεί να συνδέσει ποντίκι για μεγαλύτερη ευκολία. Οι διαθέσιμες θύρες είναι πολλές, ειδικά για ένα ultra portable notebook σαν αυτό. Στην αριστερή πλευρά συναντάμε έξοδο HDMI, 2 παραδοσιακές USB 3.0, μια typeC USB 3 και έξοδο ακουστικών, ενώ δεξιά βρίσκουμε μια ακόμα USB, θύρα για κάρτες SD και το σύστημα ασφαλείας Kensigton Lock. Όπως καταλαβαίνετε, κανείς δε θα μείνει παραπονεμένος.
Στα ενδότερα τώρα, το σύστημα βασίζεται σε έναν Intel Core i5 8250U cpu με 8GB μνήμης και 256GB δίσκου SSD. Ο επεξεργαστής, χάρη στους 4 πυρήνες με HT προσφέρει συνολικά 8 threads και σε γενικές γραμμές, μπορεί να εκτελέσει άνετα τις περισσότερες εργασίες που θα του ζητηθούν. Μπορεί η ονομαστική συχνότητα λειτουργίας του να είναι μόλις 1,6GHz, αλλά αυτή είναι η ελάχιστη όταν είναι φορτωμένοι όλοι οι πυρήνες. Σε περισσότερο τυπική χρήση, η συχνότητα μπορεί να εκτοξευθεί μέχρι τα 3,4GHz. Γενικότερα, ο επεξεργαστής δε μας προβλημάτισε καθόλου και θεωρούμε πως έχει την απαραίτητη ισχύ.
Θα θέλαμε όμως σίγουρα περισσότερη μνήμη, καθώς τα 8GB σήμερα είναι το απολύτως ελάχιστο ποσό, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι κινητά με Android έρχονται με 6/8GB μνήμης. Αντίστοιχα, θα θέλαμε και ο SSD (σε μορφή m2 sata) να είναι ταχύτερος καθώς αυτός της Hynix που βρήκαμε στο εσωτερικό του δεν είναι ο ταχύτερος δυνατός, με τη ταχύτητα εγγραφής να τερματίζει λίγο πάνω από τα 200MB/sec, ενώ και τα 256GB είναι πάλι τα ελάχιστα. Φυσικά, δε συζητάμε για gaming δυνατότητες, αφού το υποσύστημα γραφικών είναι το Intel 620 που βρίσκεται ενσωματωμένο στη CPU και οι επιδόσεις σε περιβάλλον 3D είναι περιορισμένες. Από την άλλη, η αυτονομία του υπολογιστή κρίνεται απόλυτα επαρκής, με τις 8 ώρες να τις έχει άνετα, ενώ είναι εφικτές ακόμα και πάνω από 10 ώρες αυτονομία, ανάλογα με τη χρήση και τις ρυθμίσεις φωτεινότητας.
Φτάνοντας στον επίλογο, αυτό που έχουμε να πούμε είναι πως με τα περίπου €800 που κοστίζει το Swift 3 με το παραπάνω configuration, ο κάτοχός του αποκτά ένα όμορφο, ελαφρύ, μικρό και με καλή οθόνη φορητό υπολογιστή, τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιεί άνετα όλη μέρα εκτός τροφοδοσίας ρεύματος. Ναι, δεν βάζει φωτιά στις επιδόσεις, όμως καταφέρνει να σταθεί παραπάνω από αξιοπρεπώς σε τυπική χρήση γραφείου. Αξίζει να του ρίξετε μια ματιά παραπάνω.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity