Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Hands on με τα πρώτα AI laptop της ASUS με AMD Strix Point (ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ)

*
Στα μέσα του Απρίλη (ναι, τόσο νωρίς!) είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά  engineering samples δυο εκ των νέων laptop της ASUS που θα κυκλοφορήσουν το επόμενο διάστημα με τη πλατφόρμα Strix Point της AMD. Πρόκειται για την επόμενη γενιά SoC, η οποία ενσωματώνει πυρήνες CPU αρχιτεκτονικής Zen 5 και GPU αρχιτεκτονικής RDA 3.5. Όπως το ASUS Rog Ally, έτσι και τα laptop που είδαμε, αποκλειστικά στην Ελλάδα, ήταν engineering samples, δηλαδή μη λειτουργικές συσκευές, ή τουλάχιστον δεν μας επετράπη να τα βάλουμε σε λειτουργία. Τα δυο μοντέλα είναι τα Zenbook S 16 και ProArt P16.




Και οι δυο υπολογιστές έρχονται με επεξεργαστές έως Strix Point 12 πυρήνων με Ryzen AI 9X τεχνολογία, οθόνη OLED 16’’ και φυσικά θα τρέχουν Windows 11. Κάτι νέο που βλέπουμε και στους δυο υπολογιστές, είναι το ανανεωμένο πληκτρολόγιο με το ειδικό «AI» πλήκτρο που ενεργοποιεί το Microsoft CoPilot, την AI πλατφόρμα του λειτουργικού.



Το Zenbook S16 είναι το ελαφρύτερο και μικρότερο σε διαστάσεις από τα δυο. Με βάρος μόλις 1,5 κιλό και ελάχιστο πάχος, πραγματικά ο συγκεκριμένος υπολογιστής είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακός.



Το τεράστιο touchpad βγάζει μάτια, με το πληκτρολόγιο να έχει ωραία αίσθηση. Από πλευράς θυρών, βρίσκουμε 2 Type-C USB 4.0 Gen 3 με δυνατότητα εξόδου εικόνας, 1 USB 3.2 Gen 2 (Type-A αυτή), έξοδο HDMI 2.1, αναγνώστη καρτών SD και combo mini jack.



Η οθόνη είναι 16 ιντσών, ανάλυσης 2880x1800 (αναλογίες 16:10) στα 120Hz, φτάνει φωτεινότητα έως τα 400nits (υποστηρίζοντας και HDR), ενώ χρωματικά καλύπτει το DCI-P3 χρωματικό φάσμα στο 100%!



Όσον αφορά τώρα στο ProArk P16, αυτό είναι το περισσότερο επαγγελματικό μοντέλο της εταιρείας. Το είδαμε σε μαύρο χρώμα, είναι βαρύτερο και παχύτερο σε σχέση με το Zenbook S16, όμως έρχεται και με σχετικά διαφορετικό hardware.



Μπορεί να βασίζεται και αυτό στους Strix Point επεξεργαστές, όμως διαθέτει ξεχωριστή GPU (έως RTX4070) ώστε να αποδίδει καλύτερα σε εφαρμογές όπως πχ το video editing, ενώ και η μέγιστη μνήμη που υποστηρίζει είναι τα 64GB (έναντι 32GB του S16).



Από εκεί και πέρα έρχεται με μια OLED οθόνης επίσης 16’’, η οποία όμως λειτουργεί σε ανάλυση 4K+ (3840x2400, καθώς είναι 16:10), όμως δεν τρέχει στα 120Hz. Και εδώ έχουμε έως 400 nits φωτεινότητας και 100% κάλυψη του DVI-P3. Η μπαταρία του είναι μεγαλύτερη σε χωρητικότητα ενώ διαθέτει και σαφώς περισσότερες θύρες, έχοντας και περισσότερο διαθέσιμο χώρο: 1xUSB 4.0 Gen 3 και 1xUSB 3.2 Gen 2 (type-C και οι δυο), 2x USB 3.2 Gen 2 Type-A, HDMI 2.1 και combo mini jack 3,5mm, ενώ διαθέτει ξεχωριστή είσοδος τροφοδοσίας.



Το πληκτρολόγιο είναι παραπλήσιο, με το CoPilot πλήκτρο, ενώ και το touchpad είναι εξίσου μεγάλο, ενσωματώνοντας όμως επιπλέον και μια touch ροδέλα που μπορεί κανείς να προγραμματίσει για να χρησιμοποιεί πχ σε ένα εργαλείο επιλογής χρωμάτων στο Photoshop ή το Davinci Resolve. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*