Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Νέο κινεζικό chip θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην τεχνητή νοημοσύνη

*
Κινέζοι ερευνητές ανέπτυξαν ένα νέο επεξεργαστή που θα μπορούσε σύντομα να φέρει επανάσταση στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης και είναι δημιουργημένος από νανοσωλήνες άνθρακα αντί για πυρίτιο.

Αυτή η καινοτομία, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Nature Electronics, στοχεύει να λύσει ένα σημαντικό ζήτημα: την κατανάλωση ενέργειας των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης. Τα τρέχοντα συστήματα, τα οποία είναι υψηλής έντασης υπολογισμών, καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας. Αλλά αυτό το νέο τσιπ θα μπορούσε ενδεχομένως να αλλάξει αυτή την κατάσταση.


Οι νανοσωλήνες άνθρακα, είναι μικροσκοπικές δομές κατασκευασμένες από άτομα άνθρακα διατεταγμένα σε εξάγωνα. Έχουν καλύτερη ηλεκτρική αγωγιμότητα από το πυρίτιο, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση ενέργειας. Το νέο τσιπ αποτελείται από 3.000 τρανζίστορ νανοσωλήνων άνθρακα, τοποθετημένα σε συστολική διάταξη, κάτι που κάνει δυνατή την παράλληλη επεξεργασία πολλαπλών δεδομένων και αυξάνει την υπολογιστική ταχύτητα.

Οι δοκιμές έδειξαν ότι αυτή η TPU καταναλώνει μόνο 295 μικροβάτ ενέργειας, ενώ εκτελεί ένα τρισεκατομμύριο λειτουργίες ανά βατ. Αυτό αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός σε σύγκριση με τα τρέχοντα τσιπ, ανοίγοντας το δρόμο για πιο αποτελεσματικά και χαμηλότερης ενεργειακής κατανάλωσης συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.

Οι ερευνητές δοκίμασαν το τσιπ τους εκπαιδεύοντας ένα νευρωνικό δίκτυο σε εργασίες αναγνώρισης εικόνων. Το αποτέλεσμα ήταν ακρίβεια 88%, με ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας. Αυτές οι εντυπωσιακές επιδόσεις θα μπορούσαν πράγματι να σηματοδοτήσουν την αρχή μιας νέας εποχής για την τεχνητή νοημοσύνη. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*