Το εν λόγω κβάζαρ, RX J1131-1231, βρίσκεται στον αστερισμό του Crater, περίπου 6 δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη. Είναι ένας φάρος στο σκοτάδι, που εκτοξεύει απέραντη ενέργεια καθώς καταβροχθίζει την ύλη. Το φαινόμενο του βαρυτικού φακού όχι μόνο μεγεθύνει αλλά και παραμορφώνει την εμφάνιση αυτού του κβάζαρ, δημιουργώντας πολλαπλές εικόνες του. Αυτές οι εικόνες εμφανίζονται ως τέσσερα διακριτά σημεία φωτός, σχηματίζοντας τον λαμπερό δακτύλιο που καταγράφει το JWST.
Ο βαρυτικός φακός είναι κάτι περισσότερο από μια απλή κοσμική ψευδαίσθηση, είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την αστροφυσική. Επιτρέπει στους αστρονόμους να μελετούν αντικείμενα που διαφορετικά θα ήταν πολύ αμυδρά ή πολύ μακριά για να τα παρατηρήσουν. Η μοναδική διαμόρφωση του δακτυλίου του Αϊνστάιν και τα πολλαπλά φωτεινά σημεία του μπορούν να αποκαλύψουν την κατανομή μάζας του ενδιάμεσου γαλαξία, συμπεριλαμβανομένης της σκοτεινής ύλης που δεν εκπέμπει φως αλλά ασκεί βαρυτική έλξη.
Το 2014, οι επιστήμονες εκμεταλλεύτηκαν αυτόν τον φυσικό κοσμικό μεγεθυντικό φακό για να μετρήσουν την περιστροφή της μαύρης τρύπας στο RX J1131-1231. Τέτοιες μετρήσεις είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση της δυναμικής αυτών των μυστηριωδών οντοτήτων και του ρόλου τους στην εξέλιξη των γαλαξιών. Επιπλέον, η μελέτη του βαρυτικού φακού συμβάλλει στη γνώση μας για τον ρυθμό διαστολής του σύμπαντος και τη φύση της σκοτεινής ενέργειας, η οποία καθοδηγεί αυτή τη διαστολή.
Το JWST συνεχίζει να κοιτάζει βαθύτερα στο σύμπαν, φέρνοντας στο επίκεντρο βασίλεια που κάποτε ήταν πέρα από την αντίληψή μας. Κάθε εικόνα που τραβήχτηκε είναι ένα κομμάτι ενός μεγαλύτερου παζλ, που συμβάλλει στη μεγάλη ταπισερί της κοσμικής μας κατανόησης. Καθώς κοιτάζουμε αυτά τα μακρινά θαύματα, μας υπενθυμίζεται η διασύνδεση όλης της ύλης και η ομορφιά που είναι εγγενής στην πολυπλοκότητα του σύμπαντος. Το δαχτυλίδι Einstein του RX J1131-1231 είναι ένα εκθαμβωτικό παράδειγμα της τέχνης της φύσης, ένα κοσμικό κόσμημα που λάμπει φως στις σκιές της άγνοιάς μας, οδηγώντας μας πιο κοντά στις απαντήσεις που κρύβονται ανάμεσα στα αστέρια.
Εικόνες: NASA/CXC/Univ of Michigan/R.C.Reis et al
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity