Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Τελικά, μάλλον δεν ήταν ολοκληρωτική η καταστροφή της Πομπηίας από τον Βεζούβιο

*
Η έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ., γνωστή για την καταστροφή των πόλεων της Πομπηίας και του Ερκολάνο, θεωρούνταν ως μια αποκάλυψη χωρίς επιζώντες. Ωστόσο, μια πρόσφατη έρευνα ρίχνει νέο φως στην τραγωδία.

Σε αντίθεση με ο,τι γνωρίζαμε ως τώρα, η καταστροφή φαίνεται πως δεν ήταν απόλυτη. Πολλά αντικείμενα, όπως κάρα και άλογα, απουσιάζουν από τα υπολείμματα, υποδηλώνοντας ότι κάποιοι κάτοικοι κατάφεραν να διαφύγουν εγκαίρως. Τα ανθρώπινα υπολείμματα που βρέθηκαν αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό τμήμα των αρχικών πληθυσμών αυτών των πόλεων.


Ο αρχαιολόγος πίσω από αυτήν την έρευνα ανέπτυξε μια μεθοδολογία για τον εντοπισμό των επιζώντων εστιάζοντας σε μοναδικά ρωμαϊκά ονόματα ειδικά για την Πομπηία ή το Ερκολάνο. Μετά από χρόνια σχολαστικής αναζήτησης μέσω βάσεων δεδομένων με ρωμαϊκές επιγραφές, ανακάλυψε στοιχεία για πάνω από 200 επιζώντες διασκορπισμένους σε 12 πόλεις.

Οι οικογένειες που επέζησαν εγκαταστάθηκαν σε κοντινές πόλεις, όπως η Όστια και το Πουτεόλι. Κάποιες, όπως οι οι Caltilii και οι Munatii, ευδοκίμησαν και ενσωματώθηκαν σε νέες κοινότητες, χτίζοντας μεγαλοπρεπείς ναούς και τάφους. Ωστόσο, δεν ήταν όλοι οι επιζώντες τόσο τυχεροί. Φτωχές οικογένειες, όπως οι Avianii και οι Atilii, βρήκαν καταφύγιο σε μικρές κοινότητες όπως η Nuceria. Αυτοί οι μετανάστες έδειχναν συχνά γενναιοδωρία, βοηθώντας άλλους επιζώντες συνεισέφεραν στους θρησκευτικούς και πολιτικούς θεσμούς των νέων πόλεων τους. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*