Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Τα προϊστορικά σκουλήκια των ωκεανών είχαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ζωής

*
Ο βυθός των ωκεανών φαίνεται πως φιλοξένησε μια σιωπηλή επανάσταση που μεταμόρφωσε τη ζωή στη Γη. Σύμφωνα με νέα μελέτη, προϊστορικά σκουλήκια απελευθέρωσαν οξυγόνο τρυπώντας σε θαλάσσια ιζήματα, συμβάλλοντας έτσι σε μια έκρηξη της βιοποικιλότητας κατά τη διάρκεια της Ορδοβίκιας περιόδου, περίπου 490 εκ. χρόνια πριν.

Για μια περίοδο 30 εκατομμυρίων ετών, τα προϊστορικά σκουλήκια ίσως ήταν οι πρωταγωνιστές σε μια από τις μεγαλύτερες μεταμορφώσεις της ζωής. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς ανακάλυψαν ότι η ανάμειξη ιζημάτων από σκουλήκια και άλλα ασπόνδυλα απελευθέρωσε οξυγόνο στον ωκεανό και την ατμόσφαιρα, ξεκινώντας την Έκρηξη της Βιοποικιλότητας της Ορδοβίκιας περιόδου.


Με την επανεξέταση της χημείας των αρχαίων ωκεανών, η ομάδα ενημέρωσε τα μοντέλα για να αναλύσει λεπτομερώς την αύξηση του οξυγόνου σε μια περίοδο εκατοντάδων εκατομμυρίων ετών. Διαπίστωσαν ότι τα ιζήματα που αναμειγνύονται από σκουλήκια περιείχαν περισσότερο πυρίτη, ένα βασικό ορυκτό για τη συσσώρευση οξυγόνου, το οποίο είναι απαραίτητο για την ύπαρξη και ανάπτυξη ζωής. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*