Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Πρωτοποριακή εφεύρεση επιτρέπει στους επεξεργαστές να μετατρέπουν τη θερμότητά τους σε ενέργεια

*
Μια διεθνής ομάδα ερευνητών ανέπτυξε ένα θερμοηλεκτρικό κράμα που αποτελείται από πυρίτιο, γερμάνιο και κασσίτερο, όλα από την ομάδα IV του περιοδικού πίνακα. Αυτό το καινοτόμο κράμα θα μπορούσε να ενσωματωθεί στις τρέχουσες διαδικασίες κατασκευής ηλεκτρονικών τσιπ, επιτρέποντας τη μετατροπή της θερμότητας που παράγεται από τους επεξεργαστές σε ηλεκτρική ενέργεια.

Επί του παρόντος, στην Ευρώπη, περίπου 1,2 exajoules θερμότητας χαμηλής θερμοκρασίας χάνονται κάθε χρόνο μέσω υποδομών πληροφορικής, όπως κέντρα δεδομένων και έξυπνες συσκευές. Αυτή η θερμότητα, που ισοδυναμεί με την ετήσια κατανάλωση ενέργειας χωρών όπως η Αυστρία ή η Ρουμανία, αντιπροσωπεύει μια πηγή ενέργειας την οποία δεν έχουμε εκμεταλλευτεί πλήρως, λόγω των τεχνολογικών προκλήσεων που σχετίζονται με την ανάκτησή της.


Ο συνδυασμός γερμανίου και κασσίτερου έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ενδιαφέρον για θερμοηλεκτρικές εφαρμογές. Σύμφωνα με τον Δρ Dan Buca από το ερευνητικό κέντρο Jülich, η προσθήκη κασσίτερου στο γερμάνιο μειώνει τη θερμική αγωγιμότητα ενώ διατηρεί τις ηλεκτρικές του ιδιότητες, καθιστώντας το ιδανικό υποψήφιο για τη μετατροπή της θερμότητας σε ηλεκτρική ενέργεια.

Η ενσωμάτωση αυτού του κράματος σε τσιπ πυριτίου θα μπορούσε να επιτρέψει την άμεση ανάκτηση της υπολειπόμενης θερμότητας που παράγεται κατά τη λειτουργία του επεξεργαστή, μειώνοντας έτσι την ανάγκη για εξωτερική ψύξη και πρόσθετη παροχή ρεύματος. Αυτή η προσέγγιση ανοίγει το δρόμο για πιο βιώσιμες και ενεργειακά αποδοτικές υπολογιστικές συσκευές που θα αποτελέσουν τη λεγόμενη «πράσινη» υποδομή IT. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*