Η τελευταία φορά που ο κομήτης του Halley πέρασε κοντά στον Ήλιο ήταν στις 9 Φεβρουαρίου 1986, όταν είχε πλησιάσει σε απόσταση περίπου 87,8 χιλιομέτρων, ελαφρώς μικρότερη από την απόσταση που χωρίζει τον Ήλιο από την Αφροδίτη. Από το 2003, οι αστρονόμοι έχασαν την οπτική επαφή με τον κομήτη, καθώς έγινε πολύ μικρός και πολύ αχνός για να τον παρατηρήσουν.
Οι κομήτες, ουράνια σώματα από πάγο και σκόνη, φημίζονται για τις θεαματικές ουρές τους. Αυτές οι ουρές σχηματίζονται όταν η ηλιακή ακτινοβολία εξατμίζει τον πάγο στο σώμα του κομήτη, οδηγώντας σε ένα ίχνος αερίου και σκόνης.
Ο Edmond Halley, ο αστρονόμος που ονόμασε τον κομήτη, ήταν ο πρώτος που προέβλεψε την επιστροφή του στους ουρανούς της Γης. Παρατηρώντας τον κομήτη το 1682, τον περιέγραψε αρχικά ως "τριχωτό αστέρι" χωρίς να καταλάβει την ακριβή φύση του. Συγκρίνοντας τις παρατηρήσεις του με παρόμοιες εμφανίσεις το 1531 και το 1607, υπέθεσε ότι επρόκειτο για το ίδιο αντικείμενο. Ο Edmond Halley προέβλεψε την επιστροφή του το 1758. Η πρόβλεψή του έγινε πραγματικότητα, αλλά δεν ήταν παρών για να το δει, αφού πέθανε το 1742.
Μέχρι την επόμενη φορά που θα έρθει κοντά στον Ήλιο στις 28 Ιουλίου 2061, ο κομήτης του Halley θα συνεχίσει να φωτίζει τον ουρανό μέσω δύο ετήσιων βροχών μετεωριτών. Τα παγωμένα συντρίμμια που άφησε κατά τα προηγούμενα ταξίδια του στην τροχιά της Γης προκαλούν τη βροχή μετεωριτών Delta Aquarids τον Μάιο και τους Orionids τον Οκτώβριο, μετατρέποντας αυτά τα συντρίμμια σε πεφταστέρια.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity