Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Παράξενο αντικείμενο προβληματίζει τους επιστήμονες: Αστέρι νετρονίων ή μαύρη τρύπα;

*
Η LIGO Virgo KAGRA ανίχνευσε ένα βαρυτικό σήμα από τη συγχώνευση ενός αστέρα νετρονίων με ένα τεράστιο αντικείμενο απροσδιόριστης φύσης. Η ακριβής εκτιμώμενη μάζα αυτού του ουράνιου σώματος το καθιστά είτε μια ιδιόμορφα ελαφριά μαύρη τρύπα είτε, πολύ λιγότερο πιθανό, ένα εξαιρετικά βαρύ αστέρι νετρονίων.

Το βαρυτικό γεγονός GW230529, που ανιχνεύθηκε από τη συνεργασία των LIGO-Virgo-KAGRA, έχει προσελκύσει την προσοχή της αστροφυσικής κοινότητας. Αυτό το γεγονός είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον καθώς παρουσιάζει ένα ουράνιο σώμα με μάζα που εμπίπτει στο λεγόμενο «κενό μάζας» μεταξύ των άστρων νετρονίων και των μαύρων τρυπών. Το χάσμα μάζας, που προηγουμένως πιστευόταν ότι βρισκόταν στο εύρος μεταξύ 2 και 5 ηλιακών μαζών όπου δεν υπήρχαν συμπαγή αντικείμενα, τώρα αμφισβητείται από αυτή τη νέα παρατήρηση. Η ανίχνευση ενός αντικειμένου με μάζα μεταξύ 2,5 και 4,5 ηλιακών μαζών υποδηλώνει ότι η κατανόησή μας για τα τελικά στάδια της αστρικής εξέλιξης ίσως χρειαστεί να αναθεωρηθεί.


Η καταγραφή του γεγονότος μόνο από το συμβολόμετρο LIGO Livingston υπογραμμίζει τις προκλήσεις στον εντοπισμό της ακριβούς τοποθεσίας τέτοιων περιστατικών, τονίζοντας την ανάγκη για ταυτόχρονη συλλογή δεδομένων από πολλαπλούς ανιχνευτές για τη βελτίωση του εντοπισμού. Η ενσωμάτωση νέων χαρακτηριστικών στους αλγόριθμους ανίχνευσης, όπως οι GstLAL, MBTA και PyCBC, ήταν καθοριστικής σημασίας για τον εντοπισμό αυτού του πολύπλοκου τύπου σύντηξης. Οι συνεισφορές από διάφορα ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των IPHC, LAPP, IP2I και IJCLab, έχουν βελτιώσει τις δυνατότητες, επιτρέποντας την ανίχνευση του GW230529 και ενδεχομένως ανοίγοντας το δρόμο για μελλοντικές ανακαλύψεις που θα μπορούσαν να φωτίσουν περαιτέρω το μυστηριώδες χάσμα μάζας 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*