Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Ο πιο δυνατός ήχος που ακούστηκε στη Γη και εξόντωσε χιλιάδες ανθρώπους

*
Ο πιο δυνατός ήχος που ακούστηκε ποτέ στη Γη προκάλεσε μαζικές ζημιές και θανάτους. Ταξιδεύουμε πίσω στις 27 Αυγούστου του 1883, όταν και οι κάτοικοι στα πέριξ του ηφαιστείου Κρακατόα άκουγαν κάτι σαν καταιγίδες, τη στιγμή που ο ουρανός ήταν πεντακάθαρος, ενώ στην Αυστραλία (χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά) ακούγονταν θόρυβοι που θύμιζαν κανόνια.

Το ηφαίστειο Κρακατόα εξερράγη, διέλυσε την γύρω περιοχή και έφτιαξε περιμετρικά του ένα νησί με βουνό που φτάνει σε ύψος τα 800 μέτρα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο ήχος της έκρηξης προκάλεσε απώλεια ακοής σε όποιον βρισκόταν σε ακτίνα 16 χιλιομέτρων από το περιστατικό, καθώς έφτασε σε ένταση τα 310 ντεσιμπέλ. Για όσους δεν γνωρίζουν, στα 140 ντεσιμπέλ αρχίζει ο ήχος να γίνεται ιδιαίτερα ενοχλητικός στο ανθρώπινο αυτί, ενώ από τα 160 ντεσιμπέλ και πάνω αρχίζει να δημιουργείται πρόβλημα στο τύμπανο.


Ο άνθρωπος έχει προκαλέσει στο μέγιστο, θόρυβο 250 ντεσιμπέλ (ατομική βόμβα Χιροσίμα-Ναγκασάκι). Το ηχητικό κύμα από το ηφαίστειο που εξερράγη διέσχυσε 3 φορές τον πλανήτη μέχρι να ελαττωθεί και υπολογίζεται πως ο πληθυσμός στα τριγύρω κατοικημένα νησιά αφανίστηκε από το ηχητικό κύμα. Οι άνθρωποι σε πάνω από 50 χώρες αντιλήφθηκαν τον ήχο και ο καπνός του έφτασε τα 30 χιλιόμετρα ύψος! Τα σωματίδια του καπνού που εκτοξεύτηκαν μείωσαν την παγκόσμια θερμοκρασία για 1,2 βαθμούς για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Οι Ολλανδικές Ανατολικές Ινδίες εκτιμούν πως πάνω από 165 χωριά και πόλεις καταστράφηκαν και 132 υπέστησαν σημαντικές ζημιές. Οι θάνατοι υπολογίζονται κάπου στις 36.417 και λέγεται πως ο διάσημος πίνακας «Η Κραυγή» του Έντουαρντ Μουνκ έχει εμπνευστεί από αυτήν την ιστορία.

 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*