Με τη βοήθεια λοιπόν του "προκατόχου" του, το James Webb αποκάλυψε την ύπαρξη του Gz9p3, ενός από τους μεγαλύτερους σε ηλικία γαλαξίες που έχουν εντοπιστεί ποτέ και χρονολογείται περίπου 510 εκ. έτη μετά το Big Bang. Το σύμπαν ήταν τότε σε "νεανική" ηλικία, αν υπολογίσει ότι πλέον είναι 13,8 δισ. χρονών.
Αυτό που κεντρίζει το ενδιαφέρον των ερευνητών σχετικά με τον Gz9p3, είναι το γεγονός ότι περιλαμβάνει δισεκατομμύρια αστέρια και η μάζα του είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τις προσδοκίες για την εποχή εκείνη. Μάλιστα είναι περίπου 10 φορές μεγαλύτερη συγκριτικά με άλλους γαλαξίες της ίδιας περιόδου που έχει ανακαλύψει το James Webb.
Το μυστήριο βαθαίνει ακόμα περισσότερο λόγω της δομής του Gz9p3. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι έχει πολύπλοκο σχήμα, με δύο πυρήνες, κάτι που υποδηλώνει ότι προέρχεται από τη συγχώνεσυ δύο ακόμα πιο παλιών γαλαξιών. Δεν αποκλείεται η διαδικασία συγχώνευσης να μην έχει ακόμα ολοκληρωθεί.
Η μελέτη του αστρικού πληθυσμού του Gz9p3 αποκαλύπτει μια αφθονία αρχαίων αστεριών που επέζησαν από εκρήξεις σουπερνόβα, οι οποίες εμπλούτισαν το πρώιμο σύμπαν με βαρέα μέταλλα όπως το πυρίτιο, τον άνθρακα και τον σίδηρο. Αυτή η διαδικασία έπαιξε βασικό ρόλο στον σχημετισμό των επόμενων γενεών αστεριών.
Η ικανότητα των γαλαξιών να συσσωρεύουν γρήγορα μάζα και να σχηματίζουν αστέρια στο πρώιμο σύμπαν αμφισβητεί τα όσα γνωρίζαμε ως τώρα. Η μελέτη του Gz9p3 δείχνει ότι οι γαλαξίες θα μπορούσαν να γίνουν "χημικά ώριμοι" πολύ πιο γρήγορα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, εγείροντας νέα ερωτήματα σχετικά με την ταχύτητα με την οποία δομήθηκε το σύμπαν μετά το Big Bang.
Εικόνα: NASA
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity