Ο David Hogg, επικεφαλής της ομάδας ερευνών στο Ινστιτούτο Flatiron και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, τονίζει ότι αυτός ο κατάλογος των κβάζαρ είναι μοναδικός στο είδος του. Παρέχει έναν τρισδιάστατο χάρτη που καλύπτει τον μεγαλύτερο όγκο του Σύμπαντος που έχει ποτέ χαρτογραφηθεί. Αυτό το κατόρθωμα επιτεύχθηκε χρησιμοποιώντας δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Gaia της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, που αρχικά σχεδιάστηκε για να χαρτογραφήσει τον δικό μας γαλαξία, αλλά το οποίο κατάφερε επίσης να εντοπίσει αντικείμενα πολύ πέρα από αυτόν.
Οι γαλαξίες που φιλοξενούν τα κβάζαρ καλύπτονται από τεράστια φωτοστέφανα σκοτεινής ύλης, αόρατα σε εμάς. Έτσι η μελέτη των κβάζαρ δίνει πολύτιμες πληροφορίες για τη σκοτεινή ύλη, ιδιαίτερα για την τάση της να συγκεντρώνεται. Ακόμα οι θέσεις των κβάζαρ και των γαλαξιών τους βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση της διαστολής του Σύμπαντος με την πάροδο του χρόνου.
Η χρήση δεδομένων από το Gaia, εμπλουτισμένα με πληροφορίες από το Wide-Field Infrared Survey Explorer της NASA και τo Sloan Digital Sky Survey, επέτρεψαν την εξάλειψη ρύπων όπως αστέρια και γαλαξίες, βελτιώνοντας έτσι τις αποστάσεις των κβάζαρ. Κατ'΄αυτόν τον τρόπο επετράπη η δημιουργία ενός χάρτη που υποδεικνύει περιοχές όπου η σκόνη, τα αστέρια και άλλα εμπόδια εμποδίζουν το οπτικό πεδίο και είναι στοιχεία απαραίτητα για την ερμηνεία του χάρτη των κβάζαρ.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity