Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Νέο αυτοάνοσο σύνδρομο που σχετίζεται με τον κορονοϊό απειλεί την ανθρώπινη υγεία

*
Ερευνητές ανακάλυψαν μια νέα απειλή για την ανθρώπινη υγεία που σχετίζεται με τον κορονοϊό. Πρόκειται για ένα νέο, αυτοάνοσο σύνδρομο, που θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τους πνεύμονες.

Από την έναρξη της πανδημίας του COVID-19, γιατροί και ερευνητές έχουν παρατηρήσει διάφορες μακροπρόθεσμες συνέπειες της μόλυνσης από τον κορωνοϊό. Μεταξύ αυτών των επιπτώσεων, έχουν εντοπιστεί αυτοάνοσες διαταραχές, που επισημαίνουν τις πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις μεταξύ του ιού και του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Πρόσφατες μελέτες αποκαλύπτουν την εμφάνιση ενός νέου σπάνιου αλλά σοβαρού αυτοάνοσου συνδρόμου.


Αυτό το σύνδρομο, που ονομάζεται MIP-C (MDA5-αυτοανοσία και διάμεση πνευμονίτιδα ταυτόχρονα με τον COVID-19), χαρακτηρίζεται από το ανοσοποιητικό σύστημα που επιτίθεται στον ίδιο τον οργανισμό. Ο Dr. Dennis McGonagle από το Πανεπιστήμιο του Leeds και η ομάδα του εντόπισαν 60 περιπτώσεις αυτού του συνδρόμου, όπως περιγράφεται λεπτομερώς σε πρόσφατη δημοσίευση στο eBioMedicine. Η νόσος έχει ομοιότητες με τη δερματομυοσίτιδα MDA5, αλλά επηρεάζει κυρίως άτομα ευρωπαϊκής καταγωγής, σε αντίθεση με την παραδοσιακή μορφή που επηρεάζει κυρίως γυναίκες ασιατικής καταγωγής.

Το MIP-C περιλαμβάνει την παρουσία αντισωμάτων anti-MDA5, μιας πρωτεΐνης που συνήθως εμπλέκεται στην ανίχνευση ιών RNA όπως ο COVID-19. Αυτά τα αντισώματα προκαλούν φλεγμονή που μπορεί να βλάψει σοβαρά τους πνεύμονες, απαιτώντας μερικές φορές ακόμα και μεταμόσχευση.

Η ξαφνική εμφάνιση πολλών περιπτώσεων το 2021 υποδηλώνει ότι η μαζική έκθεση στον COVID-19 μπορεί να έπαιξε ρόλο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η επαφή με το RNA του κοροναϊού θα μπορούσε να προκαλέσει την παραγωγή αντισωμάτων anti-MDA5 σε μερικούς ανθρώπους, προκαλώντας έτσι τη νόσο. Ωστόσο, δεν έχουν αποδείξει μια άμεση σχέση μεταξύ των εμβολίων κατά του COVID-19 και της εμφάνισης του MIP-C.

Από την άλλη μείωση των κρουσμάτων το 2022 μπορεί να υποδηλώνει σταδιακή προσαρμογή του ανοσοποιητικού συστήματος ή μείωση της έκθεσης σε ιούς χάρη στα μέτρα δημόσιας υγείας και τους εμβολιασμούς.

Οι ερευνητές συνεχίζουν να μελετούν αυτό το σύνδρομο. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*