Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Νέα μέθοδος απλοποιεί τη διαδικασία εντοπισμού των ψεμάτων

*
Ερευνητές από το Leugenlab από το πανεπιστήμιο του Amsterdam, σε συνεργασία με συναδελφους τους από τα πανεπιστήμια του Maastricht και του Tilburg προτείνουν μια νέα μέθοδο για τον εντοπισμό ψεμάτων.

Αυτό που μας λένε είναι να εστιάσουμε στις λεπτομέρειες της ιστορίας τους. Γιατί οι ψεύτες, αν και μπορούν να εφεύρουν λεπτομέρειες, αυξάνουν έτσι τον κίνδυνο να συλληφθούν. Το προσωπικό ασφαλείας είναι εκπαιδευμένο να εντοπίζει έως και 92 σημάδια ψέματος. Για τον Bruno Verschuere, αναπληρωτή καθηγητή ιατροδικαστικής ψυχολογίας, αυτό είναι ένα αδύνατο έργο. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι ρεαλιστικό να ζητάμε από κάποιον να αξιολογήσει τόσα σημάδια σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και να τα συνδυάσει για μια ακριβή κρίση. Επιπλέον, τείνουμε να πιστεύουμε ενστικτωδώς τους ανθρώπους που φαίνονται αθώοι, κάτι που ωφελεί τους ψεύτες.


Οι μελέτη του Leugenlab προτείνει μια νέα μέθοδο ανίχνευσης ψεμάτων που βασίζεται σε ένα μόνο σήμα: το επίπεδο λεπτομέρειας στην ιστορία. Οι ειλικρινείς άνθρωποι μπορούν να παρέχουν μια πλούσια περιγραφή επειδή έχουν βιώσει πραγματικά το γεγονός. Αυτή η αντιδιαισθητική μέθοδος αποδεικνύεται πολύ αποτελεσματική.

Για να επαληθεύσουν την αξιοπιστία αυτής της προσέγγισης, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια σειρά εργαστηριακών πειραμάτων. Μια ομάδα μαθητών χωρίστηκε στα δύο: στους ένοχους και στους αθώους. Οι ένοχοι έπρεπε να κλέψουν ένα αντίγραφο ενός διαγωνίσματος από ένα ντουλάπι, ενώ οι αθώοι απλώς περνούσαν χρόνο στην πανεπιστημιούπολη. Στη συνέχεια, όλοι οι συμμετέχοντες έπρεπε να δηλώσουν ότι είχαν περάσει μισή ώρα στην πανεπιστημιούπολη.

Σε εννέα μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 1.445 άτομα με αποστολή να ανακαλύψουν ποιος έλεγε ψέματα και ποιος έλεγε την αλήθεια, αυτά τα άτομα αξιολόγησαν την ακρίβεια χειρόγραφων δηλώσεων, βιντεοσκοπήσεων ή ζωντανών καταθέσεων των μαθητών. Όταν τους επετράπη να χρησιμοποιήσουν όλες τις πιθανές ενδείξεις, προσπάθησαν πολύ για να διακρίνουν τον ένοχο από τον αθώο. Ωστόσο, εστιάζοντας αποκλειστικά στην ποσότητα της λεπτομέρειας (τόπος, πρόσωπο, χρόνος, τοποθεσία), κατάφεραν με συνέπεια να διακρίνουν τα ψέματα από τις αλήθειες.

Αυτή η έρευνα έχει σημαντικές επιπτώσεις για τις μεθόδους ανίχνευσης ψεύδους που χρησιμοποιούνται από τις αρχές επιβολής του νόμου και τους πράκτορες ασφαλείας. Με την απλούστευση της διαδικασίας και την εστίαση σε ένα μόνο αξιόπιστο σήμα, γίνεται ευκολότερο να εκπαιδευτεί το προσωπικό να ανιχνεύει αποτελεσματικά τα ψέματα. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*