Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Νέα μελέτη εξηγεί τη σχέση της Σελήνης με τη διάρκεια της ημέρας στη Γη

*
Η Σελήνη διαδραματίζει έναν πιο περίπλοκο ρόλο από ό,τι πιστεύαμε ως τώρα στη δυναμική της Γης. Μια πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει ότι στο παρελθόν, οι μέρες στη Γη ήταν σημαντικά μεγαλύτερες από ό,τι είναι σήμερα. Αυτή η επιμήκυνση της ημέρας προκύπτει από την αργή αλλά συνεχή κίνηση της Σελήνης η οποία απομακρύνεται από τη Γη. Αυτή η ανακάλυψη μπορεί να αλλάξει σημαντικά την κατανόησή μας για τα βασικά γεγονότα στην εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη μας.

Κατά τη διάρκεια δύο συγκεκριμένων περιόδων, οι ημέρες στη Γη επιμηκύνθηκαν περισσότερο από δύο ώρες λόγω της σταδιακής απομάκρυνσης της Σελήνης. Αυτή η μεγαλύτερη έκθεση στο ηλιακό φως διευκόλυνε σημαντικά γεγονότα οξυγόνωσης, τα οποία μπορεί να συνδέονται με την έκρηξη της Κάμβριας, μια εποχή κατά την οποία η ζωή στη Γη διαφοροποιήθηκε γρήγορα.


Καθώς η Σελήνη απομακρύνεται από τη Γη, επιβραδύνει την περιστροφή του πλανήτη απορροφώντας μέρος της κινητικής του ενέργειας, οδηγώντας άμεσα σε μεγαλύτερες ημέρες. Μελετώντας στρώματα θαλάσσιων βράχων που χρονολογούνται από 700 έως 200 εκατομμύρια χρόνια πριν, οι ερευνητές κατάφεραν να ανακατασκευάσουν έναν «χάρτη» αυτής της εξέλιξης, αποκαλύπτοντας ένα κλιμακωτό μοτίβο για την περιστροφή της Γης με δύο μεγάλες περιόδους επιβράδυνσης.

Η πρώτη σημαντική επιβράδυνση, περίπου 650 με 500 εκατομμύρια χρόνια πριν, συμπίπτει με την έκρηξη της Κάμβριας, ενώ η δεύτερη, που συνέβη πριν από 340 έως 280 εκατομμύρια χρόνια, με μια μεγάλη εποχή των παγετώνων. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η αύξηση της διάρκειας της ημέρας, που προκαλείται από τη μετατόπιση της Σελήνης, θα μπορούσε να ήταν ένας παράγοντας ενεργοποίησης για μεγάλα γεγονότα οξυγόνωσης που διευκόλυναν τη διαφοροποίηση της ζωής.

Ωστόσο, οι ερευνητές συνιστούν προσοχή στην ερμηνεία αυτών των αποτελεσμάτων. Αμφισβητούν επίσης την ιδέα ότι η ταχεία ψύξη της Γης, που οδήγησε σε μαζική εξαφάνιση, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αλλαγή της περιστροφής του πλανήτη μέσω μαζών πάγου, τονίζοντας ότι οι παλιρροϊκές δυνάμεις μεταξύ της Σελήνης και της Γης είναι η κύρια αιτία αυτού του φαινομένου. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*