Οι χημικές αναλύσεις αποκάλυψαν υψηλές συγκεντρώσεις ψευδαργύρου, νικελίου, χαλκού, καδμίου και σιδήρου σε αυτούς τους ποταμούς. Ο σίδηρος είναι κυρίως υπεύθυνος για την πορτοκαλί απόχρωση, ενώ τα υψηλά επίπεδα οξύτητας, με pH 2,3, θυμίζουν χυμό λεμονιού ή ξύδι. Αυτές οι συνθήκες είναι εξαιρετικά τοξικές, άρα άκρως επικίνδυνες για την υδρόβια ζωή.
Η υψηλή συγκέντρωση μετάλλων και η οξύτητα του νερού συνδέεται με την τήξη του μόνιμου παγετού που καλύπτει τεράστιες περιοχές της Αρκτικής. Με τον τρόπο αυτό απελευθερώνονται ορυκτά που ήταν "εγκλωβισμένα" για χιλιάδες χρόνια, που αναμειγνύονται στη συνεχεια μετο νερό, μολύνοντας ποτάμια και ρέματα. Η εξέλιξη αυτή βάζει σε κίνδυνο την άγρια ζωή. Επιπλέον, όσο αυξάνονται οι θερμοκρασίες τόσο περισσότερος μόνιμος πάγος λιώνει, άρα απελευθερώνονται περισσότερες τέτοιες, τοξικές ουσίες. Ο κίνδυνος για την αλιεία στις Η.Π.Α. είναι πλέον κάτι παραπάνω από ορατός.
Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν ότι ο πορτοκαλί χρωματισμός εμφανίστηκε το 2008 και η ιδέα για τη μελέτη του φαινομένου ξεκίνησε να υλοποιείται δέκα χρόνια μετά.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity