Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Μελέτη εξηγεί γιατί ορισμενοι ποταμοί φαίνονται πορτοκαλί από το διάστημα

*
Τα τελευταία χρόνια, αρκετοί ποταμοί στην Αλάσκα, ορατοί από το διάστημα, έχουν αποκτήσει μια έντονη πορτοκαλί απόχρωση. Αυτός ο ασυνήθιστος χρωματισμός οφείλεται στην απελευθέρωση τοξικών μετάλλων στις υδάτινες οδούς, φαινόμενο που παρατηρήθηκε από ερευνητές. Έχουν εντοπίσει τουλάχιστον 75 επηρεασμένα ποτάμια και ρέματα στην οροσειρά Μπρουκς. Έρευνες με ελικόπτερα βοήθησαν στον εντοπισμό αυτών των αποχρωματισμένων υδάτινων οδών.

Οι χημικές αναλύσεις αποκάλυψαν υψηλές συγκεντρώσεις ψευδαργύρου, νικελίου, χαλκού, καδμίου και σιδήρου σε αυτούς τους ποταμούς. Ο σίδηρος είναι κυρίως υπεύθυνος για την πορτοκαλί απόχρωση, ενώ τα υψηλά επίπεδα οξύτητας, με pH 2,3, θυμίζουν χυμό λεμονιού ή ξύδι. Αυτές οι συνθήκες είναι εξαιρετικά τοξικές, άρα άκρως επικίνδυνες για την υδρόβια ζωή.


Η υψηλή συγκέντρωση μετάλλων και η οξύτητα του νερού συνδέεται με την τήξη του μόνιμου παγετού που καλύπτει τεράστιες περιοχές της Αρκτικής. Με τον τρόπο αυτό απελευθερώνονται ορυκτά που ήταν "εγκλωβισμένα" για χιλιάδες χρόνια, που αναμειγνύονται στη συνεχεια μετο νερό, μολύνοντας ποτάμια και ρέματα. Η εξέλιξη αυτή βάζει σε κίνδυνο την άγρια ζωή. Επιπλέον, όσο αυξάνονται οι θερμοκρασίες τόσο περισσότερος μόνιμος πάγος λιώνει, άρα απελευθερώνονται περισσότερες τέτοιες, τοξικές ουσίες. Ο κίνδυνος για την αλιεία στις Η.Π.Α. είναι πλέον κάτι παραπάνω από ορατός.

Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν ότι ο πορτοκαλί χρωματισμός εμφανίστηκε το 2008 και η ιδέα για τη μελέτη του φαινομένου ξεκίνησε να υλοποιείται δέκα χρόνια μετά. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*