Έρευνα που διεξήχθη στους πολυσύχναστους δρόμους του Λας Βέγκας ποσοτικοποίησε τις πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs) που απελευθερώνονται κατά το μαγείρεμα. Αυτές οι πτητικές οργανικές ενώσεις, γνωστές για την αντιδραστικότητα τους με τα οξείδια του αζώτου, προάγουν το σχηματισμό αιθαλομίχλης και υποβαθμίζουν την ποιότητα του αέρα. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, περίπου το 21% των ανθρωπογενών πτητικών οργανικών ενώσεων στο Λας Βέγκας προέρχονται από μαγειρικές δραστηριότητες, ποσοστό παρόμοιο με αυτό των εκπομπών βενζινοκίνητων οχημάτων.
Τα δεδομένα συλλέχθηκαν όχι μόνο στο Λας Βέγκας αλλά και στο Λος Άντζελες και στο Μπούλντερ του Κολοράντο. Ο χημικός της National Oceanic and Atmospheric Administration, Matthew Coggon τόνισε τη σημασία αυτών των ενώσεων λόγω της ικανότητάς τους να σχηματίζουν όζον και λεπτά σωματίδια, τα οποία και τα δύο είναι επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία.
Η μελέτη δείχνει ότι οι εκπομπές ρύπων από δραστηριότητες μαγειρικής έχουν υποτιμηθεί σε μεγάλο βαθμό μέχρι τώρα. Τα τρέχοντα μοντέλα ατμοσφαιρικής ρύπανσης δεν λαμβάνουν επαρκώς υπόψη αυτές τις πηγές, γεγονός που καθιστά δύσκολη την ακριβή εκτίμηση των επιπτώσεών τους. Ο Matthew Coggon και η ομάδα του συνεχίζουν την έρευνά τους για να κατανοήσουν καλύτερα τη συχνότητα και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτές οι ενώσεις αντιδρούν για να σχηματίσουν επικίνδυνους ατμοσφαιρικούς ρύπους.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity