Ερευνητές υποθέτουν ότι η ξεχασμένη αυτή «χημεία» θα εμφανίζεται ως ασυνέχεια στο μονοπάτι από απλά γεωχημικά σε σύνθετα βιολογικά μόρια. Η πρωτόγονη Γη περιείχε απλές ενώσεις όπως υδρόθειο, αμμωνία και διοξείδιο του άνθρακα. Πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, η πρωτόγονη ζωή χρησιμοποίησε αυτά τα μόρια ως πρώτες ύλες. Με την πάροδο του χρόνου, οι βιοχημικές διεργασίες μεταμόρφωσαν αυτούς τους πρόδρομους σε ενώσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν σήμερα, αντιπροσωπεύοντας τις πρώτες μεταβολικές οδούς.
Για να μοντελοποιήσουν το ιστορικό της βιοχημείας, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την εγκυκλοπαίδεια των γονιδίων και των γονιδιωμάτων των γονιδίων, στην οποία υπάρχουν καταχωρημένες πάνω από 12.000 βιοχημικές αντιδράσεις. Έτσι, ξακίνησαν να μοντελοποιούν την προοδευτική ανάπτυξη του μεταβολισμού.
Οι προηγούμενες προσπάθειες μοντελοποίησης της εξέλιξης του μεταβολισμού απέτυχαν να παράγουν τα πιο κοινά σύνθετα μόρια της τρέχουσας ζωής. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόνο μερικά μόρια θα μπορούσαν να παραχθούν. Για να παρακάμψουν αυτό το πρόβλημα, καθόρισαν τον αριθμό των αντιδράσεων που λείπουν. Η έρευνά τους τους οδήγησε στην τριφωσφορική αδενοσίνη (ATP), ένα κρίσιμο μόριο στη βιοχημεία.
Το ATP είναι το ενεργειακό νόμισμα των κυττάρων. Ωστόσο, οι αντιδράσεις που σχηματίζουν ΑΤΡ απαιτούν το ίδιο το ΑΤΡ, δημιουργώντας μια κυκλική εξάρτηση. Για την επίλυση αυτού του προβλήματος, οι ερευνητές επέτρεψαν τις αντιδράσεις που δημιουργούν ATP να χρησιμοποιούν πολυφωσφορικό αντί για ATP, τροποποιώντας μόνο οκτώ αντιδράσεις συνολικά. Αυτό τους επέτρεψε να επιτύχουν σχεδόν όλο τον σύγχρονο κεντρικό μεταβολισμό.
Οι ερευνητές ήταν έτσι σε θέση να εκτιμήσουν τη σχετική ηλικία των κοινών μεταβολιτών και να θέτουν ακριβείς ερωτήσεις σχετικά με την ιστορία των μεταβολικών οδών.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity