Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει την περιστροφή της Γης

*
Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η περιστροφή της Γης και ο προσανατολισμός της έχουν διαταραχθεί από την κλιματική αλλαγή. Οι αλλαγές μπορεί να φαίνονται ανεπαίσθητες, αλλά θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις όπως η επιβράδυνση του χρόνου, παρεμβολές στα διαστημικά ταξίδια και αλλαγές στον εσωτερικό πυρήνα της Γης.

Επί του παρόντος, μια μέρα στη Γη διαρκεί περίπου 86.400 δευτερόλεπτα, αλλά διάφοροι παράγοντες μπορούν να κάνουν αυτή τη διάρκεια να ποικίλλει κατά μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου κάθε χρόνο. Εκτός από τις κινήσεις των τεκτονικών πλακών και τις βαρυτικές επιρροές της Σελήνης, η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή παίζει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο σε αυτές τις καταστάσεις.


Για αρκετές δεκαετίες, το λιώσιμο των πολικών πάγων, ιδιαίτερα στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική, επιταχύνεται λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Αυτό το επιπλέον νερό συσσωρεύεται κοντά στον Ισημερινό, με αποτέλεσμα η Γη να διογκώνεται ελαφρά και να επιβραδύνει την περιστροφή της. Αυτό το φαινόμενο είναι παρόμοιο με τους πατινέρ που επιβραδύνουν όταν απλώνουν τα χέρια τους.

Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο PNAS, χρησιμοποίησε προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη που συνδυάζει πραγματικά δεδομένα και φυσικούς νόμους για να προβλέψει την εξέλιξη της περιστροφής της Γης. Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν μια προηγούμενη μελέτη υποδηλώνοντας επιμήκυνση των γήινων ημερών.



Η ερευνητική ομάδα δημοσίευσε επίσης μια μελέτη στο Nature Geoscience, δείχνοντας ότι η συσσώρευση νερού κοντά στον Ισημερινό μετατοπίζει τον άξονα περιστροφής της Γης, προκαλώντας την ταλάντωση των μαγνητικών πόλων. Η μελέτη αυτή υποδηλώνει ότι το φαινόμενο αυτό θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια.

Οι μέρες της Γης διέφεραν πάντα σε διάρκεια. Πριν από ένα δισεκατομμύριο χρόνια, μια μέρα διαρκούσε περίπου 19 ώρες. Το 2020, η Γη περιστρεφόταν ταχύτερα από ό,τι από το 1960, πριν επιβραδυνθεί ξανά το 2021. Η σεληνιακή παλιρροϊκή τριβή είναι κυρίως υπεύθυνη για αυτήν την επιβράδυνση, αλλά η τρέχουσα κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να γίνει ο κύριος παράγοντας μέχρι το τέλος του αιώνα.

Η επιμήκυνση των ημερών μπορεί να απαιτήσει την εισαγωγή «αρνητικών κλασμάτων δευτερολέπτου» έως το 2029 για να αντισταθμιστεί η συσσωρευμένη επιμήκυνση των ημερών. Αυτό θα μπορούσε να διαταράξει τον συγχρονισμό των ηλεκτρονικών συσκευών, αν και ορισμένοι ερευνητές υποβαθμίζουν αυτόν τον κίνδυνο. Αυτές οι αλλαγές πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη για τη διαστημική πλοήγηση, ειδικά κατά την αποστολή ανιχνευτών σε άλλους πλανήτες.

Η ερευνητική ομάδα προειδοποιεί ότι οι αλλαγές στον άξονα περιστροφής της Γης θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν τον εσωτερικό πυρήνα, αλλά οι πιθανές αλληλεπιδράσεις παραμένουν ελάχιστα κατανοητές. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*