Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Γνωρίζατε ότι το έντονο φως προκαλεί φτέρνισμα;

*
Το φαινόμενο του φτερνίσματος όταν εκτίθεται σε έντονο φως, κοινώς γνωστό ως αντανακλαστικό του φωτικού φτερνίσματος, επηρεάζει περίπου το 17 έως 35 τοις εκατό του πληθυσμού. Αυτό το αντανακλαστικό, που επίσης με χιούμορ αναφέρεται ως σύνδρομο ACHOO (Autosomal Dominant Compelling Helio-Ophthalmic Outburst), είναι ένα αυτοσωμικό κυρίαρχο χαρακτηριστικό, που σημαίνει ότι ένα άτομο χρειάζεται μόνο να το κληρονομήσει από έναν γονέα για να εκφράσει το χαρακτηριστικό. Η ακριβής αιτία αυτού του αντανακλαστικού εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο έρευνας, αλλά πιστεύεται ότι σχετίζεται με διασταυρωμένα σήματα στο τρίδυμο νεύρο - το μεγαλύτερο και πιο περίπλοκο νεύρο στο κεφάλι με κλάδους που οδηγούν στα μάτια, τη ρινική κοιλότητα και τη γνάθο. Όταν το έντονο φως κάνει τις κόρες των ματιών να συστέλλονται, το σήμα μπορεί κατά λάθος να σταλεί και στη μύτη, προκαλώντας φτάρνισμα. Αυτό το αντανακλαστικό δεν είναι επιβλαβές και μπορεί να συμβεί με οποιαδήποτε ξαφνική έκθεση σε έντονο φως, όχι μόνο στο ηλιακό φως.

 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*