Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Έχετε αναρωτηθεί γιατί το φθινόπωρο μικραίνει η ημέρα;

*
Όσο προχωράει το φθινόπωρο, ένα φαινόμενο που παρατηρούμε είναι η συνεχής μείωση της διάρκειας της ημέρας. Είναι κάτι απόλυτα φυσικό και οφείλεται στον τρόπο που η Γη κινείται γύρω από τον Ήλιο και στην κλίση του άξονά της.

Η Γη ολοκληρώνει μια πλήρη τροχιά γύρω από τον Ήλιο σε ένα χρόνο, αλλά ο άξονάς της έχει κλίση περίπου 23,5 μοίρες. Αυτή η κλίση είναι ο κύριος λόγος που βιώνουμε τις εποχές και επηρεάζει επίσης τη διάρκεια της ημέρας καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους. Όταν το βόρειο ημισφαίριο γέρνει προς τον Ήλιο, όπως συμβαίνει το καλοκαίρι, αυτή η περιοχή δέχεται περισσότερο ηλιακό φως και οι μέρες είναι μεγαλύτερες.


Ωστόσο, καθώς η Γη συνεχίζει την τροχιά της γύρω από τον Ήλιο, η θέση κάθε ημισφαιρίου σε σχέση με τον Ήλιο αλλάζει. Μετά το θερινό ηλιοστάσιο, το βόρειο ημισφαίριο κλίνει σταδιακά προς την αντίθετη κατεύθυνση από τον Ήλιο. Αυτή η κλίση σημαίνει ότι το ηλιακό φως «χτυπά» την επιφάνεια της Γης πιο λοξά και ο Ήλιος λάμπει για λιγότερο χρόνο στον ουρανό κάθε μέρα.

Το αποτέλεσμα είναι πιο αισθητό γύρω στη Φθινοπωρινή ισημερία, όταν η μέρα και η νύχτα έχουν την ίδια διάρκεια. Μετά από αυτή την ισημερία, το βόρειο ημισφαίριο συνεχίζει να γέρνει πιο μακριά από τον Ήλιο μέχρι το χειμερινό ηλιοστάσιο, τη μικρότερη ημέρα του χρόνου, που συμβαίνει γύρω στις 21 Δεκεμβρίου.

Έτσι, το Φθινόπωρο, η προοδευτική συντόμευση της ημέρας εξηγείται από αυτόν τον συνδυασμό της περιστροφής της Γης και της κλίσης της. Αυτός ο ετήσιος κύκλος επηρεάζει όλες τις περιοχές του πλανήτη, αλλά όσο πιο μακριά από τον ισημερινό, τόσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά μεταξύ της διάρκειας της ημέρας και της νύχτας μεταξύ των εποχών.

Είναι το αστρονομικό φαινόμενο που ουσιαστικά διαμορφώνει τις εποχές. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*