Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Έρευνα συσχετίζει τις υπερ-επεξεργασμένες τροφές με υψηλότερη θνησιμότητα

*
Οι υπέρ- επεξεργασμένες τροφές αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε επί σειρά τριών δεκαετιών στις Η.Π.Α. Τα έτοιμα φαγητά από κρέας, πουλερικά, θαλασσινά, τα γεμάτα ζάχαρη αναψυκτικά, τα επιδόρπια γαλακτοκομικών και τα συσκευασμένες τροφές για πρωινό είναι τα πλέον επικίνδυνα.

Τα υπέρ- επεξεργασμένα τρόφιμα περιλαμβάνουν έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα, όπως αναψυκτικά, δημητριακά με ζάχαρη, συσκευασμένα προϊόντα αρτοποιίας και σνακ. Συχνά περιέχουν χρωστικές, γαλακτωματοποιητές, γευστικές ουσίες και άλλα πρόσθετα και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ενέργεια, πρόσθετη ζάχαρη, κορεσμένα λίπη και αλάτι, αλλά είναι χαμηλά σε βιταμίνες και φυτικές ίνες.


Συνεχώς, πληθαίνουν τα στοιχεία για τους αυξημένους κινδύνους παχυσαρκίας, καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και καρκίνου του παχέος εντέρου που σχετίζονται με αυτά τα τρόφιμα.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την υγεία 74.563 νοσηλευτών και 39.501 ανδρών επαγγελματιών υγείας χωρίς ιστορικό καρκίνου, καρδιαγγειακής νόσου ή διαβήτη. Οι συμμετέχοντες παρείχαν πληροφορίες για την υγεία και τον τρόπο ζωής τους κάθε δύο χρόνια και ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο για τα τρόφιμα κάθε τέσσερα χρόνια. Η συνολική ποιότητα της διατροφής αξιολογήθηκε μέσω της κλίμακας AHEI-2010.

Εντός 34 ετών οι ερευνητές εντόπισαν 48.193 θανάτους, συμπεριλαμβανομένων 13.557 από καρκίνο, 11.416 από καρδιαγγειακές παθήσεις, 3.926 από αναπνευστικές παθήσεις και 6.343 από νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που κατανάλωναν τα λιγότερα υπέρ- επεξεργασμένα τρόφιμα (3 μερίδες την ημέρα κατά μέσο όρο), αυτοί που κατανάλωναν τις περισσότερες (7 μερίδες την ημέρα κατά μέσο όρο) είχαν αυξημένο κίνδυνο συνολικού θανάτου κατά 4% και αυξημένο κίνδυνο νευροεκφυλιστικού θανάτου κατά 8%.

Οι συσχετίσεις μεταξύ της κατανάλωσης υπερ- επεξεργασμένων τροφίμων και της θνησιμότητας διέφεραν ανάλογα με την ομάδα τροφίμων. Το κρέας, τα πουλερικά και τα προϊόντα με βάση τα θαλασσινά συσχετίστηκαν πιο έντονα, ακολουθούμενα από τα ζαχαρούχα ποτά και τα επιδόρπια γαλακτοκομικών.

Η συσχέτιση ήταν λιγότερο έντονη όταν εξετάζεται η συνολική ποιότητα της διατροφής, υποδηλώνοντας ότι η τελευταία έχει μεγαλύτερη επίδραση στη μακροπρόθεσμη υγεία.

Αυτή η μελέτη αποτελεί απλά μια παρατήρηση και δεν επιτρέπει οριστικά συμπεράσματα σχετικά με τα αίτια των θανάτων. Οι συντάκτες τονίζουν ότι η ταξινόμηση των υπερ- επεξεργασμένων τροφίμων δεν αποτυπώνει όλη την πολυπλοκότητα της επεξεργασίας των τροφίμων, οδηγώντας σε πιθανή εσφαλμένη ταξινόμηση. Επίσης, δεδομένου ότι οι συμμετέχοντες ήταν επαγγελματίες υγείας, η γενίκευση των αποτελεσμάτων είναι περιορισμένη.

Οι ερευνητές επιμένουν ότι δεν πρέπει να περιορίζονται παγκοσμίως όλα τα υπερ- επεξεργασμένα τρόφιμα και συμβουλεύουν να μην είναι υπερβολικά απλοποιητικές οι διατροφικές συστάσεις. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*