Με επικεφαλής τον Dr Stanley Hazen, αυτή η έρευνα αποκάλυψε μια συσχέτιση μεταξύ των υψηλών επιπέδων ξυλιτόλης και του αυξημένου κινδύνου καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών. Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο European Heart Journal, βασίζονται σε ανάλυση περισσότερων από 3.000 ασθενών, καθώς και σε προκλινικές δοκιμές και σε μια κλινική μελέτη παρέμβασης.
Η ξυλιτόλη, ένα γλυκατικό που παράγεται από φλοιό σημύδας και χρησιμοποιείται συνήθως σε προϊόντα χωρίς ζάχαρη, έχει δει σημαντική αύξηση στη χρήση της την τελευταία δεκαετία. Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη επανεκτίμησης αυτών των γλυκαντικών, ιδιαίτερα εκείνων που συνιστώνται για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας ή του διαβήτη.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με υψηλά επίπεδα ξυλιτόλης στο πλάσμα τους είχαν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων για τρία χρόνια. Οι δοκιμές έδειξαν ότι η ξυλιτόλη αύξησε τη δραστηριότητα των αιμοπεταλίων και τον κίνδυνο θρόμβωσης, σε αντίθεση με τη γλυκόζη. Σύμφωνα με τον Dr Hazen, αν και αυτή η ανακάλυψη δεν πρέπει να μας κάνει να απορρίψουμε την οδοντόκρεμα μας, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση προϊόντων με υψηλά επίπεδα ξυλιτόλης θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο θρομβωτικών επεισοδίων.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity