Η σχετική δημοσίευσή στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences περιγράφει λεπτομερώς πώς αυτή η σύναψη, με διαστάσεις περίπου 150 x 200 μικρόμετρα, μιμείται με επιτυχία τις λειτουργίες μιας βιολογικής σύναψης. Αυτό το σύστημα βασίζεται σε ένα ιοντρονικό memristor, το οποίο, υπό την επίδραση ηλεκτρικών παλμών, επιτρέπει τη μεταφορά ιόντων σε ένα μικροκανάλι σε σχήμα κώνου γεμάτο με διάλυμα αλατιού και νερού. Η συγκέντρωση ιόντων ποικίλλει ανάλογα με την ένταση των παλμών, μεταβάλλοντας έτσι την αγωγιμότητα του καναλιού, αντανακλώντας τον τρόπο με τον οποίο οι συνάψεις ενισχύουν ή αποδυναμώνουν τις νευρικές συνδέσεις.
Η διάρκεια για την οποία επιμένουν οι μεταβολές της συγκέντρωσης εξαρτάται από το μήκος του καναλιού, υποδηλώνοντας ότι είναι δυνατό να σχεδιαστούν προσαρμοσμένα κανάλια για τη διατήρηση και επεξεργασία πληροφοριών για διαφορετικές χρονικές περιόδους, παρόμοια με τους συναπτικούς μηχανισμούς στον εγκέφαλό μας.
Ο Tim Kamsma, Ph.D. φοιτητής στο Ινστιτούτο Θεωρητικής Φυσικής και Μαθηματικών στην Ουτρέχτη, και επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, μοιράζεται τον ενθουσιασμό του: "Έχουμε αποδείξει για πρώτη φορά ότι είναι δυνατό να αναπαραχθεί η νευρωνική συμπεριφορά χρησιμοποιώντας νερό και αλάτι, όπως συμβαίνει μέσα στον εγκέφαλο".
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity