Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Ένας μεγάλος κίνδυνος κρύβεται κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής

*
Κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής ελλοχεύει ένας απροσδόκητος κίνδυνος. Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα μπορούσε να αφυπνίσει αδρανή ηφαίστεια, πυροδοτώντας μια αλυσιδωτή αντίδραση με απρόβλεπτες συνέπειες.

Αυτή η πρόσφατη ανακάλυψη ρίχνει φως σε μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ του λιωσίματος των πάγων και της ηφαιστειακής δραστηριότητας. Καθώς η Ανταρκτική χάνει σταδιακά τους πάγους της, η πίεση στις υποκείμενες δεξαμενές μάγματος μειώνεται, αυξάνοντας τον κίνδυνο υποπαγετωνικών εκρήξεων. Αυτές οι εκρήξεις θα μπορούσαν, με τη σειρά τους, να επιταχύνουν το λιώσιμο, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο που είναι δύσκολο να σταματήσει.


Η Ανταρκτική φιλοξενεί περισσότερα από 100 ηφαίστεια, μερικά από τα οποία είναι ενεργά, όπως το όρος Mount Erebus. Από αυτά, τα περισσότερα, είναι κρυμμένα κάτω από πολλά χιλιόμετρα πάγου, με τη δραστηριότητά τους να περιορίζεται από το βάρος του πολικού καλύμματος. Αυτός ο πάγος λειτουργεί ως μηχανισμός ανάσχεσης, αποτρέποντας τις εκρήξεις.

Με την υπερθέρμανση του πλανήτη, το λιώσιμο των πάγων μειώνει αυτή την πίεση. Οι προσομοιώσεις δείχνουν ότι αυτή η αποσυμπίεση θα μπορούσε να απελευθερώσει μάγμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο εκρήξεων. Το φαινόμενο αυτό, που έχει ήδη παρατηρηθεί στην Ισλανδία, θα μπορούσε να επαναληφθεί σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα στην Ανταρκτική.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Geochemistry, Geophysics, Geosystems προειδοποιεί για τους κινδύνους που συνδέονται με αυτή τη δυναμική. Ταυτόχρονα, οι ερευνητές ζητούν την ενσωμάτωση των δεδομένων αυτών στα κλιματικά μοντέλα. Σημειώνεται ότι η κατανόηση αυτών των αλληλεπιδράσεων είναι απαραίτητη για την πρόβλεψη των μακροπρόθεσμων συνεπειών της τήξης των πάγων και την προετοιμασία των κοινωνιών για αυτές τις αλλαγές. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*