Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Διπλή ηλιακή έκλαμψη καταγράφτηκε στις αρχές Μαΐου (video)

Δύο μεγάλες ηλιακές εκλάμψεις σημειώθηκαν με διαφορά λίγων ωρών η μία από την άλλη, πιθανώς συνοδευόμενες από μια στεμματική εκπομπή μάζας (CME) κατευθυνόμενη προς τη Γη.

Το βράδυ της 2ας Μαΐου, ο Ήλιος εξέπεμψε μια ισχυρή έκλαμψη κατηγορίας Χ, διακόπτοντας τις ραδιοεπικοινωνίες βραχέων κυμάτων στην Αυστραλία, την Ιαπωνία και την Κίνα. Αυτή η έκρηξη κορυφώθηκε στις 02:22 GMT και ολοκληρώθηκε πέντε λεπτά αργότερα. Μια δεύτερη έκλαμψη, κατηγορίας Μ, σημειώθηκε νωρίς το πρωί στις 3 Μαΐου γύρω στις 08:00 GMT.


Αυτά τα συμβάντα θα μπορούσαν να σχετίζονται με μια στεμματική εκπομπή μάζας (CME), μια πυκνή ροή πλάσματος και μαγνητικού πεδίου που προβάλλεται στο διάστημα. Μια τέτοια εκπομπή, εάν κατευθυνθεί προς τη Γη, θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλες διακοπές, επηρεάζοντας τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, τις επικοινωνίες και τους δορυφόρους, ενώ προσφέρει επίσης ένα θέαμα έντονου σέλας σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη.

Οι ηλιακές εκλάμψεις ταξινομούνται με βάση την ένταση, με την κατηγορία Χ να είναι η υψηλότερη, ακολουθούμενη από τις κλάσεις M, C, B και A. Κάθε κατηγορία είναι δέκα φορές λιγότερο ισχυρή από την προηγούμενη. Ο κίνδυνος που σχετίζεται με αυτές, αυξάνεται με την έντασή τους.

Η ηλιακή δραστηριότητα αυξάνεται καθώς πλησιάζει το ηλιακό μέγιστο που αναμένεται στον 11ετή κύκλο του Ήλιου, συνεχίζοντας να δημιουργεί σημαντικές προκλήσεις για την επίγεια και διαστημική τεχνολογία. Η προσεκτική παρακολούθηση από φορείς όπως η NASA και η NOAA είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη των τεχνολογικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων αυτών των ισχυρών εκρήξεων.

 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*