Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Βακτήρια του εντέρου ίσως είναι υπεύθυνα για την παχυσαρκία

*
Πρόσφατη επιστημονική έρευνα ρίχνει φως στην περίπλοκη σχέση μεταξύ των βακτηρίων του εντέρου και των ψυχαναγκαστικών διατροφικών συμπεριφορών που μπορεί να οδηγήσουν σε παχυσαρκία. Μια ομάδα ερευνητών εντόπισε συγκεκριμένα βακτήρια του εντέρου που φαίνεται να συνδέονται με την ανάπτυξη εθισμού στα τρόφιμα τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ποντίκια. Αυτή η πρωτοποριακή ανακάλυψη υποδηλώνει ότι ορισμένα βακτήρια στο μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να επηρεάσουν τις διατροφικές συμπεριφορές, οδηγώντας δυνητικά σε καταναγκαστική διατροφή και επακόλουθη παχυσαρκία. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε από τον Cédric DEPOND στο Techno-Science.net, υπογραμμίζει τον ρόλο του μικροβιώματος του εντέρου στις διατροφικές διαταραχές και προτείνει νέους τρόπους για την πρόληψη και τη θεραπεία αυτών των καταστάσεων.

Η έρευνα που διεξήχθη από την καθηγήτρια Elena Martín-García και την ομάδα της στο Πανεπιστήμιο Pompeu Fabra στην Ισπανία βρήκε μια συσχέτιση μεταξύ της παρουσίας ορισμένων βακτηρίων του εντέρου και της τάσης για εθισμό στα τρόφιμα. Η μελέτη χρησιμοποίησε την κλίμακα εθισμού στο φαγητό του Yale για να μετρήσει τις συμπεριφορές αναζήτησης τροφής, τα υψηλά κίνητρα για απόκτηση τροφής και τα καταναγκαστικά διατροφικά πρότυπα τόσο σε ποντίκια όσο και σε ανθρώπους. Τα ευρήματα αποκάλυψαν μια αύξηση στα βακτήρια από τη phylum Proteobacteria και μια μείωση στα βακτήρια από τη phylum Actinobacteria σε άτομα με εθισμό στα τρόφιμα. Αυτές οι τάσεις ήταν «σταθερές» σε 88 ανθρώπους ασθενείς, υποδηλώνοντας έναν πιθανό βιοδείκτη για τον εθισμό στα τρόφιμα.


Επιπλέον, η μελέτη διερεύνησε τη δυνατότητα χρήσης ωφέλιμων βακτηρίων ως θεραπεία για τον εθισμό στα τρόφιμα και την παχυσαρκία. Η χορήγηση πρεβιοτικών, όπως η λακτουλόζη και η ραμνόζη, σε ποντίκια οδήγησε σε αύξηση των ωφέλιμων βακτηρίων όπως η Blautia, η οποία οδήγησε σε αξιοσημείωτη βελτίωση στις συμπεριφορές εθισμού στα τρόφιμα. Αυτή η προσέγγιση επικυρώθηκε περαιτέρω με την απευθείας χορήγηση ενός είδους Blautia που ονομάζεται Blautia wexlerae, το οποίο απέδωσε παρόμοια θετικά αποτελέσματα. Οι σημασία αυτών των ευρημάτων είναι σημαντική, καθώς προσφέρουν μια πιθανή οδό για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για τον εθισμό στα τρόφιμα και την παχυσαρκία, καταστάσεις για τις οποίες οι τρέχουσες θεραπευτικές επιλογές είναι περιορισμένες.

Η έρευνα υπογραμμίζει τη σημασία του άξονα εντέρου-εγκεφάλου και τις πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις μεταξύ του μικροβιώματος μας και των διαταραχών συμπεριφοράς. Ανοίγει την πιθανότητα ότι διαμορφώνοντας το μικροβίωμα του εντέρου, θα μπορούσαμε να επηρεάσουμε τις διατροφικές συμπεριφορές και να παρέχουμε μια νέα προσέγγιση για την αντιμετώπιση του παγκόσμιου ζητήματος της παχυσαρκίας. Καθώς η μελέτη κερδίζει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε και αντιμετωπίζουμε την καταναγκαστική διατροφή και την παχυσαρκία, προχωρώντας προς μια πιο ολιστική και ολοκληρωμένη προοπτική για την υγεία και την ευεξία. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*