Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Αυτή είναι η πρώτη ελληνική παραγωγή με κινούμενα σχέδια που προβλήθηκε το 1945! (video)

*
Τα κινούμενα σχέδια (όπως έχει αποδοθεί ο όρος για τη συγκεκριμένη κατηγορία παραγωγών στη χώρα μας) έχουν μακρά ιστορία, η οποία αγγίζει και την Ελλάδα που μπήκε στο χορό το 1945! Η πρώτη απόπειρα μιας τέτοιας ελληνικής προσέγγισης που μάλιστα αναφερόταν στην διάρκειά της ως «τύπου Μίκυ Μάους» ήταν το «Ο Ντούτσε αφηγείται».

Δημιουργήθηκε στην ιταλοκρατούμενη Σίφνο (την περίοδο της Κατοχής) το 1942 από τον Σταμάτη Πολενάκη, ο οποίος χρησιμοποίησε την τεχνική papier de coupe και συνεργάστηκε με τους Πρόδορο Μεραβίδη και Παναγιώτη Παπαδούκα. Το φιλμ ανακαλύφθηκε το 1980 και ανέβηκε στο κανάλι της ιστοσελίδας «Πάρε-Δώσε» το 2012.


Μπορείτε να δείτε το «Ο Ντούτσε αφηγείται» μέσα από τον παρακάτω player.



H τεχνολογία των κινουμένων σχεδίων τελειοποιήθηκε στο εξωτερικό στη δεκαετία των 20’s-30’s από την Disney στις ΗΠΑ και η πρώτη απόπειρα που έχει καταγραφεί είναι το “The Enchanted Drawing” του Stuart Blackton το 1900, ενώ το ξαναπροσπάθησε το 1906 με το “Humorous phases of funny faces”.





Η ηχητική επένδυση παράλληλα με τις κινούμενες εικόνες έρχεται για πρώτη φορά το 1928 με το “Steamboat Willie” του Walt Disney και πρωταγωνιστή τον Mickey Mouse σε μια πολύ πρώιμη εμφάνιση.



Η Disney παρουσιάζει στις 30 Ιουλίου του 1932 το πρώτο έγχρωμο φιλμ κινουμένων σχεδίων με τίτλο “Flowers and Trees” και πρωταγωνιστή και πάλι τον Mickey Mouse.

 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*