Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Αστρονόμοι παρατήρησαν μαύρη τρύπα να ζωντανεύει σε πραγματικό χρόνο (video)

Τον Δεκέμβριο του 2019, οι αστρονόμοι παρατήρησαν έκπληκτοι γαλαξία που ως τότε δεν είχε ιδιαίτερη δραστηριότητα, 300 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, να ζωντανεύει ξαφνικά, εκπέμποντας υπεριώδες, οπτικό και υπέρυθρο φως στο διάστημα. Συνεχίζοντας, τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, ο γαλαξίας είχε αρχίσει να εκπέμπει φως ακτίνων Χ και έγινε πιο ενεργός. Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι είναι πιθανότατα ένας ενεργός γαλαξιακός πυρήνας (AGN), ο οποίος παίρνει την ενέργειά του από υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες στο κέντρο του ή/ και από την περιστροφή της μαύρης τρύπας.

Η λάμψη του SDSS1335_0728 στον αστερισμό της Παρθένου, μετά από δεκαετίες ηρεμίας, εντοπίστηκε για πρώτη φορά από το τηλεσκόπιο της Zwicky Transient Facility. Η υπερμεγέθης μαύρη τρύπα του υπολογίζεται ότι έχει μέγεθος όσο περίπου 1 εκατομμύριο ηλιακές μάζες.


Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένας κανονικά ήσυχος γαλαξίας μπορεί να λάμψει ξαφνικά, συμπεριλαμβανομένων των σουπερνόβα ή ενός TDE, όπου μέρος της αρχικής μάζας του τεμαχισμένου αστεριού εκτοξεύεται απότομα προς το εξωτερικό του. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να σχηματίσει έναν δίσκο προσαύξησης γύρω από τη μαύρη τρύπα που εκπέμπει ισχυρές ακτίνες Χ και ορατό φως. Αλλά αυτά τα γεγονότα δεν διαρκούν σχεδόν πέντε χρόνια - αλλά συνήθως όχι περισσότερο από μερικές εκατοντάδες ημέρες.

 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*