Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Αποκαλύφθηκε μυστηριώδης δύναμη που επηρεάζει την ατμόσφαιρα της Γης

*
Ένα μυστηριώδες ηλεκτρικό φαινόμενο έχει βαθιά επίδραση στην ατμόσφαιρά μας. Αυτό το πεδίο, γνωστό ως αμφιπολικό ηλεκτρικό πεδίο, μελετήθηκε τελικά από επιστήμονες, χάρη στην αποστολή Endurance της NASA. Aυτό το ηλεκτρικό πεδίο θα μπορούσε να είναι τόσο θεμελιώδες όσο η βαρύτητα ή ο μαγνητισμός για τον πλανήτη μας. Επηρεάζει άμεσα τη διαφυγή της ατμόσφαιρας της Γης πάνω από τους πόλους. Η κατανόηση αυτού του μηχανισμού βοηθά στην αποσαφήνιση της εξέλιξης της ιονόσφαιρας μας.

Από τη δεκαετία του 1960, οι επιστήμονες υποπτεύονται την ύπαρξη ενός τέτοιου πεδίου. Παρατήρησαν έναν μυστηριώδη «πολικό άνεμο», ένα ρεύμα σωματιδίων που φεύγει από την ατμόσφαιρα της Γης με υπερηχητικές ταχύτητες, χωρίς εμφανή θερμότητα. Για να εξηγηθεί η προέλευσή του, προτάθηκε υποθετικά ένα ασθενές αλλά εκτεταμένο ηλεκτρικό πεδίο.


Στις 11 Μαΐου 2022, η αποστολή Endurance εκτοξεύτηκε από το Svalbard, ένα νορβηγικό αρχιπέλαγος κοντά στον Βόρειο Πόλο. Στα 768 χιλιόμετρα, κατέγραψε μια διαφορά δυναμικού μόλις 0,55 Volt. Αυτό το ασθενές πεδίο είναι ωστόσο αρκετό για να εξηγήσει τον πολικό άνεμο.

Τα ιόντα υδρογόνου, τα ελαφρύτερα και πιο άφθονα σε αυτόν τον άνεμο, προωθούνται με υπερηχητικές ταχύτητες, αψηφώντας τη βαρύτητα της Γης. Αυτό το πεδίο αυξάνει επίσης την πυκνότητα της ιονόσφαιρας πολύ πέρα από αυτό που θα ήταν χωρίς αυτήν.

Η ιονόσφαιρα είναι ένα στρώμα της ατμόσφαιρας της Γης που βρίσκεται σε ύψος μεταξύ 60 και 1.000 χιλιομέτρων. Αποτελείται από ιονισμένα σωματίδια, δηλαδή ηλεκτρικά φορτισμένα μόρια και άτομα. Αυτά τα σωματίδια δημιουργούνται κυρίως από την ηλιακή ακτινοβολία που αφαιρεί τα ηλεκτρόνια από τα μόρια του αέρα.

Αυτό το στρώμα παίζει καθοριστικό ρόλο στη μετάδοση ραδιοκυμάτων, καθώς μπορεί να αντανακλά σήματα, επιτρέποντάς τους να μεταφέρονται σε μεγάλες αποστάσεις. Επιπλέον, η ιονόσφαιρα προστατεύει τη Γη από την επιβλαβή ηλιακή ακτινοβολία απορροφώντας μέρος της υπεριώδους ακτινοβολίας και των ακτίνων Χ.

Η ιονόσφαιρα είναι επίσης το σκηνικό για θεαματικά φαινόμενα όπως οι πολικές σέλας, που προκύπτουν από την αλληλεπίδραση μεταξύ φορτισμένων σωματιδίων από τον ηλιακό άνεμο και εκείνων στην ιονόσφαιρα, δημιουργώντας πολύχρωμα φώτα στους ουρανούς των πολικών περιοχών. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*