Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

125 άγνωστοι ως τώρα ιοί απειλούν την ανθρωπότητα

*
Σίγουρα προκαλεί ανησυχία η είδηση ότι άγνωστοι ιοί μπορεί να «κρύβονται» σε κινεζικές φάρμες όπου εκτρέφονται ζώα για τη γούνα τους. Σχεδόν 125 ιοί έχουν εντοπιστεί σε mink, muskrats και raccoons dogs. Ορισμένοι αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για τον άνθρωπο, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν την αλληλουχία του γενετικού υλικού 461 ζώων που πέθαναν από ασθένεια μεταξύ 2021 και 2024. Τα περισσότερα από αυτά τα ζώα προέρχονταν από φάρμες γουναρικών. Οι αναλύσεις τους αποκάλυψαν 36 νέους ιούς που ήταν προηγουμένως άγνωστοι. Η πιθανότητα μετάδοσης μεταξύ ειδών για τους 39 από αυτούς τους ιούς προκαλεί μεγάλη ανησυχία, καθώς η στενή εγγύτητα ζώων και ανθρώπων στα αγροκτήματα διευκολύνει τέτοιες μεταδόσεις, θέτοντας σε κίνδυνο τους εργαζόμενους και τους κοντινούς πληθυσμούς.


Ο Έντουαρντ Χολμς, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, προειδοποίησε συγκεκριμένα για έναν κορονοϊό νυχτερίδας τύπου HKU5, που ανιχνεύτηκε σε βιζόν. Αυτός ο ιός είναι στενός συγγενής του MERS, ο οποίος είναι επικίνδυνος για τον άνθρωπο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι συνθήκες σε αυτές τις φάρμες ευνοούν την εξάπλωση των ιών, αυξάνοντας τους φόβους για άλλη πανδημία.

Ο κορονοϊός HKU5 αρχικά ανακαλύφθηκε σε νυχτερίδες, ζώα που συχνά χρησιμεύουν ως φυσικές δεξαμενές για αρκετούς κορονοϊούς. Ο HKU5 σχετίζεται με το MERS (αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής), μια ιογενή ασθένεια που μπορεί να είναι θανατηφόρα για τον άνθρωπο.

Οι επιστήμονες ανησυχούν ότι αυτός ο ιός θα μπορούσε τελικά να μεταδοθεί στον άνθρωπο. Εάν συμβεί αυτό, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες παρόμοιες με το MERS, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αυστηρής παρακολούθησης των εκτροφείων γουναρικών όπου μπορεί να εξαπλωθούν τέτοιοι ιοί. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*