Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Κόψε-Ράψε: Συλλογή από σκουπίδια;

Εντάξει. Είναι σίγουρα απογοητευτική η ακύρωση του Silent Hills και η απόσυρση του εξαιρετικού teaser του από το store. Οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από την αποχώρηση του Kojima δίνουν και παίρνουν και το πιθανότερο είναι ότι δεν θα μάθουμε ποτέ όλους τους λόγους της σύρραξης μεταξύ του δημιουργού και της Konami. Να πω την αλήθεια έχω μια μικρή περιέργεια για το τι έγινε, αλλά στην πραγματικότητα δεν με πολυνοιάζει. Αυτό που μου έκανε τρομερή εντύπωση είναι κάτι άλλο.

Λίγο μετά την ανακοίνωση ότι το P.T. θα αφαιρεθεί από το κατάστημα της Sony, βρέθηκαν πολλοί που θεώρησαν ευκαιρία να πουλήσουν σε κορόιδα τις κονσόλες τους που περιείχαν ακόμα το teaser. Και μάλιστα οι τιμές που ακούστηκαν ήταν τουλάχιστον εξωφρενικές (κάπου πήρε το μάτι μου για $1500 - για κάτι που δόθηκε δωρεάν). Αν και πολλοί κατακρίνουν τέτοιου είδους κινήσεις στις διάφορες ενότητες σχολίων δημοφιλών sites, σίγουρα θα υπάρξουν “συλλέκτες” που θα τα τιμήσουν. Είμαι εγώ ο περίεργος που θεωρώ τέτοιες κινήσεις ανόητες; Ή μήπως έχει χαθεί η έννοια του συλλεκτικού; Ή τέλος πάντων τι μπορεί να θεωρηθεί συλλεκτικό στις μέρες μας;

Δεν είμαι σίγουρος. Με τη συνήθεια των εταιρειών να κυκλοφορούν σωρηδόν συλλεκτικές και limited εκδόσεις (που είναι το περιορισμένο σε κάτι που κυκλοφορεί σε εκατοντάδες ή και χιλιάδες αντίτυπα;), η έννοια έχει χάσει το νόημά της. Και το έχει χάσει γιατί πολύ απλά λίγες από αυτές τις εκδόσεις αποκτούν αξία με τα χρόνια. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για περιπτώσεις όπως του P.T. ή παλαιότερα του Flappy Bird (που ξαφνικά σταμάτησε να διατίθεται). Τέτοια “συλλεκτικά” κομμάτια εξυπηρετούν μονάχα το συμφέρον των επιτήδειων που τα βαφτίζουν ως τέτοια και τίποτα άλλο.

Δεν λέω, οι συλλεκτικές που κυκλοφορούν στην αγορά έχουν τη γοητεία τους, καθώς προσφέρουν έστω κάποια memorabilia που αρέσουν στους φίλους του εκάστοτε παιχνιδιού. Όμως, συλλεκτικές; Premium ναι, συλλεκτικές όμως δεν νομίζω. Άλλωστε, η συλλεκτική αξία ενός τίτλου δεν πρέπει να είναι το άχρηστο αγαλματάκι που τον συνοδεύει ή η τσίγκινη θήκη που τον περιέχει. Δεν είναι τα άυλα αντικείμενα που προσφέρονται αργότερα σε όλους, ούτε καν το soundtrack του. Όλα έχουν την αξία τους, αλλά η πραγματική συλλεκτική αξία πρέπει να πηγάζει από τον ίδιο τον τίτλο. Ο ίδιος ο τίτλος πρέπει να προσφέρει κάτι που να αξίζει να παραμείνει στις μνήμες των παικτών και στη γενικότερη ιστορία των videogames. Αλήθεια πόσοι τέτοιοι τίτλοι υπάρχουν;

Φυσικά η “συλλεκτικοποίηση” των videogames είναι ένας χορός που έχουν στήσει καλά οι εταιρείες του χώρου. Ένας χορός που τους επιτρέπει να κερδίζουν περισσότερα, προσφέροντας ελάχιστα. Ή απλώς τους βολεύει μια εντυπωσιακή συσκευασία όταν το ίδιο το περιεχόμενο υστερεί. Επίσης, το σίγουρο είναι ότι η συλλεκτικοποίηση συντηρείται και από εμάς τους ίδιους, που λόγω της αγάπης μας για κάποιο franchise είμαστε πιο ευάλωτοι στο να υποκύψουμε σε μια εντυπωσιακή συσκευασία. Δεν είναι κακό, απλώς το αναφέρω.

Άλλοι πάλι το εκμεταλλεύονται. Και αυτή η εκμετάλλευση είναι που με ενοχλεί, όπως με ενοχλεί και η δημοσιότητα που παίρνουν τέτοιου είδους θέματα και η οποία τα γιγαντώνει σε διαστάσεις. Βέβαια, ό,τι κι αν λέω, η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη. Αλλά τουλάχιστον ας τα λέμε, να μη μας περνούν για κορόιδα.


 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
14 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Kojima Productions

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Konami

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Zegetron

  • PEGI

    18+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Silent Hills
    • 18+ pegi 18+
      • 10 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (1)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE http://www.konami.jp/pt/en/ FOLLOWERS 0 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • deathrow
    • πολυ ομορφη προταση...''η πραγματική συλλεκτική αξία πρέπει να πηγάζει από τον ίδιο τον τίτλο''

    • Tobajaras
    • Συλλεκτικό ίσως δεν είναι - και σίγουρα είναι ευκαιρία για αισχροκέρδεια - αλλά μέρος της ιστορίας του gaming είναι σίγουρα και σαν τέτοιο (όπως πχ το ΕΤ) θα πρέπει να διασωθεί με κάποιο τρόπο. Δεν πρόκειται για τυχαία ονόματα ή ένα ακόμα ακυρωθέν project που δεν υλοποιήθηκε ποτέ, αλλά κάτι απτό. Σα συμπεριφορά την κατανοώ και, χωρίς να επικροτώ το πανηγύρι που στήθηκε, το βρίσκω πολύ θετικότερη εξέλιξη από το να σαπίζει σε κάποιο σκληρό στα γραφεία της Konami. Στην τελική, έτσι ίσως αποκτήσει πρόσβαση κάποτε όλο το κοινό και όχι μόνο οι κάτοχοι πολύ συγκεκριμένων μηχανημάτων - δε θα βρεθεί ένας έστω να το περάσει σε torrent?

    • kostasfil
    • Θα συμφωνήσω. Είναι όπως τα λες. Τόσο όσον αφορά τις συλλεκτικές που δεν είναι τόσο συλλεκτικές, όσο και τους επιτήδειους που βρίσκουν έτοιμα "θύματα", εκπαιδευμένα από τις συλλεκτικές "μη συλλεκτικές" και από την νοοτροπία των in game purchases, ώστε να βγάλουν μερικά εύκολα χρήματα.
      Αλλά αυτοί οι επιτήδειοι πραγματικά τι κάνουν? Εκμεταλλεύονται τον αγοραστή εκείνον που έχει εκπαιδευτεί από τις εταιρείες να έχει ανάγκη ότι του πουν οι εταιρείες ότι έχει ανάγκη.
      "Πήρα το χοντρό ds, αλλά κοίτα! Το ds lite είναι ελαφρύτερο! Και πιο ωραίο! Ας το πάρω κι αυτό, το 'χω ανάγκη."
      Πάει βαθιά μέσα μας η συζήτηση αυτή.

    • lovesfool
    • Πολύ ωραίο κείμενο. Η λογική, όντως, μερικές φορές δεν πρέπει να θεωρείται καθόλου δεδομένη.

      Από την άλλη, εντελώς κυνικά αν το δούμε, εάν υπάρχει κάπου κάποιος (κορόιδο, λέω εγώ) πρόθυμος να πληρώσει για κάτι σε Χ τιμή, σίγουρα υπάρχει και κάποιος που θα του το πουλήσει. Κάπως έτσι είναι κι η περίπτωση με το 1.500€ P.T. PS4. Άμα κάποιος τα δίνει, εύκολα θα βρεθεί κάποιος να τα πάρει.

    • Geovra
    • Εδω πουλαγανε στο Ebay τηλεφωνα με το Flappy bird....στο demo του Kojima θα κολλαγανε?
      Και το θεμα της ‘κοροιδιας‘ ειναι σχετικο παντα....οταν μιλαμε για το συγκεκριμενο θεμα. Αν εισαι τοσο ...μα ΤΟΣΟ....που θα πας να αγορασεις μια κονσολα για ενα Demo με 1500...ε εισαι αξιος της μοιρας σου.
      Αν τα εχεις βεβαια και δεν σε νοιαζει ,μεγεια σου με χαρα σου....δεν κανω κουμαντο στην τσεπη του καθενος.

    • NinjaDream
    • Eγώ πήρα πρόσφατα 2 αντίτυπα του παιχνιδιού retro city rampage για το ps vita το οποίο κυκλοφόρησε σε μόλις 3300 αντίτυπα.Θα πάρει αξία πιστεύω στο μέλλον αλλα και ο τίτλος αξίζει γιατί συνδυάζει φαντασία,ρετρο αίσθηση,και πολύ καλό story.
      Βέβαια μπορείς να το παίξεις και στο pc και να το κατεβάσεις digital,αλλα η physical edition για ps vita πιστεύω είναι σούπερ συλλεκτική

    • foofootos
    • Το τραγικό είναι πως πλέον ακόμα η συλλογή τίτλων είναι αμφίβολης αξίας, αφού πλέον πολλοί τίτλοι είναι ευπαθείς στο λεγόμενο "cloud rot". Εξαρτόνται δηλαδή από online υπηρεσίες, οπότε ακόμα και αν έχεις τον τίτλο σε physical media, κανείς δε σου εγγυάται πως θα μπορείς να παίξεις 10-15 χρόνια μετά.

      Προσωπικά έφαγα την πρώτη μεγάλη ξενέρα όταν κλείσανε τους servers του Gran Turismo V. Δε με νοιάζει καθόλου για τα PvP events, αλλά κυρίως που διακόψανε το used car dealership και τα seasonal challenges. Και τα δύο αυτά είχαν πολύ μικρό κόστος συντήρησης, και όμως δεν υπήρχε διάθεση να τα κρατήσουν online.

    • yaponvezos
    • @commenter

      Αν είναι όλα decentralised πώς θα σε δένουν σε υπηρεσία για να σε δείχνουν με περηφάνια ως billable customer; Θα χαλάσει η πιάτσα και τέτοια, ξέρεις.

      @foofootos

      Yet, παρά το φαινόμενο που περιγράφεις, το single player game εξακολουθεί να τρώει φτύσιμο και περιφρόνηση, ως κάτι παλιομοδίτικο. Οπότε μας αξίζουν κάπως και όλα αυτά που τραβάμε.

      @deathrow

      Αν ένα πράγμα ίσχυε παντού και πάντα, είναι αυτό ακριβώς στο οποίο στάθηκες.

    • Blackstorm
    • Μην τον ακούτε. Είναι γέρος και γκρινιάρης. Επίσης εάν σου πιάνουν χώρο οι συλλεκτικές σου πες μου πότε να περάσω από το σπίτι.

*