Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Γιο Χο κι Ένα Μπουκάλι Ψέματα

*
Του χρήστη lovesfool

Τρελαίνομαι να διαβάζω σχόλια υπέρ της πειρατείας. Γουστάρω (και γελάω) τρελά. Με εξιτάρει, βρε παιδί μου, όλο αυτό το παπατζιλίκι.

Αρκετά ηρεμήσαμε. Επιστρέφω με διπλό θέμα που φαντάζομαι θα γεννήσει συζητήσεις. Στο δικό μου καλοκαιρινό "Cornetto Duet" θα αντιμετωπίσω σε πρώτη φάση τα ψέματα που λέμε σχετικά με την πειρατεία και σε δεύτερη φάση, με το επόμενο κείμενό μου, τα ψέματα περί PC Master Race.

Πριν γράψω τα παρακάτω, όμως, να ξεκινήσω με ένα πολύ σημαντική παραδοχή.

Disclaimer: Δεν το παίζω Άγιος. Δεν υποστηρίζω άγνοια για το τι σημαίνει torrent. Δεν θέτω υποψηφιότητα για τον παράδεισο. Ακόμα κι αυτή τη στιγμή υπάρχουν στο desktop του PC μου παιχνίδια που δεν έχουν βρεθεί εκεί μέσω αγοράς. Δεν τα έχω παίξει ακόμα, αλλά αυτό θα το εξηγήσω παρακάτω. Η πειρατεία δεν μου είναι κάτι άγνωστο. Ούτε μου είναι κάτι μακρινό και ξεχασμένο. Δεν το διαφημίζω κιόλας, όμως, ούτε το παρουσιάζω ως θετικό κομμάτι του εαυτού μου. Το κρατάω για τον εαυτό μου και το κάνω στη ζούλα, στα κρυφά, στα σιωπηλά, στα κρυφά. Αν δεν απολάμβανα την ανωνυμία που μου προσφέρει το συγκεκριμένο Μέσο κι έπρεπε να υπογράψω επώνυμα το κείμενο, πιθανότατα το disclaimer να ήταν αλλιώς γραμμένο, όπως και πολλά από αυτά που θα γράψω παρακάτω. 

Ας ξεκινήσουμε με τον Ιπτάμενο Ολλανδό και τον παπαγάλο του τον Πόλι. Προσωπικά τα θέματα αυτά τα έχω λυμένα εδώ και χρόνια. Επιπλέον, είχα την εντύπωση ότι αυτή τη συζήτηση την είχαμε ολοκληρώσει ως κοινωνία και online κοινότητα. Τόσο πολύ, μάλιστα, που δεν θα μπω καν στο κόπο να ψάξω links και συγκεκριμένες πηγές για τα επιχειρήματα ή τα παραδείγματά μου, γιατί έχουν χιλιοκυκλοφορήσει παντού. Ωστόσο, βλέπω από σχόλια χρηστών ότι μάλλον όχι.

Ψέμα 1: Τα video games είναι πανάκριβα. Μάλιστα. Ναι. Βεβαίως. Για τους παλιότερους από εμάς, που θυμούνται δραχμές κι έχουν ενασχόληση δεκαετιών, θα συμφωνήσετε ότι οι τιμές των video games έχουν πέσει και μάλιστα κατακόρυφα σε σχέση με άλλες εποχές. ΟΚ, θα μου πείτε, έτσι είναι η τεχνολογία στη τελική. Όχι ακριβώς, θα απαντήσω, γιατί το κόστος παραγωγής των παιχνιδιών έχει αυξηθεί γεωμετρικά, με ομάδες ανάπτυξης που απαριθμούν δεκάδες ή και εκατοντάδες ανθρώπους. Οι τιμές των video games, όμως, έχουν μείνει σταθερές για πάνω από μία δεκαετία. ΟΚ, θα μου πείτε, αλλά στο μεσοδιάστημα έχει εκτοξευθεί η εγκατεστημένη βάση των χρηστών κι έχει γιγαντωθεί ο αριθμός των πωλήσεων. Πάσο, θα σας απαντήσω εγώ, αν και είμαι δεν είμαι και τόσο βέβαιος ότι θα συμφωνήσουν οι εταιρίες για την τρέχουσα γενιά, για αυτό κι έχουμε πήξει και θα συνεχίσουμε να τρώμε στη μάπα Remake, Remaster και τα συναφή.

Μα μπορεί ο πιτσιρικάς να αγοράσει video games με το χαρτζιλίκι του κι εν μέσω οικονομικής κρίσης; Το δικό μου χαρτζιλίκι ήταν πιο μικρό και τα παιχνίδια είχαν 5πλάσιο κόστος. Επιπλέον, θυμίζω, ότι όλες οι έρευνες δείχνουν πως ο μέση ηλικία των καταναλωτών video games είναι κοντά στα 30.

Κι αφού πούμε όλες τις παραπάνω μπούρδες, θα καταλήξουμε στα παρακάτω δύο απλά. Αφενός, ποια τιμή θεωρούμε ακριβή; Την τιμή Day 1; Την τιμή προσφοράς μετά από 5-6 μήνες (ή 5-6 ώρες αν πρόκειται για κυκλοφορία της Square Enix); Την τιμή των μεταχειρισμένων; Την τιμή των Steam Sales, του GOG  ή του Humble Bundle, ή μήπως την τιμή του παιχνιδιών που "νοικιάζουν" τσάμπα κάθε μήνα το PSN και το Xbox Live στους συνδρομητές τους; Για να μην μιλήσω για την τιμή ενοικίασης από τα Seven Spot. Ψηφιακά ή με φυσικό αντίτυπο, υπάρχουν τρόποι να παίξει κανείς χωρίς μεγάλο κόστος. Πολλές από τις εναλλακτικές κοστίζουν λιγότερο κι από το κόστος ενός άγραφου Dual Layer DVD.

Για να μην πω το ακόμα πιο σκληρό. Για τι πράγμα μιλάμε; Πρόκειται για είδος πρώτης ανάγκης; Μιλάμε για την τιμή του ψωμιού ή του πετρελαίου; Όχι. Μιλάμε για παιχνίδια. Μιλάμε για προϊόντα ψυχαγωγίας. Αν για κάποιο λόγο δεν έχεις τα λεφτά να το αγοράσεις... μην το αγοράζεις. Δεν είναι απαραίτητο αγαθό. Δεν ορίζει το σύνταγμα ή ο Οργανισμός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των δικαίωμά σου στη πρόσβαση στο πιο πρόσφατο Assassin's Creed ή Call of Duty. Μην είσαι τσίπης. Αν δεν έχεις τα λεφτά να το αγοράσεις, μην το αγοράζεις. Μην μας λες μπούρδες για να δικαιολογήσεις την κλοπή σαν άλλος Ρομπέν των Δασών με μοναδικό ευεργετημένο τον εαυτό σου.

Κι εγώ γουστάρω τρελά, έχω πάθος, είναι χόμπι μου, είναι πρέζα μου, έχω ΑΝΑΓΚΗ να πάω για μία εβδομάδα στο Costa Navarino και να ζήσω το όνειρό μου, αλλά δεν έχω τα φράγκα, οπότε δεν θα πάω να κάτσω κανονικά για διακοπές και να κάνω πώς δεν ακούω όταν μου φέρουν το λογαριασμό. Έχω κι εγώ δικαίωμα στις διακοπές. Δεν έχω τα λεφτά, όμως, για να αγοράσω τη συγκεκριμένη υπηρεσία.

Ψέμα 2: Η πειρατεία δεν είναι κλοπή. Μιλώντας περί κλοπής, ας ξεπεράσουμε κι αυτή τη μπούρδα με συνοπτικές διαδικασίες. Η πειρατεία είναι κλοπή. Τελεία και παύλα. Ηθικά, πρακτικά, ουσιαστικά είναι κλοπή. Πρόκειται για προϊόν, που πωλείται έναντι αντιτίμου κι ανήκει ως ιδιοκτησία σε κάποιον ο οποίος το δημιούργησε για να το διαθέσει έναντι χρηματικού αντιτίμου μέσω συγκεκριμένου εμπορικού καναλιού διάθεσης. Από τη στιγμή που το αποκτάς χωρίς να δώσεις φράγκο σε κανέναν, το κλέβεις. Τόσο απλά.

Κι ας μην καίμε εγκέφαλο με φιλοσοφικές αναζητήσεις περί άυλου προϊόντος, ελευθερίας έκφρασης κι άλλα τέτοια χαζά. Σύμφωνοι. Όταν κλέβεις ένα καρβέλι ψωμί, το προϊόν δεν υπάρχει πια διαθέσιμο στον φούρναρη για να το πουλήσει. Όταν κλέβεις το ψηφιακό αντίτυπο ενός παιχνιδιού, το παιχνίδι εξακολουθεί να υπάρχει. Το αντιγράφεις, το αναπαράγεις, δεν το αφαιρείς, δεν το κλέβεις. Μάααααααλιστα. Κούνα λίγο το κεφάλι σου και ξύπνα. Το ίδιο ισχύει με οποιοδήποτε προϊόν που αποτελεί υπηρεσία κι όχι αγαθό. Ξέρω ότι χτύπησα άλλο κάλο, αλλά στην προκειμένη περίπτωση αυτό είναι το προϊόν, μία υπηρεσία, ένα αποτέλεσμα πνευματικού μόχθου και ιδιοκτησίας που χρηστικά αποτελεί παροχή υπηρεσίας. Την επόμενη φορά που θα πας στο θέατρο, μπες από την πίσω πόρτα στη ζούλα και πλήρωσε μόνο ότι πάρεις από την μπάρα, αλλά όχι το εισιτήριο. Μην πληρώνεις τον παιδίατρο που θα έρθει να σου κάνει εμβόλιο στο παιδί, γιατί κι αυτό υπηρεσία είναι. Είναι υποχρεωμένος να έρθει σπίτι σου και να εξυπηρετήσει, κι ας μην πήγες στο δημόσιο να στηθείς στο ΙΚΑ, αλλά θες να έχει ιδιωτικό οικογενειακό παιδίατρο. Στη τελική έχει δώσει και όρκο. Έτσι κι ο διανομέας του video game έχει την υποχρέωση να σου παρέχει ψυχαγωγία, χωρίς εσύ να έχεις καμία υποχρέωση να τον πληρώσεις για το προϊόν που σου παρέχει, για την υπηρεσία που σου προσφέρει. Όλα καλά.

Ψέμα 3: Θέλω να δοκιμάζω τα παιχνίδια πριν τα αγοράσω. Άλλη παπάτζα κι αυτή. Αυτή τη χαζομάρα την λένε συνήθως κάτι τύποι που τους πιάνει το φιλότιμο, νιώθουν λίγο άσχημα που πειρατεύουν παιχνίδια και θέλουν να δώσουν μία λογική εξήγηση. Αρχικά, σε ότι αφορά τις κονσόλες, το επιχείρημα είναι άτοπο. Πλέον δεν το ακούμε, γιατί οι πειρατεία είναι τεχνικά δύσκολη έως ανύπαρκτη σε αρκετές κονσόλες. Κι όταν το ακούγαμε, όμως, ήταν άνευ νοήματος, αφού η κλειστή αρχιτεκτονική των κονσολών δεν έθετε θέμα για το αν παίζει ή όχι το παιχνίδι. Στο PC έχει μία κάποια λογική, κυρίως για πρακτικούς λόγους που έχουν να κάνουν με τα specs και τα requirements. Ωστόσο, πόσες φορές έχετε αγοράσει παιχνίδι που έχετε ήδη κατεβάσει τσάμπα σε πειρατικό αντίτυπο; Πείτε την αλήθεια. Μην κοροϊδευόμαστε. Να σας πω εγώ; Κανένα. Ή έστω, ελάχιστα. Για να μιλήσω για τον εαυτό μου, το έχω κάνει μόνο τρεις φορές. Το έχω πει πάρα πολλές φορές κι έχω πει στον εαυτό μου να το κάνει δεκάδες, αλλά στην πράξη, στην πραγματικότητα, έχω βάλει το τελικά το χέρι στη τσέπη μόνο τρεις φορές και υπό πολύ συγκεκριμένες συνθήκες. Έχω ακόμα στο desktop μου τα αρχεία του Far Cry 3, που ακόμα δεν έχω καν παίξει και κάθε φορά που το βλέπω σε προσφορά λέω να το αγοράσω κανονικά, αφού έχω επιβεβαιώσει ότι μου τρέχει καλά, αλλά δεν το κάνω. Ψήνομαι συνεχώς να πάρω το Fallout 3 αυθεντικό κάθε φορά που το βλέπω σε έκπτωση, αλλά δεν το αποφασίζω. Το έχω κάνει με το Mirror's Edge, το οποίο αγόρασα σε τιμή χώμα (το πολύ 2€) σε κάποιο Steam Sale ή κάτι τέτοιο. Το έκανα και με το GTAIV, όπου είχα το κυρίως παιχνίδι κι αγόρασα τελικά την πλήρη έκδοση, επίσης σε Steam Sale κι επίσης σε τιμή χώμα. Τέλος, εκεί που τους βγάζω το καπέλο είναι και στο Batman: Arkham Asylum. Το αγόρασα χωρίς δεύτερη σκέψη και μάλιστα στάθηκα τυχερός και βρήκα σε πολύ καλή τιμή τη συλλεκτική. Οι τύποι ήταν πολύ μπροστά. Διέρρευσαν τότε μόνοι τους χαλασμένο κώδικα σε ρώσικα site με torrents, πλημμυρίζοντας το διαδίκτυο με την "λάθος" έκδοση που κόλλαγε στο 20% της προόδου στο παιχνίδι και δεν υπήρχε τρόπος να διορθωθεί. Όταν μάλιστα άρχισε να γεμίζει το forum τους με σχόλια για το "bug", οι community manager έλεγαν φόρα παρτίδα στα μούτρα των poster ότι το μόνο bug που υπάρχει σε αυτή την περίπτωση είναι ότι πρόκειται για πειρατικό αντίτυπο του παιχνιδιού. Οι τύποι είναι απλά θεοί. Με το που διάβασα το σχετικό thread στο επίσημο forum τους έκανα τουμπεκί και πήγα αμέσως κι αγόρασα αυθεντικό αυτό το υπερπαίχνιδο.

Ψέμα 4: Η πειρατεία βλάπτει τους κακούς publishers που κερδοσκοπούν εις βάρος των gamers και όχι τους καλούς developers. Συγχαρητήρια για το μεγιστοτεράστιο IQ. Μου αρέσει ιδιαίτερα αυτό το επιχείρημα και λόγω της αριστερής, ριζοσπαστικά κομμουνιστικής και σοσιαλιστικής σκέψης του. Μου αρέσει που ο πειρατής συντάσσεται με την εργατιά και πολεμά το κεφάλαιο που αντιμετωπίζει τους developers σαν σκλάβους. Μόνο που παραβλέπει ότι ο developer είναι αυτός που επενδύει, που πληρώνει τους μισθούς, που αναλαμβάνει το οικονομικό ρίσκο. Παραβλέπει ότι η αγορά του παιχνιδιού μεταφέρεται αυτόματα εν μέρει και στους δημιουργούς του, έχει προπληρωθεί ως αμοιβή τους. Παραβλέπει επίσης ότι σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν bonus, επιπλέον αμοιβή για τους δημιουργούς που είναι συνδεδεμένη με τις τελικές πωλήσεις του παιχνιδιού. Παραβλέπει ότι ένα υγιές οικονομικό οικοσύστημα διασφαλίζει θέσεις εργασίες για τους developers κι έλκει τους πραγματικά ταλαντούχους ανθρώπους.

Επιπλέον, όμως, είναι ένα επιχείρημα που χρησιμοποιείται επιλεκτικά. Δεν κάνει λόγο για τους μικρούς developers που συχνά κάνουν μόνοι τους την έκδοση των παιχνιδιών τους. Η Ubisoft πριν 1-2 χρόνια δικαιολογούσε την πολιτική της για το DRM με το επιχείρημα ότι οι εκδόσεις των παιχνιδιών της για PC πειρατεύονται σε ποσοστά 90-95%. Ωστόσο, υπάρχουν αντίστοιχες δηλώσεις για ίδια ακριβώς ποσοστά από ακόμα περισσότερους μικρούς developers που κάνουν self publishing και δεν έχουν τις υποδομές για να εφαρμόσουν DRM. Αυτούς γιατί τους πειρατεύεις, πειρατάκο; Ποιο κεφάλαιο πολεμάς όταν κλέβεις (δεν διαπραγματεύομαι το ρήμα) το παιχνίδι που έχουν φτιάξει στο υπόγειο ενός σπιτιού, με αγάπη, μεράκι και μόχθο, πέντε φίλοι;

Ψέμα 5: Θέλω να έχω ψηφιακό backup των παιχνιδιών μου για ιστορικούς λόγους και για επιπλέον ασφάλεια. Έλα τώρα, σοβαρέψου... Δεν γίνεται ταυτόχρονα και να κράζεις από το πρωί ως το βράδυ την κατάντια της φυσικής διανομής και το πόσο καλύτερο είναι να έχεις φυσικό αντίτυπο, την ίδια στιγμή να κατεβάζεις ψηφιακά torrent, να μην σε συγκινούν όμως οι προσφορές τιμών της ψηφιακής διανομής και παράλληλα να γράφεις τα παιχνίδια σου σε άγραφα DL DVD και να τα κρατάς σε κακάσχημες θήκες ή χάρτινα φακελάκια. Αυτό δεν λέγεται σύγχυση. Αυτό δεν λέγεται αντικρουόμενες απόψεις. Αυτό λέγεται σχιζοφρένεια. Το ότι ένα παιχνίδι έχει write protect, π.χ., θα μπορούσε να είναι δικαιολογία και για το torrent, αν όμως παράλληλα είχες ήδη αγοράσει το παιχνίδι. Εσύ, όμως, δεν το αγόρασες. Κατέβασες μόνο πειρατικά το "backup", για να μην τυχόν και σου γρατζουνιστεί το αντίτυπο που δεν αγόρασες ακόμα και ούτε θα αγοράσεις, όπως καλύψαμε ήδη στο Ψέμα 3. Αγόρασέ το πρώτα και μετά το συζητάμε. Στην τελική, υπάρχει πάντα και η δυνατότητα του local file backup από τα περισσότερα ψηφιακά καταστήματα πλέον. Το επιχείρημα κρίνεται παλιακό και ξεπερασμένο. Καιρός να αλλάξεις την κασέτα.

Ψέμα 6: Για όλα φταίει ο Μεγάλος Αδελφός και τα DRM. Θα ξεκινήσω με το οξύμωρο της υπόθεσης. Το DRM έχει φτιαχτεί για να καταπολεμήσει την πειρατεία. Επιτυχώς ή ανεπιτυχώς είναι άλλη κουβέντα. Εάν δεν υπήρχε πειρατεία, δεν θα είχε κανένα λόγο ύπαρξης το DRM. Ας κλείσουν, λοιπόν, όλα τα torrent... χθες και μαζί θα εξαφανιστεί και κάθε είδους DRM. Τέλος.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και πρακτικά προβλήματα με το επιχείρημα. Τα παιχνίδια που έχουν πραγματικό, μεγάλο πρόβλημα με το DRM είναι πολύ συγκεκριμένα και περιορισμένα. Δεν πειρατεύεις, όμως, μόνο αυτά, έτσι; Επιπλέον, το πειρατικό δεν έχει patches, fixes και τα σχετικά, τουλάχιστον όχι στην ώρα τους, όπως επίσης συχνά δεν έχει και το online multiplayer κομμάτι. Απλά ανταλλάσσεις ένα πρόβλημα για ένα άλλο. Και είπαμε, το πρόβλημα ξεκινά από εσένα έτσι κι αλλιώς.

Όσο για τον "Μεγάλο Αδελφό", κλείσε τον browser σου τώρα. Μην ξαναχρησιμοποιήσεις search engine. Πέτα το κινητό σου. Ξεφορτώσουν ότι smart συσκευή έχεις. Γιατί πλέον, να ξέρεις, όλες σε παρακολουθούν, σε καταγράφουν, δημιουργούν ιστορικό προφίλ σου. Α, και για να μην το ξεχάσω... μας ψεκάζουν.

Ψέμα Bonus: Το DRM είναι αναγκαίο κακό, αφού οι εταιρίες "αιμορραγούν" έσοδα και κινδυνεύουν να κλείσουν ανά πάσα στιγμή λόγω πειρατείας. Για να το πάρουμε κι από την άλλη, όμως. Υπάρχει παπάτζα κι από πλευράς εκδοτών. Αρχικά, να ξεκινήσω από το πιο προφανές. Το DRM δεν λειτουργεί. Με ή χωρίς DRM, μία χαρά πειρατεύονται τα παιχνίδια. Το μόνο που κατορθώνει το DRM είναι να δημιουργεί πρόβλημα και να κάνει το προϊόν εχθρικό προς τον καταναλωτή που πληρώνει κανονικά.

Ταυτόχρονα, χωράει τεράστια συζήτηση κατά πόσο η πειρατεία αντιπροσωπεύει πραγματική εικόνα διαφυγόντων εσόδων. Το ότι κάποιος πειρατεύει ένα παιχνίδι δεν σημαίνει ότι θα το αγόραζε κιόλας. Σε πολλές περιπτώσεις, αμφιβάλλω πάρα πολύ αν ο αριθμός των "downloads" που καταγράφουν ή εκτιμούν οι εταιρίες αντιπροσωπεύει πραγματικούς ανθρώπους που παίζουν όντως το παιχνίδι που κατέβηκε. Γενικότερα, κυκλοφορεί ψηφιακή πληροφορία αριστερά-δεξιά, ενώ ο "κατά συρροή πειρατής" συνήθως ασχολείται περισσότερο με το να γεμίσει ότι εξωτερικό σκληρό έχει και δεν έχει με παιχνίδια και λιγότερο (ή καθόλου) με το να τα παίξει. Εδώ έχω εγώ δύο ντουζίνες παιχνίδια που με παρέσυραν διάφορες προσφορές να αγοράσω κατά καιρούς και δεν έχω καν παίξει ακόμα, ο πειρατής που βάζει το PC του να κατεβάζει κάθε βράδυ πράγμα δεν θα έχει ανέγγιχτο περιεχόμενο; Επί του πρακτικού, έχω διαβάσει κατά καιρούς πολλούς indie devs να μιλούν για την πειρατεία. Διάφορες έρευνες και μελέτες από τους ίδιους μικρούς self-published developer υπολογίζουν ότι η πειρατεία στους τίτλους τους, σε τίτλους που δεν προστατεύονται από DRM ή από μεγάλους εμπορικούς οργανισμούς με νομικά τμήματα κτλ, δεν αντιπροσωπεύει πολύ πάνω από ένα 10% χαμένων πωλήσεων. Μπορεί ένας τίτλος να έχει πειρατευτεί κατά 90-95% στο PC, όπως δήλωνε για τα Assassin's η Ubi, αλλά οι indie devs από πειράματά τους με και χωρίς DRM καταδεικνύουν ότι το ίδιο αυτό ποσοστό σημαίνει μόλις 10-15% πραγματικές χαμένες πωλήσεις, πραγματικά χαμένο τζίρο. Οπότε, διπλά χαμένος κόπος το DRM καλή μου Ubi, EA και όλοι οι υπόλοιποι. Δεν είδα εμφανή επίπτωση στις πωλήσεις τίτλων μεταξύ των κονσολών αυτής και της προηγούμενης γενιάς που μπορούσαν ή δεν μπορούσαν να πειρατευτούν. Τι software πωλήσεις έκανε το "ξέφραγο αμπέλι" Xbox 360; Τι software πούλησε παρά το R4 το Nintendo DS, και τι software πουλάει το ασφαλές Nintendo 3DS; Δεν είδα να χρειάζεται DRM ή always online το Witcher 3 για να κάνει τις μεγιστοτεράστιες πωλήσεις του, ούτε το είδα να υστερεί σε πωλήσεις σε σχέση με αντίστοιχα παιχνίδια του ανταγωνισμού του που προστατεύονται από DRM ή always online. Καλώς κάνουν σε όλους καζούρα με το DRM οι Πολωνοί.

Εν ολίγοις, την λύση στην πειρατεία την ξέρει ήδη πολύ καλά η βιομηχανία. Η λύση είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση. Η λύση είναι το καλύτερο προϊόν. Η λύση είναι οι δυναμικές τιμές. Η λύση είναι αυτό που κάνει με τα Steam Sales ή τα τσάμπα παιχνίδια του PSN και του Xbox Live. Δώσε μου κίνητρα, δώσε μου καλύτερο δόλωμα, σεβάσου και σαν καταναλωτή και δεν έχεις ανάγκη κανένα DRM. Από την άλλη, τους δικαιολογώ να μην το λένε και φόρα παρτίδα. Είναι και ηθικό το θέμα. Κι εγώ θα εκνευριζόμουν αν ήμουν επαγγελματίας συγγραφέας κι έβλεπα στο βιβλίο μου σε τσάμπα pdf μορφή να μοστράρει σε όλα τα αποτελέσματα της πρώτης σελίδας του google search πριν καν κάτσω να ψάξω κατά πόσο χάνω πωλήσεις και πνευματικά δικαιώματα από την κατάσταση.

Και τώρα σειρά σου Πινόκιο.

Αυτά νομίζω είναι τα πιο χοντρά, τα πιο συνηθισμένα επιχειρήματα. Μου έχει ξεφύγει κάτι; Συμπληρώστε ελεύθερα, αν και θα προτιμούσα να συμπληρώνεται με επιπλέον ψεματούρες που αφορούν εμάς, τους χρήστες, κι όχι με Bonus ψέματα που αφορούν τις εταιρίες. Στο κάτω κάτω της γραφής, νομίζω ότι το έχω καλύψει πλήρως με αυτό που έγραψα το δικό τους κομμάτι.


 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
31 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • AnimaPura
    • Ίσως από τα πιο "χαρντ-χίτινγκ" blogs σου μέχρι στιγμής lovesfool και ευχαριστούμε για μια ακόμα πολύ προσεγμένη καταχώρηση!

      Σκοπεύω να γράψω και εγώ κάποια πράγματα για το DRM μιας και είναι συνδεδεμένο με την πειρατία μέχρι ένα σημείο.

    • Roronoa
    • Πολυ καλο κειμενο, συμφωνω σε πολλα αλλα ψιλοδιαφωνώ σε καποια, ειδικα σε 1-2.

      Σχετικα με τις τιμες, στην ελλαδα, ναι ειναι καπως ακριβα αν το παρουμε αναλογικα. Σε σχεση με αλλες χωρες με υψηλοτερο μεσο μισθο το 60αρι ή το 50αρι ειναι πολυ χρημα. Στο steam π.χ αρκετα παιχνιδια εχουν καλυτερη τιμη για την οικονομικη μας ζωνη, πιστευω θα επρεπε να γινεται πολυ συχνοτερα.
      Φυσικα παντα υπαρχει η επιλογη του να περιμενεις την προσφορα. Δικαιολογώ καποιους που πραγματικα δεν μπορουν να διαθεσουν χρημα και κατεβαζουν κανα παιχνιδι, νομιζω εκει παει με την παραγραφο περι διαφυγόντων κερδων. Ο συγκεκριμενος πειρατης προφανως δεν θα αγοραζε το παιχνιδι αυθεντικο ποτε, ειναι πειρατης αλλα ας πουμε ζημια δεν κανει γιατι δεν εκανε ποτε και καλο :P
      Αλλα δεν δικαιολογω ποτε αυτους που κατεβαζουν συνεχως και δεν αγοραζουν ποτε τιποτα και σηκωνουν και σημαια περηφανοι. Ενταξει, κατεβασες 2-3-4 παιχνιδια, σηκωσες το μεσαιο δαχτυλο στον κακο publisher, αγορασε και κατι ρε φιλε, οτι μπορεις, οχι ολα στο τσαμπα.

      Και σχετικα με την "πειρατικη δοκιμη" νομιζω καποιοι δοκιμαζουν legit , ειδικα αν δεν υπαρχει demo. Αλλα πολλοι σιγουρα ψαχνουν δικαιολογιες.


      Σχετικα με το θεμα της πειρατιας παντως θα ηθελα να συμπληρωσω και μια αλλη ισως λιγο "γκρι" ?) κατηγορια που ψιλο δικαιολογώ σε ορισμενες περιπτωσεις , αυτη των retro τιτλων. Ποσο κακο ειναι να κατεβαζεις παιχνιδια 10ετιας+?
      Βασικα βλεπω 2 περιπτωσεις.
      Αυτος που θα κατεβασει το retro παιχνιδι του gameboy advance ή του N64 που μπορει να παιχτει μονο σε gameboy advance και η μονη νομιμη λυση ειναι να το χρυσοπληρωσει στο συλλεκτη που το αγορασε για ενα κομματι ψωμι.
      Προσωπική αποψη: no big problem
      Το cartridge την αξια του δεν θα την χασει (μαλλον) και κανεις developer/publisher δεν εχει να κερδισει τιποτα.

      Και η δευτερη οταν το παιχνιδια ειναι διαθεσιμο σε psn, virtual console κτλ.
      Εδω το παιχνιδι πωλειται, ειναι διαθεσιμο και τα λεφτα πανε στον publisher. Νομιζω ο καθενας θα ελεγε πως η πειρατια σε αυτην την περιπτωση ειναι κλοπη. Αλλα υπαρχει και η αποψη πως ο developer ετσι και αλλιως δεν θα παρει φραγκο, εχει πληρωθει δεκαετιες πριν και ο μονος που θα παρει λεφτα ειναι ο publisher του port. Ποσο πειρατης ειναι καποιος σε αυτην την περιπτωση?Προσοχη εδω, δεν λεω για την νεα εκδοση, αλλα για την παλια εκδοση.
      Εδω ο publisher εκανε τον κοπο να φερει ενα παιχνιδι σε νεο hardware και σε πολλες περιπτωσεις να διορθωσει bugs και να βελτιωσει ενα παιχνιδι.

    • GooDShiveR
    • Προσωπικά, πάντα κατέβαζα λόγω μάυρης οικονομικής κατάστασης της τσέπης μου. Μέχρι που πριν μερικά χρόνια (δεν θυμάμαι ακριβώς) αποφάσισα να σταματήσω την πειρατεία. Όχι ότι κατέβαζα ποτέ συστηματικά, δε νομίζω να έχω κατεβάσει/αγοράσει πάνω απο 10-15 πειρατικά στα 20 χρόνια που ασχολούμαι με το gaming (αναγνωρίζω ότι έστω και μία φορά να το έχω κάνει πάλι πειρατής θεωρούμαι) .

      Βασικά πάντα ήμουν κατά της πειρατείας, αλλά -και δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να γίνει κατανοητό αυτό- όταν το gaming είναι το πάθος σου και λόγω σκληρής καθημερινότητας δεν μπορείς να συμπληρώσεις αυτή σου την ανάγκη, ειναι δυσκολο να αντισταθείς, ειδικά όταν είσαι σε μία ηλικία που δεν αναγνωρίζεις την σημασία της κλεψιάς και την αξία που έχει ένα οποιοδήποτε προϊόν.

    • platonxii
    • Ας γράψω και εγώ τη δική μου άποψη. Καταρχάς να παραδεχθώ ότι ήμουν στην κατηγορία του "κατέβασέ-τα-ολα-και-παίξε-τα". Μια λογική που φυσικά είναι αδύνατον να υλοποιηθεί και αυτός ήταν ο δεύτερος (σε βαρύτητα) λόγος που σταμάτησα να πειρατεύω (τα πάντα όμως).

      Ο πρώτος λόγος, λέγεται Orange Box. Ένα πακέτο που σεβάστηκε τα λεφτά μου, που με έκανε να το θέλω από τη πρώτη στιγμή που είδα το case του σε ένα κατάστημα και έσκασα ένα 25άρι για να το πάρω και να χαρώ τα παρεχόμενα games όπως πρέπει. Ένα πακέτο που με δίδαξε ότι υπάρχει περίπτωση οι δημιουργοί να πάρουν το μερίδιό τους από εμένα χωρίς να νιώθω ότι με κλέβουν.

      Έκτοτε δεν έχω ξαναπειρατεύσει τίποτα, εκτός από μία φορά. Και δεν το μετανιώνω ούτε στο ελάχιστο. Και θα το ξανακάνω αν χρειαστεί. Και αναφέρομαι στο διαβόητο port του GTA IV στο PC. Ήμουν καλό παιδάκι και πήγα και τα έσκασα Day 1, λόγω του ότι τότε δεν είχα 360 για να απολαύσω το καταπληκτικό αυτό game. Και τι κατάλαβα; Το παιχνίδι ήταν Μ Π Ρ Ο Κ Ε Ν. Με κεφαλαία και ελληνικά. Αφού εγγράφηκα σε τρεις (!!!) διαφορετικές υπηρεσίες μόνο για να δω το loading screen, διαπίστωσα ότι το game είχε πρόβλημα με το Frame Rate στο PC μου, το οποίο οφειλόταν σε έναν συνδυασμό της VGA μου τότε, με το συγκεκριμένο DVD το οποίο ήταν (Ω, τι σύμπτωση για ελληνική αγορά) παρα-εισαγωγής. Για να παίξω λοιπόν το πληρωμένο μου game, έπρεπε να τριγυρνάω σε περιέργες γωνιές του Internet, με τη μόνη λύση στο πρόβλημά μου να είναι η εγκατάσταση crack και το patch-άρισμα στην 1.03. Αυτό δεν λέγεται σοβαρή αντιμετώπιση του καταναλωτή. Φυσικά, η συγκεκριμένη αλυσίδα που μου το πούλησε αρνήθηκε να αλλάξει το DVD (το οποίο έγραφε ξεκάθαρα πάνω "To be sold in ASIA ONLY") οπότε η μόνη μου επιλογή ήταν η πειρατεία. Για την ιστορία, το πρόβλημα λύθηκε από τη R* στην έκδοση 1.06 του GTA IV, η οποία και διατέθηκε περίπου έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία του παιχνιδιού.

      Για να καταλήξω όμως κάπου, η λογική μου πλέον είναι ότι πειρατεύω μόνο τέτοιες περιπτώσεις παιχνιδιών, αν φυσικά με ενδιαφέρουν να τα παίξω. Για να μην μπλέκω πάλι. Ε και αν τύχει κάνα χρόνο μετά και το βρω σε sale, μπορεί και να το προμηθευτώ.

      Υ.Γ. Και επειδή ζούμε για να μαθαίνουμε, εννοείται ότι αγόρασα Day 1 το GTA V, στο Xbox 360 όμως αυτή τη φορά. Γιατί ήμουν σίγουρος ότι τότε, η Rockstar δεν θα έπαιζε με τα λ7 τόσων εκατομμυρίων καταναλωτών, όπως έπαιζε τότε με τα των PC Users. Ο σεβασμός, γενικά, κερδίζεται...

      My 2 cents.

    • lovesfool
    • Κάτσε ρε Roronoa, γιατί μου τα χαλάς με τα σοσιαλιστικά και τα μαρξιστικά. Τι σχέση έχει ο μέσος μισθός της Ελλάδας; Πώς αυτό εξηγεί ή δικαιολογεί την πειρατεία; Και Ferrari θα ήθελα, αλλά με τους μισθούς της Ελλάδας τι περιμένεις; Άσε που με το επίπεδο του βασικού μισθού στην Ελλάδα σε σχέση με τη Σ. Αραβία μας στερούν και το συνταγματικό μας και πανανθρώπινο δικαίωμα στο χαβιάρι... Προφανώς και χώρες με χαμηλότερους μισθούς (και ΑΕΠ, λέω εγώ) έχουν χαμηλότερη αγοραστική και καταναλωτική δύναμη για προϊόντα ψυχαγωγίας (πολυτελείας, τα λένε κάποιοι, ενώ κανένας δεν τα λέει πρώτης ανάγκης).

      Το σωστό και το δίκαιο είναι αυτό που λέει ο GooDShiveR. Άλλο να λες "εγώ προσωπικά δεν έχω τα φράγκα κι από τη στιγμή που η πρόσβαση σε πειρατικό περιεχόμενο είναι εύκολη το κάνω, αλλά ντρέπομαι παράλληλα για αυτό" (ή τουλάχιστον δεν το κοκορεύομαι κιόλας). Σε αυτό σηκώνω τα χέρια ψηλά. Το έχω κάνει κι εγώ κι ομολογώ ότι, με την ευκολία πρόσβασης, ακόμα και τώρα υποκύπτω κάποιες φορές, παρότι έχω 20 παιχνίδια αγορασμένα σε προσφορές που δεν έχω αγγίξει ακόμα. Δίνω προσωπικό παράδειγμα και στο κείμενό μου.

      Όσο για τα requirements, αυτό ήταν πάντα πρόβλημα του PC. Είναι πρακτικό και δομικό πρόβλημα της πλατφόρμας που δεν βλέπω πώς μπορεί να ξεπεραστεί. Ωστόσο, η ψηφιακή διανομή φαίνεται να το απαντά κι αυτό. Η πολιτική που ανακοίνωσε το Steam σήμερα είναι μία απόλυτη λύση σε αυτό το πρόβλημα. Ούτε να είχαν συνεννοηθεί μαζί μου ώστε να βγάλουν την ανακοίνωσή τους μαζί με το κείμενό μου...

      Για παλιά παιχνίδια ή ΜΑΜΕ δεν έχω άποψη. Έχει όντως μία λογική ότι πρόκειται πλέον για προϊόντα που έχουν χάσει την εμπορική τους υπόσταση και δεν χρησιμοποιούνται από κανένα ως τέτοια. Η πρακτική από άλλα Μέσα λέει ότι η πνευματική ιδιοκτησία έχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης, πέρα από την οποία κάτι γίνεται freeright. Υποθέτω ότι έχει λογική και ο κώδικας των παιχνιδιών από κάποιο χρονικό σημείο και μετά να γίνεται freeware και νομικά, αν και δεν ξέρω που είναι η χρυσή τομή για αυτό ώστε να έχει και λόγο ύπαρξης, ειδικά με την αλλαγή της τεχνολογίας και το θέμα του backwards compatibility σε βάθος πάνω της μίας γενιάς σε ότι αφορά τις κονσόλες.

      Το βασικό είναι να ΜΗΝ ΛΕΜΕ ΨΕΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ. Αυτό προσπαθώ να πω και με το κείμενό μου και περιμένω με πολύ ενδιαφέρον (και ποπ κορν) τα σχόλια χρηστών που θα θελήσουν να υπερασπιστούν ένθερμα και σε ηθικό επίπεδο την πειρατεία.

      Το θέλω Ανίτα μου. Το θέλω πολύ.

    • Roronoa
    • Αν παρουμε σαν επιχείρημα πως ενας απο τους βασικους λογους που καποιος οδηγειτε στην πειρατια ειναι οι τιμες,( και η ελλαδα εχει πολυ υψηλα ποσοστα ) τοτε οι τιμες στην ελλαδα συμβαλουν. Αν ηταν πιο φτηνα (υποθετω, και μπορει να κανω λαθος)τοτε ο κοσμος θα αγοραζε περισσοτερα.
      Στην ρωσσια που η πειρατια ειναι γιγαντια και οι μισθοι χαμηλοι οι τιμες στο steam ειναι πολυ πολυ χαμηλες.
      Βεβαια δεν ειμαστε και τοσο φτωχοι, και πειρατια ειχαμε και στις "καλες μερες", απλα εχω αυτην την εντυπωση πως ο βασικος μισθος καποιου νεου στα 470€ καθαρα δεν του επιτρεπει να ψωνιζει παιχνιδια στα 60€
      Δεν ειναι συγχωροχάρτι οι τιμες, απλα λεω πως θα επρεπε να ειναι λιγο χαμηλότερες, απο την στιγμη που δεν ειναι καποια συσκευη hardware με συγκεκριμενο κοστος κατασκευης. Σε καποια παιχνιδια ειναι ηδη πιο χαμηλες (το steam χωριζει την ευρωπη σε 2 ζωνες ευρω και μερικες οι τιμες ειναι διαφορετικες).

    • vegeta13
    • Κακα τα ψεματα λιγο η πολυ σχεδον ολοι εχουμε πειρατευσει κατι (ταινιες σειρες μουσικη παιχνιδια), εγω μεσα στο ιδιο καζανι της πειρατειας βαζω και την αγορα των μεταχειρησμενων, ανταλλαγες με φιλους ακομα και τις ενοικιασεις απο video clubs (οπου παιχνιδια των 10 ωρων και λιγοτερο τα επιστρεφεις την αλλη μερα), ετσι εκανα συγκεκριμενα με τα beyond 2 souls και το the last of us του ps3 (μετα ομως που τα βρηκα στο Public σε καλη τιμη στα μεταχειρησμενα τα τσιμπησα για την συλλογη μου).

    • vonzuchter
    • Θα γραψω πολλα μικεα μηνυματα αντι για ενα μεγαλο λογω ενος tablet vero x8i που αγορασα απο το υστερημα μουαλλα δυστυχως καθε μερικα λεπτα με πεταει εξω και κρασαρει οταν σερφαρω με ολους τους browsers. Bεβαια το δικιο μου δε το βρηκα ποτε.... Οπως καιι με το rome 2; total war που τα εσκασα και με επιασαν κοροιδο. Αλλαβτι να κανουμε. Ετσδι ειναι τα πραγματα...

    • vonzuchter
    • Λοιπον...το ζητημα εχει και την ηθικη κασι ανθρωπινη αποψη. Ο φτωχος ανθρωπος δεν εχει δικαιωμα στην αναψυχη? Απο ολα ειναι αποκλεισμενος. Σπορ? Συνδρομητικα. Viderogames? Πανακριβα. Ολες οι μορφες ψυχαγωγιες κοστιζχουν καποιοι ανθρωποι ειτε σας αρεσει ειτε οχι θα πειρατευσουν. Θα θελατε να ειναι εντελως αποκλεισμενοι , οπως οι ασνθρωπο που ψοφανε ασπο τη πεινα αλλά τι να κανουμε. Πειρατευουν.

    • vonzuchter
    • Ο πιτσιρικας με το χαρτζιλικι θα πειρατευσει. Αν δε μπορουσε να πειρατευσει αγαπητε μου μανατζαρεε απλα ΔΕΝ ΘΑ Αγοραζε. Τι νομιζες οτι θα εκλεβε για αγορασει; ή μηπως θα εκοβε τη τυροπιτα για να αγορασει για να παρεις εσυ τομπονους σου και η παρασιτικη κατσαρισα ο μετοχος το μερισματακι;

    • vonzuchter
    • Ποσοι πειρατευουν ενω εχουν την οικονομικη δυνατοτητα να αγορασουν; η απαντηση ειναι κανεις ή αντε ελαχιστοι. Η πειρατια θα υπαρχει. Παρτε το αποφαση. Μπορειτε μονο να τη συρρικνωσετε οπως το πετυχε η βιομηχανια της μουσικης που μετα απο δεκατιες κλαψας και σικαστικων μαχων απλα καταλαβε το ματαιον της υποθεσης

    • vonzuchter
    • Η πειρατια στη μουσικη ειναι σε ιστορικα χαμηλα ΟΛΩΝ των εποχων. Πως; 1 ευρουλακι το τραγουδακι και 5-8 ευρουλακια το αλμπυμακι ψηφιακα. Εμεις ομως 60 ευρω το δισκασκι 60 και το ντιτζιταλ. Youtube ,vevo ακους οτιθες κασι εχει βρει και τροπο και η βιομηχανια να εχει κερδη και απο εκει. Υπαρχουν λυσεις. Αρκει να αποδεχτει κασποιος 2 πραγματικοτητες. Οτι οποιος δε μπορει να αγορασει θα πειρατευσει.

    • Sephiroth
    • Vonzuchter, προσοχή στις εκφράσεις σου και στα προσβλητικά σχόλια, το πρώτο σχόλιο έφαγε delete.

      Οι μορφές ψυχαγωγίας κοστίζουν γιατί περιλαμβάνουν και το θέμα της εμπορικής εκμετάλλευσης ενός έργου. Που κάποιος πουλάει τις εργατοώρες που απασχόλησε ένα Χ προσωπικό. Δεν σου αρέσει (όχι εσένα, γενικά μιλάω), μην το αγοράζεις. Θέλεις να το αγοράσεις, αλλά δεν μπορείς; Δεν το αγοράζεις. Όχι να πας να το κλέβεις και να σου φαίνεται και νορμάλ. Υπάρχουν άπειροι τρόποι να γνωρίσεις ένα game και ΟΧΙ να το κλέψεις. Μπορείς να το νοικιάσεις με πολύ λίγα χρήματα (κάποιες εταιρείες σου λένε πως αν το νοικιάσεις και θέλεις να το αγοράσεις, σου χαρίζουν το ποσό της ενοικίασης), μπορείς να το πάρεις από ένα φίλο σου, μπορείς να δοκιμάσεις ένα demo, μπορείς να κάνεις χίλια δυο.

      Από την άλλη, μορφές ψυχαγωγίας υπάρχουν και για τους ανθρώπους που δεν έχουν χρήματα. ΑΠΕΙΡΕΣ. Η εύκολη δικαιολογία είναι "δεν έχω χρήματα για games, άρα κατεβάζω πειρατικά".

    • vonzuchter
    • Και οτι η πειρατεια θα υπαρχει γιατι παντα θα υπαρχουν φτωχοι ανθρωποι αλλα και καφροι τσαμπατζηδες που απλα δε γουσταρουν να πληρωσουν. Αυτοι ποσο ζημιωνουν ομως τελικα; καποιοι μιλανε για 10-15% διαφυγοντα κερδη, καποιοι για τρελα νουμερα πολυ πιο πανω. Εσυ ξετεις καλυτερα τι ειναι κοντα στην αληθεια. Παντως η πειρατεια γενικα πλεον περιοριζεται στυους πιτσιρικαδες. Ποιος ωριμος ενηξλικος γκειμερ θα κατσει να πειρατευσει; εχουμε τοσα τσαμπα παιχνιδια , προσφορες σουπερ σε χβοχλαιβ και στημ. Ολοι εχουμε ενα σωρο ανεγγιχτα παιχνιδια. Προσωπικαβεχω αυτη τη στιγμη 35 τιτλους περιπου ανεγγιχτους!! Να πειρατευσω γιατι;

    • vonzuchter
    • Δε φαινεται νορμαλ. ΕΙΝΑΙ νορμαλ. Οπως νορμαλ ειναι οτι καποιος θα απλωσει το χερι να κλεψει το καρβελι να φαει αν λιμοκτονει. Τοσο απλο ειναι. Δεν ειναι δικαιολογια ειναι πραγματικοτητα. Ο πιτσιορικας δεν εχει να διαθεσει ουτε ενα ευρω. Ε θα παρει το πειρατικο τι να κανουμε. Και καλο ειναι να κανεις εντιτ το σχολιο (αν γινεται...). Εβγαλα καρκινο να τα γραψω ολα αυτα με πεταξε 5 φορες... Αντι για κλαψα ας κοιταξουν να βρουνε τροπους να τη περιορισουν τη πειρατεια. Δεν υπαρχει λογος να αναμασουν ενα ζητημα που προφανως δε μπορει να λυθει. Εδω πειρατευουν οι Σκανδιναβοι δε θα περατευσει ο πιτσιρικος στην ελλαδα;

    • Geovra
    • Εξαιρετικο κειμενο. Μπορω να "διαφωνησω" λιγο με το Ψεμα 3 οταν το παω στην πειρατεια μουσικης (νομιζω οτι το ιδιο ισχυει). Εκει ναι θελω να ακουσω ενα δισκο για να τον εχω στην συλλογη μου πριν τον αποκτησω (εννοειται οτι σε ορισμενες μπαντες απλα παιρνω τον δισκο και μπορει να μην τον ακουσω και ποτε). Θα μου πεις μπορεις να τον βρεις youtube η οτιδηποτε. Ας πουμε οτι θελω να εχω την πληρη εικονα πριν ξοδεψω.
      Ναι στην μουσικη δεν το σκεφτομαι και ιδιαιτερα σε αντιθεση με τα Games...γουστα και προτεραιοτητες υποθετω

      Οσον αφορα στα Games,με εχεις καλυψει σχεδον (παντα μπορει να υπαρχει κατι που δεν εχω σκεφτει την ωρα που διαβαζα το κειμενο) απολυτα

    • vonzuchter
    • Εσκασα φραγκα dayone Rome 2 αγορασα εναν εμετο . Δικαιωση; μπαααα. Xbox 360? Red ring of death 2 χρονια μετα τη λξη της εγγυησης. Δικαιωση; μπαααα . tablet veri x8i που σε πεταει οταν σερφαρεις; κραζουμε στοβσαιτ της εταριας; δικαιωση; μπααααα. Γιστι; η απαντηση ειναι γιατι ετσι... Παρομοια φαση ειναι και η πειρατια εχουν δικιο οι developers; ναι. Εχει δικιο ο ανθρωπος που δεν εχει; εχει για μενα τουλαχιστον.... Ο τζαμπατζης και ο απληστος που ενω μπορει να αγορασει προτιμα να κλεψει εχει δικιο; προφανως και οχι. Θα το κανει ομως γιατι ετσι...

    • lovesfool
    • @commenter. Αυτό που λες είναι μάλλον αστικός μύθος. Αρνούμαι να πιστέψω ότι PS1/PS2 και Xbox360 ήθελαν την πειρατεία. Επιπλέον, και στις τρεις περιπτώσεις το software πουλούσε και μάλιστα πάρα πολύ καλά. Οι πωλήσεις τους σε απόλυτα νούμερα ήταν πολλαπλάσιες αυτών που κάνουν σε αντίστοιχη φάση του κύκλου ζωής τους οι κονσόλες της τωρινής γενιάς, ακόμα κι αν το πάρεις αναλογικά με τις εγκατεστημένες βάσεις. Δεν νομίζω ότι στέκει και ιδιαίτερα το επιχείρημα. Αν ήταν τόσο απλό, θα το έκαναν αλλιώς, διαφορετικά και περισσότερο. Ούτε την θέλουν, ούτε την χρησιμοποιούν την πειρατεία.

      @vorzuchter. Ότι έχω διαβάσει σχετικά, είτε από μικρούς, είτε από μεγάλους publishers, τα τελευταία 3-4 χρόνια μιλάει για εκτιμώμενες χαμένες πωλήσεις της τάξης του 10%. Αν αύριο δεν υπήρχε πειρατεία, αυτές θα ήταν οι επιπλέον πωλήσεις. Οι υπόλοιποι, δεν θα αγόραζαν και απλά δεν θα έπαιζαν. Αυτό δεν μας κάνει λιγότερο βρωμιαρούλιδες και τσαμπατζήδες όταν πειρατεύουμε.

      ΔΕΝ μιλάμε για ψωμί, νερό, ρεύμα. Μιλάμε για είδος ψυχαγωγίας. Μιλάμε για είδος πολυτελείας, από τη στιγμή που απαιτεί υποδομή κάποιων εκατοντάδων ευρώ για αγορά κονσόλας ή PC. Μην λέμε ότι θέλουμε. Αν δεν έχεις λεφτά να το αγοράσεις, παρά τις τιμές που παίζουν πια (πριν 1 ώρα πήρα από GOG το πρώτο Witcher για 1,28€), ΜΗΝ ΠΑΙΖΕΙΣ. Τόσο απλό. Και το εισιτήριο στον θερινό μου φαίνεται ακριβό στα 7€, αλλά με την μαντραπήδα δεν "πληρώνω" το κόστος του οικοπέδου, των δικαιωμάτων διανομής, τη ΔΕΗ, τα δημοτικά τέλη και το προσωπικό που φρόντισε να είναι στην πένα ο κινηματογράφος. Παροχή υπηρεσίας το ένα, παροχή υπηρεσίας και το άλλο. Κλοπή το ένα, κλοπή και το άλλο. Τόσο απλά.

    • vonzuchter
    • *commenter H πειρατεια στην Ελλαδα ειναι και θεμα νοοτροπιας. Δε πειρατευαμε μονο λογω ανεχειας. Εγω εθιξα μονο το ζητημα της οικονομικης αδυναμιας καποιου και μονο αυτη η περιπτωση μπορει να δικαιολογηθει ηθικα που και εκει ομως οι αποψεις φυσικα δεν συμφωνουν και λογικο αφου οπως και να το κανουμε ηθικα δικιο εχει και αυτος ο οποιος πουλαει το υλικο και προσδοκα εσοδα απο αυτο. Η μαχη με τη πειρατεια ειναι χαμενη. Οι της μουσικης το καταλαβαν μετα απο δεκαετιες δικαστικων μαχων . Ε θα το καταλαβουν και η της βιομηχανιας του γκεημινγκ. Ποιου γκεμινγκ δλαδη; Μονο για pc Mιλαμε... Στις κονσολες ουσιαστικα δεν υφισταται πλεον θεμα πειρατειας. Και αν κυνηγηθει ανελεητα με ολα τα νομικα οοπλα , οπως γινεται πχ στη Γερμανια , απλα ο αλλος δε θα αγορασει.

    • vonzuchter
    • Το επιχειρημα με το φαγητο σε παρακαλω μη το παραθετεις. Εχετε αλλωστε δισεκατομυρια ανθρωπους να υποσιτοζονται. Δεν ιδρωνει το αυτακι κανενος. Οποτε καταλαβαινω δε θα ιδρωσει ουτε για τον κακομοιρηπου δεν εχει να παιξει ενα παιχνιδακι. Και η ψυχαγωγια φιλε μου δικαιωμμα ειναι. Δεν αμφιβαλει κανεις οτι η πειρατεια ειναι κλοπη. Αλλα παρτε χαμπαρι οτι θα υπαρχει. Τελεία και παύλα. Κλοπη ηταν και τα παραδειγματα που ανεφερα με το xbox μου και το ρομε 2 και το ταμπλετ μου... Αλλα τι να κανουμε. Και εγω φυσικα το δικιο μου δε θα το βρω ποτε. Ενδιαφερον θα εχει να υπηρχαν στοιχεια για εσοδα σε χωρες οπως η γερμανια που η πειρατεια κυνηγιεται σκληρα ασπο τη πολιτεια , και να γινουν συγκρισεις με χωρες αντιστοιχου βιοτικου επιπεδου που πειρατευει ο κοσμακης. Ειμαι σιγουρος οτι τα παραπανω εσοδα σε αντιστοιχια θα ειναι απο ελαχιστα εως καθολου. Το κυνηγι της πειρατιας ειναι κυνηγι φαντασματων . Οι της μουσικης βιομηχανιας τι καταλαβαν μετα απο δεκαετις. Ε θα γο καταλαβετε και εσεις. Η λυση ειναι μια. Κανεις τον πελατη να μην εχει αναγκη τη πειρατεια. Και ειμαστε κοντα σε αυτο το σημειο. Προσωπικα ουτε μεταχειρισμενα δεν αγοραζω πλεον ασφου αγοραζω απο σεηλς σε στημ και λαιβ παιχνιδαρες με 2 και 3 και 7 ευρω.... Εκει ειναι το κλειδι. Το να λες κλεφτη τον πιτσιρικα που θα κατεβαζει το παιχνιδακι δε βοηθσαει σε τιποτα

    • Alias
    • Η πειρατεια στη μουσικη στο χαμηλοτερο ποσοστο ολων των εποχων??! Εγκεφαλικο ομως. Μη λεμε οτι να ναι παιδια. Με το να λεμε πραγματα που ειναι δεδομενο οτι δεν ισχυουν δεν ενισχυουμε το επιχειρημα μας, αντιθετα το αποδυναμωνουμε.
      Σορυ για το off topic
      Ωραιο το αρθρο και θα συμφωνησω με τα περισσοτερα.

    • Pirederas
    • Οι δικαιολογίες που συνήθως λέγονται από πολλούς για να υποστηρίξουν την πειρατία είναι της πλάκας. Ειδικά το "κατεβάζω, παίζω/ακούω/βλέπω, και αν μου αρέσει το πληρώνω", σε στυλ demo, είναι πολύ πιστευτό, αλλά και απατηλό επιχείρημα.

      Δεν ξέρω για τον υπόλοιπο πλανήτη, αλλά στην Ελλάδα η πειρατία ήταν πάντα της μοδός. Και μάλιστα σε εποχές με μπόλικο χρήμα, όχι τώρα που με την κρίση οι μισθοί έχουν πέσει και οι άνεργοι νέοι είναι 100άδες χιλιάδες. Πάντα είχαμε ένα περίεργο σύνδρομο κουτοπονηριάς, τύπου "σιγά μην πληρώσω όταν μπορώ να το έχω τσάμπα, κορόιδο είμαι?". Παιχνίδια, μουσική, ταινίες, σειρές, δεν έμεινε τίποτα όρθιο.

      Θυμάμαι ακόμα το party που γινόταν στην Ελλάδα με το PS One και το PS2, ειδικά στην πρώτη περίπτωση παίζει κανείς να μην έδωσε λεφτά πέρα από την απόκτηση της κονσόλας, και τα παιχνίδια τα ψώνιζε στον πειρατή της γειτονιάς που έβαζε το τσιπάκι, και έλεγε "πάρε παιχνίδι με 1 ή 2 χιλιάρικα" (αντί για τις 20.000 δραχμές επίσημη τιμή της εποχής, αν θυμάμαι καλά).

      Εγώ έχω πειρατέψει παλαιότερα μουσική, κάτι που σταμάτησα και πλέον έχω ~500 CD στην βιβλιοθήκη μου (το 95% τα πήρα με 5 ως 8 ευρώ, classic rock γαρ). Παιχνίδια πειράτεψα στο παλιό μου PC μόλις 2 φορές (Max Payne και Metal Gear Solid, το οποίο αγόρασα πολλά χρόνια αργότερα από το PSN). Πλέον πειρατεύω τηλεοπτικές σειρές από τις HΠΑ, γιατί δεν έχω Nova/ΟΤΕ TV, αλλά και να είχα δεν ξέρω πότε παίζει αυτά που θέλω και βαριέμαι να περιμένω. Α, δεν έχουμε και τίποτα streaming service της προκοπής, οπότε αν θέλει π.χ. η HBO να με χρεώσει για το Game of Thrones, ας έρθει πρώτα κάποιο Netflix στην Ελλάδα και μετά το συζητάμε ευχαρίστως. Τέλος, στα σύγχρονα παιχνίδια δεν έχει καν νόημα η πειρατία. Όταν υπάρχουν παιχνίδια με τιμές χώμα, είτε δισκάκια με €10-15 (ή μεταχειρισμένα που είναι ακόμα πιο κάτω), ή εκπτώσεις σε Steam/GOG/Humble Bundle/PSN/XBL και παίρνεις π.χ. κάποιο GTA ή το Skyrim με €5, 10 indie παιχνίδια με €2 όλα μαζί πακέτο, ή τα δωρεάν παιχνίδια των PS Plus/Games with Gold, από ένα σημείο και μετά (θέλω να πιστεύω ότι) ντρέπεται κανείς να γίνει πειρατής.

    • yaponvezos
    • Καλά όλα αυτά. Απλά θέλω να θυμίσω τη ελληνουριά που μας βαράει.

      Πόσοι έχετε ακούσει με τα αυτιά σας την ακόλουθη ατάκα;

      "Πόσο κάνει η εφαρμογή; 1 ευρώ; Σιγά μην πληρώσω κιόλας για εφαρμογή".

      Αυτή είναι η αρρώστια. Η δική μας. Των εταιρειών είναι άλλη και υπαρκτή. Αλλά η μία αρρώστια δεν ακυρώνει την άλλη.

    • mysterious
    • Εξαιρετικό κείμενο και τεράστιο θέμα που ούτε ο lovesfool ο 23ος με τον vonzuchter τον 23ο δεν πρόκειται να συμφωνήσουν. :D

      Πάντα θα διχάζει η πειρατεία και πάντα θα αποτελεί επίκαιρο πρόβλημα αλλά πολλές φορές ανάμεσα στο άσπρο και το μαύρο υπάρχει και το γκρίζο και καλό είναι να μην είμαστε τόσο απόλυτοι...

      Καταρχήν συμφωνούμε όλοι πως πρόκειται για κλοπή.Αλλά δε γίνεται να αντιμετωπίζεται πάντα με τα ίδια μέτρα και σταθμά.Ο κάγκουρας που πειρατεύει ενώ δεν έχει ανάγκη από χρήματα και από πάνω σε αποκαλεί και μ....κα που αγοράζεις ναι είναι απαράδεκτος.Πόσω μάλλον όταν οι σημερινές τιμές παιχνιδιών μέσω steam κυρίως,συνδρομών plus/live και γρήγορης μείωσης τους λίγους μήνες μόλις μετά την κυκλοφορία τους είναι εξαιρετικές.Δεν είναι ανάγκη να τα παίρνουμε όλα day 1 λες και θα χαθεί ο κόσμος αν τα παίξουμε αργότερα.Αλλά αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος......

      .......η άλλη είναι πως,όπως σημειώθηκε σωστά,αυτός που πειρατεύει δεν έχει τα χρήματα να αγοράσει στις περισσότερες των περιπτώσεων.Κι αν δε μπορούσε να πειρατεύσει δεν θα αγόραζε ούτως ή άλλως.Οπότε δε δημιουργεί παθητικό για τον developer ασχέτως αν αυτό που κάνει είναι μεμπτό.Και στην κατηγορία δεν ανήκουν μόνο τα πιτσιρίκια αλλά και οι εργαζόμενοι/οικογενειάρχες με ελάχιστο μισθό και οι άνεργοι.Δεν τους δικαιολογώ αλλά τους καταλαβαίνω.Δεν έχουν και αυτοί δικαίωμα να ψυχαγωγηθούν;τυχαίο που στην Ελλάδα η συντριπτική πλειοψηφία βγάζει την χρονιά με ένα pro/fifa και nba 2k από την στιγμή που δεν καταφεύγει στην παρανομία;

      Κι έτσι πάμε και στο δικαίωμα περί ψυχαγωγίας...σήμερα τα πάντα σχεδόν είναι συνδρομητικά.Δε ζούμε χρόνια ή δεκαετίες πριν που υπήρχε μεγαλύτερη πρόσβαση σ'αυτή.Ναι προσφέρουν υπηρεσίες και ζητούν το ανάλογο αντίτιμο αλλά όταν δεν βγαίνουν τα κουκιά και τίθεται θέμα επιβίωσης τι να κάνει ο άλλος να κοιτάει τους τοίχους;και η φτώχεια θέλει καλοπέραση.Όταν πλέον η καθημερινότητα είναι τόσο σκληρή και παύει να έχει διέξοδο και σε μια ελάχιστη ψυχαγωγία κλάφτα Χαράλαμπε.Καταλαβαίνει άραγε κάποιος πόσο συμβάλει στην ψυχική του υγεία;δεν είναι πάντα όλα νούμερα και στατιστικές.Συγγνώμη αλλά δε μπορώ να βάλω στην ίδια μοίρα τον κάγκουρα με τον μη έχοντα.Και οι δύο παρανομούν αλλά υπάρχει και κάτι που λέγεται ελαφρυντικό και χρησιμοποιείται εν έτει 2015 από τα δικαστήρια.

      Οπότε για να κλείσω τα βάζω μόνο με αυτόν που το κάνει από μαγκιά,χρησιμοποιεί ηθικολογίες της πλάκας και έχει την δυνατότητα να αγοράσει.Αυτόν ναι σκίστε τον.Tον μη έχοντα δεν τον επιβραβεύω,δεν τον αβαντάρω,δεν τον δικαιολογώ αλλά τον κατανοώ.Γιατί όπως είπε και ο vonzuchter όσο υπάρχει φτώχεια θα υπάρχει και πειρατεία.

      Υ.Γ. 1 @vonzuchter και ο αδερφός μου έσκασε 10 ευρώ(για tablet παιχνίδι δεν είναι λίγα)για το heroes of might and magic 3 για να ανακαλύψει μαζί με τον υπόλοιπο πλανήτη ότι το παιχνίδι είναι ΕΝΤΕΛΩΣ BROKEN.Άντε να βρει το δίκιο του τώρα...στα forums ο κόσμος κράζει άγρια εδώ και μήνες και η Ubisoft τον ύπνο του δικαίου.

    • mysterious
    • Υ.Γ. 2 @commenter αυτό με τα "καλά της πειρατείας" νομίζω ισχύει και για το game of thrones.Οι ίδιοι βγήκαν και είπαν από την παραγωγή ότι τους έκανε καλό αφού εκτόξευσε την δημοτικότητα της σειράς με ότι συνεπάγεται αυτό.Και ναι αυτό με την καρτοφοβία ισχύει για το android κι ευτυχώς που βγήκαν οι κάρτες της google στην αγορά.

    • Ernesto
    • Ολο το ζουμι ειναι στην προτελευταια παραγραφο. Μεχρι αρκετα προσφατα πειρατευα παιχνιδια, δεν αγοραζα τιποτα, κυριως γιατι δεν ειχα τα χρηματα. Δεν ντρεπομαι παντως γι αυτο, οπως γενικα δεν ειμαι κατα της πειρατειας. Και δεν ειμαι κατα της πειρατειας διοτι στην πραγματικοτητα δεν κοστιζει ιδιαιτερα στους developers καθως οπως ειπες και εσυ τα downloads δεν αντιστοιχουν σε πωλησεις, ενω αρκετοι εχουν αποδεχθει οτι το προιον τους εγινε πιο γνωστο και αυξηθηκαν οι πωλησεις του οταν πειρατευτηκε. + του γεγονοτος οτι υπαρχουν και αλλοι τροποι να παιξεις ενα παιχνιδι χωρις να εχει κερδος η εταιρεια (π.χ. μτχ, δανεισμος, internet stations), ενω με βοηθησε στο μαθω για το ποια παιχνιδια μ αρεσουν και ποια οχι. Kαι αν θες να ξερεις οι τιτλοι που πρωτα δοκιμασα πειρατικους και αργοτερα τους αγορασα, στηριξα και προτινα σε φιλους και γνωστους ειναι οι:
      Witcher 1 & 2
      GTA IV (σημειωση οτι πηρα το GTA V Day one και ηθελε 5gb update χωρις να εχω ιντερνετ, κατεβασα το πισι σε σπιτι που εχει ιντερνετ και αυτη τη στιγμη αντιμετωπιζω ενα crash που το κανει unplayable και θελει επανεγκατασταση τα 60gb + τα 5gb του upd)
      Dead space 1&2
      Bioshock (και αγορασα και τα 3)
      FarCry 3
      Borderlands (και μετα αγορασα και τα 2)
      ενω θελω να κανω το ιδιο με το METRO (το οποιο επαιξα πειρατικο σε ενα φιλο) και το Deus Ex.
      Υ.γ. Δεν μπορω να καταλαβω γιατι τοσος ντορος για την πειρατεια ειτε της μουσικης (που μπορεις να κατεβασεις τζαπα και νομιμα απο το YOUTUBE) ειτε των παιχνιδιων οταν μπορεις να πας σε ενα internet cafe η μια απλη καφετερεια που εχει ps4 η/και xbox one και μπορεις να παιζεις με τις ωρες χωρις να εχει ιδιαιτερο κερδος ουτε ο publisher ουτε ο developer.
      Υ.γ.2 θα συμφωνησω ομως με ολα τα σχολια για τους τζαπατζηδες

    • lovesfool
    • Με απογοητεύετε... Περίμενα ότι θα συμμετείχαν τουλάχιστον 2-3 χρήστες που είναι "Ρομπέν της Πειρατείας" και θα μιλούσαν με απόλυτη θέρμη και ηθική δικαίωση υπέρ της κλοπής. Αντί αυτού, κάνουμε μία αρκετά πολιτισμένη συζήτηση και μάλιστα κατά 80% συμφωνούμε κιόλας.

      Κρίμα... Είχα άλλες ελπίδες για εκτόνωση από το παρόν κείμενο. Τουλάχιστον το απόλαυσα γράφοντάς το.

      Αν δεν πιαστήκαμε από τα μπικουτί με αυτό, τότε σίγουρα δεν θα έχουμε θέμα με το επόμενό μου.

    • geodelik
    • Εμενα μου κανει εντυπωση που ακομα και ανθρωποι του site,ενω εχουν δειξει την αντιθεση τους με το download παιχνιδιων, στο φορουμ υπαρχει ειδικο section για σειρες τηλεορασης, που οι περισσοτερες δεν παιζονται καν στην Ελληνικη τηλεοραση. Αλλα εκει αβαβα...

    • Ada23
    • Eγω δεν ειμαι gamer οπως εσεις,δεν εχω πολλες γνωσεις για το αντικειμενο,αλλα θα πω για τη δικη μου σταση απεναντι στις αγορες,που επισης μπορει να νευριασει.Μου αρεσει να πληρωνω για ν'αγοραζω τα παιχνιδια,για να ειμαι ηθικα καλυμμενη και να νιωθω οτι προσφερα κατι για τη δουλεια καποιου.Ομως,τις περισσοτερες φορες αγοραζω φτηνα.Για παραδειγμα τα pc games τ'αγοραζω κυρως μεσω steam και humble bundle (εχω δωσει 1ευρω μονο για το long live the queen στο humble bundle,επειδη ειχα περιεργεια να δω τι ειναι).Επισης περιμενω να περασει περιπου χρονος απο την κυκλοφορια ενος παιχνιδιου για να παρω τη συλλεκτικη εκδοση με ολα τα dlcs σε καλυτερη τιμη (αυτο κανω τωρα με το evil within).Προσφατα,δε, εβαλα και Playstation Plus για τους δωρεαν τιτλους.

      Μονο το Batman origins αγορασα day one για pc (και ειχα προβληματα μεχρι ν'αναγνωριστουν οι κωδικοι μεσω steam,επειδη δεν ειχαν καλυψει ακομα τη χωρα μας) και ψιλομετανιωσα οταν ειδα ποσο επεσε λιγους μηνες μετα.Ωστοσο παλι σκεφτομουν ν'αγορασω day one το Batman knight special edition (μεχρι που καταργηθηκε απο τα μαγαζια.Ισως επειδη οπως διαβασα εδω μεσα,θα βγει σε ψηφιακη μορφη μονο),αν και ξερω οτι θα χαλαστω οταν λιγους μηνες θα βγει ολο το πακετο,με ολα τα dls πολυ φτηνοτερα.Αυτο δε σημαινει ομως οτι θα το κλεψω επειδη θεωρω υπερβολικο να ζητανε τοσα λεφτα (γυρω στα 100 ευρω για το season pass ,οπως αναφερθηκε παραπανω),για ενα τοσο καλο παιχνιδι.

      Με λιγα λογια,φτηνες τιμες καλων παιχνιδιων υπαρχουν.Αρκει καποιος να εχει υπομονη και να μη θελει να τα παιξει ολα απο την πρωτη μερα κυκλοφοριας.Οποτε η πειρατεια δεν ειναι απαραιτητη.
      Το ποστ μου βεβαια φερνει αλλο θεμα,που εχει αναφερθει ι σε αλλη συζητηση.Το κατα ποσο κανουν κακο τα φτηνα παιχνιδια μεσω steam κλπ στους developers.

    • lovesfool
    • Που ήσουν βρε tanno κι είχα απογοητευτεί ότι το έγραψα τσάμπα το κείμενο;

      Για πάμε λοιπόν. Ας τα πιάσουμε ένα ένα.

      Ας ξεκινήσουμε με το ηθικό μέρος. Ποιος βάζει τα λεφτά; Ποιος δίνει τα δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, πληρώνοντας εργατοώρες, προσφέροντας bonus βάσει στόχων πωλήσεων κι όλα τα σχετικά για 2-3 χρόνια μέχρι να βγει το παιχνίδι; Ποιος πληρώνει τον Kojima, μέρα μπαίνει, μέρα βγαίνει, άσχετα με το πότε και τι παιχνίδι θα βγάλει; Ποιος πληρώνει όλα τα παρελκόμενα για να φτάσει το παιχνίδι στην κονσόλα ή το PC σου, όπως διανομή (και η ψηφιακή έχει κόστος) ή διαφήμιση; Άλλος πληρώνει, άλλος κερνάει; Πώς την έχεις δει;

      Υπάρχει εναλλακτική. Υπάρχει το self publishing. Αυτό κάνουν οι indies. Μαζεύονται μία παρέα με ταλέντο, βάζουν κάτω μερικές χιλιάδες ή το πολύ δεκάδες χιλιάδες ευρώ από τα δικά τους λεφτά ως επένδυση κι έχουν τον πλήρη έλεγχο του προϊόντος του.

      Δεν είναι δυνατόν η Nintendo να πληρώνει κόσμο και να ξοδεύει κάποια εκατομμύρια δολάρια για το επόμενο Zelda και τα πνευματικά κι εμπορικά δικαιώματα να ανήκουν στον Miyamoto και τον Aonuma νομικά...

      Αυτό είναι ηθική. Όχι το "στην υγειά του κορόιδου" που περιγράφεις.

      Όσο για τις ταινίες, παρότι δεν είναι εκεί το θέμα μου, κι εκεί κλοπή είναι. Στον κινηματογράφο δεν πληρώνεις 7€ για την ταινία. Πληρώνεις 7€ για ΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ. Ρεύμα, υπαλλήλους, το κόστος της αίθουσας κι όλα τα σχετικά. Μπορείς να περιμένεις το DVD και να το νοικιάσεις για 1-2€ στο σπίτι σου. Το να το κατεβάζεις από screencaps μέσω Ταϊλάνδης ή Ρωσίας μία εβδομάδα πριν βγουν στις αίθουσες της Ελλάδας είναι κλοπή και ισχύουν όλα όσα γράφω παραπάνω και για τα video games.

      Όσο για το θέμα γούστου, την επόμενη φορά που θα πας σε εστιατόριο και θεωρήσεις ότι αυτό που παράγγειλες δεν είναι του γούστου σου, μην το πληρώσεις. Ή, για να είμαστε σε καθαρόαιμη παροχή υπηρεσιών, αν στείλεις τα παιδιά σου φροντιστήριο και δεν μπουν στο πανεπιστήμιο με την πρώτη ή δεν πάρουν με την πρώτη το δίπλωμα στα Αγγλικά, επίσης μην πληρώσεις το φροντιστήριο.

      Όπως στα video games, έτσι και στον κινηματογράφο, με τόσο ενεργό εξειδικευμένο Τύπο και την πλημμύρα από reviews, previews κι όλα τα σχετικά που υπάρχουν, δεν έχεις και πολλές δικαιολογίες.

      Τέλος, απαντώντας στο τελικό σου απόφθεγμα, το "ή στραβά είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε" δεν υπονοεί ότι μάλλον είναι ο γιαλός στραβά. Το αντίθετο. Εσύ αρμενίζεις ανάποδα...

    • lovesfool
    • Πάμε άλλη μία, αν και φλερτάρουμε με το εντελώς εκτός θέματος. Με δεδομένο ότι τα υπόλοιπα σχόλια είχαν κάνει τον κύκλο τους, προσωπικά δεν με πειράζει.

      Να σου πω γιατί μετά το Kickstarter πάνε και βρίσκουν ΚΑΙ εκδότη (π.χ. βλέπε Project CARS και Namco Bandai); Το είπες και μόνος σου. Γιατί τα λεφτά δεν φτάνουν. Αν θέλεις να κάνεις καλή παραγωγή, κάποιος πρέπει να βάλει πλάτη. Κάποιος πρέπει να βάλει τα λεφτά. Κάποιος πρέπει να κάνει την επένδυση και να πάρει το ρίσκο. Αν ο Kojima π.χ. έχει τα κότσια, ας βάλει τα δικά του λεφτά, ας χρεωθεί και σε τράπεζες ή δεν ξέρω κι εγώ από που θα βρει χρηματοδότηση κι ας πληρώσει μόνος του την ανάπτυξη ενός νέου αντι-MGS, για να κάνει μόνος του έκδοση και να έχει δικά του τα πνευματικά δικαιώματα. Από τη στιγμή που τον λογαριασμό τόσα χρόνια τον πληρώνει η Konami, δεν έχει λογική να ανήκει σε άλλον το καρπούζι. Διαφορετικά, αν δεν έχει τα λεφτά ή δεν θέλει να αναλάβει το ρίσκο, ας κάνει παιχνίδια για smartphones και tablets.

      Τα υπόλοιπα που λες είναι εκτός τόπου και χρόνου και δεν αποτελούν ρεαλιστικό, λογικό επιχείρημα. Εγώ ξέρεις τι κάνω αν δω μία ταινία και πω "πάει, πέταξα τα λεφτά μου"; Δεν πάω να δω άλλη του ίδιου σκηνοθέτη. Ή αν δεν μου αρέσει ένας κινηματογράφος, πάω σε άλλον την επόμενη φορά. Ξέρεις τι κάνω αν πάρω ένα παιχνίδι και δεν είναι αυτό που νόμιζα από το trailer ή τα review; Μένω μακριά από το sequel. Δεν αγοράζω ξανά από το ίδιο studio. Ξέρεις τι κάνω αν πάω κάπου και φάω, αλλά δεν μου αρέσει το φαγητό; Δεν ξαναπάω. Πληρώνω τον λογαριασμό κανονικά, γιατί μου έχουν παρέχει την υπηρεσία που ζήτησα, αλλά δεν ξαναπατάω. Δεν βλέπω από που κι ως που και με ποια λογική το "δεν μου άρεσε η υπηρεσία που αγόρασα" οδηγεί συλλογιστικά στο "την επόμενη φορά θα το κλέψω". Αν δεν σου αρέσει, ή ζήτα τα λεφτά σου πίσω (εφόσον είναι ρεαλιστική διεκδίκηση) ή την επόμενη φορά ΜΗΝ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑΖΕΙΣ.

      Όσο για το downgrade στους υπολογιστές, αυτό το λάθος προσπαθώ να εξηγήσω στο κείμενό μου. Προσωπικά, δεν βλέπω κανένα downgrade. Η χαζομάρα είναι από τη δική σου πλευρά, όχι από του publisher. Εσύ θεώρησες ότι έχει νόημα να σκάσεις 500€ σε κάρτα (ή κάρτες) γραφικών χωρίς να υπάρχει αντίστοιχο περιεχόμενο. Με την ίδια λογική που είναι χαζομάρα να πάρεις 3D τηλεόραση όταν δεν υπάρχει 3D περιεχόμενο για να δεις. Το ότι υπάρχει μία τεχνολογία δεν σημαίνει ότι αξίζει αυτόματα την επένδυση.

      Σημασία έχει ΜΟΝΟ το περιεχόμενο και τίποτα άλλο. Κατά τα άλλα, η PC Master Race είναι θύματα (εκτός από μειοψηφία σε ότι αφορά το σύνολο των PC gamers).

*