Πολύ θετικές αντιδράσεις, αν και όχι τόσο έντονες, υποδέχτηκαν την επίσημη αποκάλυψη του StarFox Zero. Ειδικά στην Ιαπωνία υπάρχει διάχυτος ενθουσιασμός και σχεδόν όλοι κάνουν λόγο για το πόσο πολύ θυμίζει το StarFox 64. Και όχι, αυτό δεν είναι επικριτικό ή ειρωνικό σχόλιο για τον ταπεινό οπτικό τομέα τομέα του παιχνιδιού. Αντιθέτως, η συνολική εικόνα και η ατμόσφαιρα παραπέμπουν στον κλασικό τίτλο του N64 που ομολογουμένως αποτελεί και την κορύφωση της σειράς.
Στην περίπτωση όμως του StarFox Zero, η Nintendo δεν αρκείται σε απλή νοσταλγία, αλλά, όπως μας δείχνει το όνομα και το βίντεο της παρουσίασης, η εταιρεία από το Κιότο μιλάει κατευθείαν στο υποσυνείδητο του Ιάπωνα. Ας ξεκινήσουμε από το σιντοϊστικό ιερό στην περιοχή Fushimi του Kyoto που είναι αφιερωμένο στον θεό Inari, εκεί κάτω από τις κόκκινες πύλες όπου μιλάει ο Μιγιαμότο, δίπλα στα αγάλματα από αλεπούδες. Ο Inari είναι από τους πιο δημοφιλείς θεούς της ιαπωνικής θρησκείας με πάνω από 3200 ιερά αφιερωμένα σε αυτόν, αλλά το σημαντικότερο είναι το προαναφερθέν ιερό στο Fushimi. Και όλως τυχαίως, ένα από τα σύμβολα του θεού αυτού είναι και η αλεπού που φοράει κάτι σαν κόκκινο κασκόλ ακριβώς όπως και ο πρωταγωνιστής της σειράς Star Fox.
Aυτά ως προς τον αισθητικό τομέα αν και το ενδιαφέρον, κατά τη γνώμη μου, είναι στο όνομα. Zero από το ιδεόγραμμα 零 που στα ιαπωνικά το διαβάζουμε όπως στα λατινικά “ζέρο” και φυσικά αποτελεί δάνειο της ιαπωνικής γλώσσας από την αγγλική. Η πραγματική σημασία αυτού του γράμματος δεν είναι μηδέν αλλά κάτι που πέφτει ψιχάλα ψιχάλα, δηλαδή λίγο και στα ιαπωνικά προφέρεται όπως το πνεύμα, rei (ρεε). Αν μπερδευτήκατε είναι γιατί ένα ιδεόγραμμα μπορεί να διαβαστεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους αναλόγως τη λέξη ή την ερμηνεία που θέλουμε να δώσουμε. Αυτό το φαινόμενο είναι αντιπροσωπευτικό της δυσκολίας αλλά και της ομορφιάς των ιαπωνικών.
Μπορεί αυτό το δύσκολο και όμορφο συνάμα ιδεόγραμμα να σας είναι γνώριμο. Το συναντάμε στη σειρά τρόμου της Koei Tecmo, Project Zero, αλλά και στο πρόσφατο Final Fantasy Type-0. Πολλά μηδενικά όπως και στο αυτοκρατορικό έτος 2600, για εμάς το σωτήριον έτος 1940 όταν και έκαναν την εμφάνισή τους τα αεροσκάφη του ιαπωνικού πολεμικού ναυτικού γνωστά και ως “Zero”. Αυτά που για τα πρώτα δύο χρόνια του πολέμου είχαν το ποσοστό κατάρριψης 12 προς 1 και ήταν φημισμένα για τις εξαιρετικές μανούβρες στις εναέριες μάχες όπως τo barrel roll. Απλές συμπτώσεις.
Ίσως και να μην είναι παράδοξο τελικά που προτιμούμε το προϊόν που μιλάει σε εμάς, στον ψυχισμό μας, στην ιδιοσυγκρασία μας. Από το εμβληματικό σπαθί του Cloud στο κόκκινο κασκόλ του Fox, τα σύμβολα έχουν δύναμη. Άλλοτε ως ξεκάθαρη αναφορά στο δοξασμένο παρελθόν και άλλοτε σαν καμουφλαρισμένη υπόκλιση. Ακόμα και αν το 零 τα φέρει όλα στο μηδέν και ξεκινήσει κάτι καινούριο η λήθη δεν θα έρθει ποτέ.
πολύ ωραίο κείμενο για ένα "so wii title" κρα κρα κρα!!μιλαμε το παιχνιδι μόνο για freeware πρεπει να δωθεί!!μελαγχολία δε μου προξένησε πόσο μάλλον νόστο!απαράδεκτη αρπα κόλλα
Δεν υπαρχει μελλον διχως παρελθον...αρκει να ειναι με καλυτερα γραφικα. ;)
Μου αρεσε η επεξηγηση της ονομασιας απο τον Miyamoto ισως πιο πολυ απο οτι η αποκαλυψη του ιδιου του παιχνιδιου. Τι μυστηρια γραφη τα ιαπωνικα ιδεογραμματα...