Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Γεύση Από Κεράσι - Ανάμεσα σε δύο κόσμους

Κάθε χρόνο στις 3 Φεβρουαρίου, ένα ιδιότυπο έθιμο λαμβάνει χώρα σε ναούς και σπίτια σε όλη την Ιαπωνία. Άντρες, μεταμφιεσμένοι σε Oni, τους συμπαθητικούς αυτούς καλικάντζαρους της ιαπωνικής παράδοσης, τρέχουν να ξεφύγουν από φασόλια που εκτοξεύονται πάνω τους από τα χέρια μικρών και μεγάλων. «Έξω τα Oni. Μέσα η τύχη», φωνάζουν με ζήλο οι επίδοξοι εξολοθρευτές, τρώγοντας και κανένα φασόλι στα μουλωχτά. Καλό είναι να φάνε τόσα φασόλια, όσα και τα χρόνια τους. Έτσι τουλάχιστον λέει το έθιμο του Setsubun. Το Setsubun είναι η μέρα πριν από τον ερχομό της άνοιξης και παλιότερα ήταν κάτι σαν παραμονή πρωτοχρονιάς. Αν και η Ιαπωνία ακολουθεί πλέον το δυτικό ημερολόγιο, τα έθιμα και οι παραδοσιακές εορτές καθορίζονται από το σεληνιακό ημερολόγιο, όπως συμβαίνει και στις υπόλοιπες χώρες της Άπω Ανατολής. Και η σημαντικότερη πράξη για την υποδοχή του καινούριου χρόνου δεν είναι άλλη από τον εξαγνισμό και την εκδίωξη των πνευμάτων που φέρνουν κακοτυχία, ασθένειες και θλίψη.

Πιστεύεται πως όταν μπαίνει η άνοιξη και ο καινούριος χρόνος, τα σύνορα μεταξύ του κόσμου μας και του «έξω κόσμου» ή «πνευματικού κόσμου» γίνονται δυσδιάκριτα και οι πραγματικότητες εφάπτονται η μία στην άλλη. Αυτό δίνει την ευκαιρία στους κατοίκους του κόσμου εκείνου, όπως περιπλανώμενα πνεύματα, δαίμονες, αλλά και τα προαναφερθέντα Oni, να εισβάλλουν στο δικό μας κόσμο μολύνοντας αντικείμενα, κατοικίες αλλά και ανθρώπους. Καθένας από τους δύο κόσμου είναι προέκταση του άλλου και τα σημάδια τους είναι παντού στη Χώρα Του Ανατέλλοντος Ηλίου. Η μπροστινή και η οπίσθια όψη των καταστημάτων, αρχαίοι ναοί στη σκιά μοντέρνων κτιρίων, οι πύλες των βωμών (τα λεγόμενα Torii) που οδηγούν στον τόπο κατοικίας του εκάστοτε kami (των αγαθών κατοίκων του άλλου κόσμου), yin και yang είναι ενδείξεις πως για καθετί, μπορεί να υπάρχει και η σκοτεινή του αντανάκλαση.



Αυτός ο μύθος του άλλου κόσμου, isekai στα ιαπωνικά, έχει επηρεάσει την κουλτούρα της Ιαπωνίας σε όλα τα επίπεδα. Κινηματογράφος, λογοτεχνία, manga και φυσικά video games. Το Otherworld του Silent Hill, το Dark Hour του Persona 3, το καταραμένο σχολείο των Corpse Party είναι μερικές στοιχεία εμπνευσμένα από αυτό. Άλλες σειρές, όπως το Onimusha, το Okami, το Oboro Muramasa, αλλά και το Toukiden είναι ξεκάθαρα οριοθετημένες στην αντίληψη του isekai, μέσα σε παραδοσιακό πλαίσιο, και έτσι είναι εύκολο να ξεχάσει κανείς ότι πρόκειται όχι για απλή μυθολογία, αλλά για μία ζώσα και καθημερινή εμπειρία. Ακόμα και σήμερα που δεν διανύουμε την πιο δημιουργική περίοδο της βιομηχανίας, δύο από τους πιο αναμενόμενους ιαπωνικούς τίτλους σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την αντίληψη του isekai. To πρώτο είναι το Persona 5 της Atlus, και το δεύτερο είναι το Tokyo Xanadu της προσωπικής αγαπημένης του γράφοντα Nihon Falcom. Και τα δύο είναι αυτά που ονομάζουμε “gendai geki”, κάτι δηλαδή που διαδραματίζεται στη σύγχρονη εποχή και έτσι απηχούν καλύτερα τους προβληματισμούς του σύγχρονου ανθρώπου. Ίσως για αυτό και είναι τόσο δημοφιλή.

Πάντως δεν είναι και πολύ καλή περίοδος να είσαι Oni στην Ιαπωνία. Σε κάποια μέρη αντί για «Έξω τα Oni» λένε «Kοπανήστε τα μάτια των Oni» παίρνοντας το ρόλο τους μάλλον πολύ σοβαρά. Στην τελική δεν φταίνε αυτά αν έχουν χαθεί κάπου ανάμεσα στους δύο κόσμους. Όπως άλλωστε και η ίδια η χώρα.


 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
9 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • Whitey
    • Να και κάτι που δεν ξέραμε για τους αγαπημένους μας Ιαπωνικούς τίτλους. Πολύ ωραίο άρθρο!

    • Maxus
    • Αχ Onimusha...ποτε θα ξαναβγει ρε γμτ..
      Περα απτη πλακα εχουν πολυ ενδιαφερον αυτα που γραφεις,καλη αρχη!

    • yaponvezos
    • @raysod

      Δεν υπάρχει πλάνο ακόμη ενώ η ομάδα ανάπτυξης δεν έχει την καλύτερη παράδοση στις δυτικές εκδόσεις. Με λίγη τύχη μπορεί να το πετύχουμε σε PC έστω και με τιτάνια καθυστέρηση. Για να καταλάβεις, τώρα ψήνεται η δυτική κυκλοφορία του Xanadu Next που πρωτοεμφανίστηκε το 2005.

      @Maxus

      Σε νιώθω για την ανοιχτή πληγή που ακούει στο όνομα Onimusha.

    • Νίκος Πιστόλας
    • @raysod

      Εσύ το έχεις ζήσει και από πρώτο χέρι δηλαδή. Σε ζηλεύω! :)

      Για δυτική κυκλοφορία του Tokyo Xanadu, όπως είπε και ο Μάνος πιο πάνω, δεν έχει ειπωθεί τίποτα ακόμα. Νομίζω ότι αν βγει σε κονσόλες και ειδικότερα στα συστήματα της Sony που έχει ρίξει το βάρος της η Falcom εδώ και χρόνια, πιθανότατα να έρθει μέσω της Xseed. Εξάλλου η εταιρεία αυτή έχει αναλάβει τις άλλες σειρές της Falcom (Brandish, Trails, Ys κ.α.) οπότε διόλου απίθανο να φέρει κι αυτό.

      @Maxus @Μysterious @Whitey

      Eυχαριστώ! Χαίρομαι που σας άρεσε!

      @ZazzyJr13

      Mη μου πεις πως έχεις δει Urotsukidouji! :0

    • dawnstar
    • Ωραιο κειμενο ο τιτλος δεν μου ειχε κεντρισει το ενδιαφερον για αυτο και το διαβασα αργοπορημενα καλη αρχη μαθαμε και 5 πραματακια.

    • T_K_L_L_LUIGI
    • Σύμφωνα δηλαδή με τους Ιάπωνες μπορεί να υπάρχει στον άλλο κόσμο ένας καλός Καλκάνης;

      Πολύ ωραίο κείμενο και αν μπορείς γράψε και άλλα με ενδιαφέρει πολύ η Ιαπωνική κουλτούρα.

*