Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Console Hunter: Μια ματιά στο Panasonic 3DO

*
Ο Console Hunter σάς παρουσιάζει το Panasonic 3DO, μια από τις πιο ιδιαίτερες κονσόλες που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ.

Το Panasonic FZ-1 R.E.A.L. 3DO Interactive Multiplayer (ονομασία-σιδηρόδρομος ) είναι η πρώτη κονσόλα που κατασκευάστηκε από την νέο-εμφανιζόμενη, τότε, 3DO Company. Με ιδρυτή τον Trip Hawkins -που ήταν ήδη ο ιδρυτής της Electronic Arts- το μηχάνημα αυτό ήταν ένα αρκετά φιλόδοξο project που έκανε το ντεμπούτο του στη 5η γενιά κονσολών.


Επειδή η 3DΟ δεν είχε τεχνογνωσία σε κατασκευή κονσολών, είχε προσεγγίσει πρώτα τη Nintendo, τη SEGA ,τη Matshushita και τη Sony για να την βοηθήσουνε, άλλα όλες αρνήθηκαν καθώς είχαν στα σκαριά τις δικές τους κονσόλες για την νέα γενιά. Έτσι για αρχή, η συμφωνία της πρώτης κονσόλας έκλεισε μεταξύ της Panasonic, καθώς και για το 2ο αναβαθμισμένο μοντέλο 1 χρόνο μετά. Στη συνέχεια ενεπλάκησαν και οι Sanyo και Goldstar με τις δικές τους προτάσεις. Θέλω να τονίσω πώς το πιο όμορφο 3DO είναι της LG, της παλιάς Goldstar δηλαδή που μετονομάστηκε σε LG Electronics, οπότε κάτω υπό το νέο brand name δεν έχασε ευκαιρία να ξαναβγάλει ένα νέο ακόμα μηχάνημα, το 3DO Alive II, εξαιρετικά σπάνια και ακριβή κονσόλα, που είχα τη τύχη να τη δω από κοντά σε μεγάλο Έλληνα συλλέκτη μαζί με το ακυκλοφόρητο Prototype 3DO M2!



Με λανσάρισμα την 4η Οκτωβρίου 1993, ήταν η 4η κονσόλα 32-bit αρχιτεκτονικής, για να ανταγωνιστεί με μια μικρή καθυστέρηση μηχανήματα όπως το FM Towns Marty της Fujitsu, το PC-FX της NEC, την Amiga CD32 της Commodore και το Atari Jaguar. Στην πραγματικότητα όμως ο Trip Hawkins ευελπιστούσε να εκτοπίσει από τον θρόνο της αγοράς την Nintendo και τη SEGA που πρακτικά, κονταρoχτυπιόντουσαν, στο μεγαλύτερο Console War όλων των εποχών, αυτό της μάχης μεταξύ SNES και Mega Drive. Mε τιμή λανσαρίσματος τα 700$ και μια τεράστια διαφημιστική καμπάνια από πίσω -όπως συνηθιζόταν εκείνη την εποχή- εν τέλη δε κατάφερε να αποκτήσει την αφοσίωση του κοινού, παρότι το περιοδικό Times το χαρακτήρισε «προϊόν της χρονιάς 1993» και οι πρώτες πωλήσεις ήταν αρκετά ενθαρρυντικές. Η στιβαρή bulky κατασκευή του, η τεχνολογία CD διπλής ταχύτητας για τους τίτλους αλλά και οι νέες εμπειρίες ταυτόχρονα που έδινε με υποστήριξη Photo, Audio και Video CD (το τελευταίο με υποστήριξη add-on όπως και στο SEGA Saturn) τα controller pads με σύνδεση εν σειρά και 3,5mm audio jack + volume επάνω τους, το ενσωματωμένο τροφοδοτικό και η σύνδεση S-Video πρωτοποριακή για τότε, ήταν όλα κάποια features που έδειχναν ότι ο νέος είναι ωραίος!

Δυστυχώς όμως η εξωφρενικά υψηλή τιμή του, το προβληματικό hardware, η φτωχή βιβλιοθήκη, η πανεύκολη αντιγραφή του software αλλά και η έλλειψη exclusive τίτλων, σύντομα -μετά από 3 χρόνια κυκλοφορίας- τα μηχανήματα 3DO βγήκαν εκτός μάχης. O τεράστιος ανταγωνισμός από τα υπάρχοντα μηχανήματα αλλά και τα μεταγενέστερα, όπως το Sony PlayStation και το SEGA Saturn, δεν άφησαν περιθώρια εξέλιξης στην αγορά για τον Trip Hawkins και την ιδέα του, One Brand to Rule ΄em All...

Παρόλα αυτά το Panasonic 3DO FZ1 ταυτίστηκε στην κυκλοφορία του με κάποια πρωτοποριακά παιχνίδια για την εποχή του, όπως το Need for Speed, το Road Rush, το best selling game του Gex, το καλύτερο port του Super Street Fighter 2 Turbo, το εξαίσιο Myst, το Jurassic Park Interactive, το Wing Commander αλλά και για τέλος δυνατά επίσης ports των Doom, Primal Rage, Νight Trap και άλλα.

Για κάποιον που θέλει να αποκτήσει ένα 3DO μηχάνημα -για ιστορικούς λόγους- προτείνω το FZ1 της Panasonic ως πρώτο και δυναμικό display για μια συλλογή και εάν κάποιος έχει σκοπό να παίζει συχνά μαζί του τότε να προτιμήσει ένα FZ10 η ένα Goldstar 3DO, καθαρά ως απροβλημάτιστα μοντέλα. Το Sanyo το θεωρώ άσχημο σε επίπεδο κατασκευής και για το LG θα χρειαστείτε περίπου 4.000 με 5.000 ευρώ για να το αποκτήσετε με το κουτί του, όταν βρεθεί στο eBay,. λόγω εξαιρετικής σπανιότητας.

Στο παρακάτω video μπορείτε να δείτε τη πρώτη παρουσίαση στο ελληνικό YouTube από το κανάλι Console Hunter με πληθώρα πληροφοριών και gameplay και στο 2ο λινκ τη διαφήμιση του Panasonic FZ1 στην αμερικάνικη αγορά. Enjoy!



 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
7 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
*