Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Stellar Blade Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    SHIFT UP

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Sony (SIE)

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Sony

  • PEGI

    18+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Τα πρώτα της βήματα στον χώρο των ΑΑΑ video games, επέλεξε να κάνει η ομάδα ανάπτυξης SHIFT UP, με την ανακοίνωση του Stellar Blade μέσα στο 2023. Μετά από πολλά trailers, φήμες και μια μικρή καθυστέρηση, είχαμε το προνόμιο να περάσουμε ώρες παίζοντας το νέο παιχνίδι της κορεάτικης εταιρείας, η οποία μέχρι και σήμερα, είχε λανσάρει μόνο δύο games για iOS και Android. Φύγαμε, για να δούμε περισσότερα για το νέο παιχνίδι που κυκλοφορεί η Sony Interactive Entertainment, αποκλειστικά για το PlayStation 5.



To Stellar Blade, λαμβάνει χώρα σε μια μετά- αποκαλυπτική Γή, στην οποία μια άγνωστη φυλή τεράτων, ονόματι Naytibas, ανάγκασαν το ανθρώπινο είδος να αποικήσει εκτός του πλανήτη. Η πρωταγωνίστρια, Eve, καταφθάνει στη Γη ως μέλος της έβδομης “Airborne Squad”, με μοναδικό σκοπό τον θάνατο του “Elder Naytiba” προκειμένου η ανθρωπότητα να πάρει το σπίτι της πίσω. Σύντομα στην ιστορία, η Eve γνωρίζει δύο χαρακτήρες που θα λειτουργήσουν ως σύντροφοί της στην φαινομενικά ακατόρθωτη αποστολή που έχει αναλάβει. Ο πρώτος, είναι ο Adam. Ένας από τους τελευταίους επιζώντες στον πλανήτη, που κατοικεί στην πόλη Xion, το τελευταίο οχυρό της ανθρωπότητας. Σκοπός του Adam είναι να βρει Hypercells, τα οποία μπορούν να παρέχουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας στην Xion, προκειμένου να επιβιώσουν οι κάτοικοι της πόλης. Ο Adam λειτουργεί ως οδηγός της Eve, προσφέροντάς της σημαντικές πληροφορίες για τον κόσμο και τα μέρη που επισκέπτεται στο παιχνίδι. Η δεύτερη, είναι η Lily. Η Lily ήταν μέλος της Airborne Squad της Eve και είχε έρθει στον πλανήτη για να βοηθήσει ως μηχανικός. Η αξιολάτρευτη αυτή χαρακτήρας, βοηθά την Eve να αναβαθμίσει τον εξοπλισμό της και να αποκτήσει νέες δυνατότητες, οι οποίες θα την βοηθήσουν στην αποστολή της. Δεν θα αποκαλύψουμε περισσότερες πληροφορίες για την κεντρική ιστορία, η οποία όμως είναι πολύ ενδιαφέρουσα και εκτυλίσσεται με πολύ καλή ροή.



Πέραν της κεντρικής ιστορίας, το Stellar Blade συνοδεύεται από ΠΟΛΛΑ side quests. ΠΟΛΛΑ. Παρόλα αυτά, δεν πέφτει στην παγίδα που πέφτουν τα περισσότερα παιχνίδια με μεγάλο αριθμό προαιρετικών αποστολών. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από τα side quests, έχουν έντονο ενδιαφέρον και συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την κεντρική ιστορία, έτσι ώστε να συμπληρώσουν κενά και να δώσουν στον παίκτη να καταλάβει ακόμη περισσότερα για τον κόσμο του παιχνιδιού. Η επιβράβευση από αυτές τις αποστολές είναι σημαντικού μεγέθους, προσφέροντας απλόχερα στον παίκτη χρήματα, υλικά που χρειάζεται για να κατασκευάσει καλύτερο εξοπλισμό και φυσικά μεγάλο μέρος “SP”, που λειτουργούν ως το σύστημα experience του παιχνιδιού και μπορούν να ξοδευτούν στα πέντε διαφορετικά talent trees της Eve. Εδώ οφείλουμε να πούμε ότι ο τεράστιος αριθμός side quests του τίτλου, πιθανώς δεν είναι για όλους και ενδεχομένως να κουράσει κάποιους παίκτες.



Ο οπτικός τομέας είναι εκπληκτικός, πλήρως άξιος του PlayStation 5, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της κονσόλας στο μέγιστο. Οι περιοχές είναι γεμάτες πληροφορία, τα μαλλιά και οι μικρές λεπτομέρειες στο μοντέλο της Eve και σε αυτά των κεντρικών χαρακτήρων είναι εξαιρετικά σχεδιασμένα και όλες οι περιοχές έχουν εκπληκτικό φωτισμό, με μεγάλη δόση ρεαλισμού. Ο τίτλος διαθέτει τρείς επιλογές γραφικών. Αυτές είναι οι εξής:
1. Prioritize Performance: Πτώση της ανάλυσης σε 1440p και απόλυτο κλείδωμα των καρέ στα 60 ανα δευτερόλεπτο
2. Prioritize Resolution: Κλείδωμα της ανάλυσης σε 4Κ και απόλυτο κλείδωμα των καρέ στα 30 ανα δευτερόλεπτο
3. Balanced: Δυναμική ανάλυση 4Κ με στόχο τα 60fps.

Δεν μπορούμε να βρούμε κανέναν απολύτως λόγο ύπαρξης για το Resolution Mode. Το Stellar Blade είναι ένα αρκετά γρήγορο παιχνίδι, με έντονη δράση και εναλλαγές στην οθόνη και στα 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο, χάνονται πληροφορίες. Η επιλογή του συντάκτη, όπως και σε όλα τα παιχνίδια του, ήταν το Prioritize Performance, το οποίο πέτυχε στο 100% τον στόχο των 60 καρέ με μηδέν πτώσεις. Το Balanced mode, είναι πιο κοντά στο Performance, με την πλειοψηφία των σκηνών να είναι σε 60 καρέ, ενώ πτώσεις παρατηρήθηκαν σε πολύ έντονες σκηνές δράσης. Σαν αρνητικό, έχουμε να πούμε πως ενώ ο κόσμος είναι πανέμορφος και ρεαλιστικός, η Eve δεν αλληλοεπιδρά πάντα ρεαλιστικά με αυτόν. Σε σημεία “parkour” που η Eve πρέπει να πηδήξει από το ένα σημείο στο άλλο, ή να πιαστεί από σκοινιά ή περβάζια, είχαμε κατά την εμπειρία μας διάφορα “ατυχήματα”, τα οποία ελπίζουμε να διορθωθούν σε κάποιο μελλοντικό patch. Ειδικά σε side quests, πολύ συχνά καλεστήκαμε να σκαρφαλώσουμε, ή να πηδήξουμε σε περίεργα σημεία, ή να πιαστούμε για να κατεβούμε κάπου χαμηλότερα.Το πρόβλημα παρουσιάζεται πιο έντονα, όταν η Eve πλησιάζει πολύ άκρες από ταράτσες, μπαλκόνια, γκρεμούς και γενικά «άκρες» του περιβάλλοντος.



Ας μιλήσουμε για τον λόγο που το Stellar Blade έγινε πολυαναμενόμενο από την κοινότητα των παικτών: Την ίδια την Eve. Ένα μεγάλο μέρος του marketing του παιχνιδιού, κινήθηκε γύρω από την εμφάνιση της πρωταγωνίστριας, με τον ίδιο τον Game Director, Hyung Tae Kim να αποκαλύπτει πως η ομάδα ανάπτυξης έδωσε ιδιαίτερα σημαντική προσοχή στο “πίσω μέρος” της Eve κατά την δημιουργία του τίτλου. Η Eve, είναι πραγματικά ένας από τους πιο όμορφους χαρακτήρες που έχουν σχεδιαστεί στην ιστορία των video games. Και φυσικά, δεν μιλάμε μόνο για την πολύ έντονη και προκλητική παρουσία της, ή τον πάρα πολύ δυναμικό χαρακτήρα της. Κάθε σπιθαμή της Eve, από τα (υπερβολικά) μακριά μαλλιά και τις βλεφαρίδες, μέχρι τα νύχια της φαίνεται πως έχει σχεδιαστεί με απόλυτη λεπτομέρεια και προσοχή. Την λεπτομέρεια αυτή, τονίζουν τα 30 (ολογράφως τριάντα) skins που υπάρχουν διαθέσιμα για να ξεκλειδώσουν οι παίκτες. Κάθε skin είναι πιο όμορφο απ’ το προηγούμενο, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει συχνά. Υπάρχει πληθώρα επιλογών για να παίξετε “My Dress Up Darling” με την Eve, ενώ μονίμως θα νιώθετε ότι “αδικείτε” τα υπόλοιπα 29 skins όταν φοράτε αυτό της επιλογής σας. Το ακόμη καλύτερο; Όλα τα skins, πλην ενός, είναι διαθέσιμα για ξεκλείδωμα στο παιχνίδι, μέσω side quests, εξερεύνησης, ή επίλυσης γρίφων. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως microtransaction. Επιπλέον, τα skins συνοδεύουν σκουλαρίκια, γυαλιά, χτενίσματα και skins για τον Adam και την Lily, με επίσης ιδιαίτερη λεπτομέρεια, αλλά σε καμία περίπτωση τόσο απαράμιλλα όσο η fashion συλλογή της Eve. Όσον αφορά τα πολύ μακριά μαλλιά της Eve, υπάρχει σχετική ρύθμιση για κοντή αλογοουρά, αντί της μακριάς που φτάνει σχεδόν μέχρι το πάτωμα. Το ένα και μοναδικό skin που είναι κλειδωμένο πίσω από την Deluxe Edition του παιχνιδιού, δεν χρειάζεται να ανησυχεί κανέναν, καθώς ο τίτλος περιέχει ακριβώς το ίδιο φόρεμα σε άλλο χρώμα εντός της standard έκδοσης.



Παρόλη την ομορφιά που αναβλύζει από την Eve, ο συντάκτης έχει να δηλώσει το εξής: Ακόμη και αν η Eve ήταν ένας μεσήλικας μπαμπουίνος, το παιχνίδι θα παρέμενε εξίσου καλό. Ο λόγος; Το εξαιρετικό gameplay και σύστημα μάχης. Όπως προαναφέραμε, ο τίτλος είναι πανέμορφος, τρέχει εξαιρετικά, με απίστευτη απόκριση στην μεταφορά των εντολών από το χειριστήριο στην οθόνη. Η Eve έχει μια πληθώρα από combos για να εξαπολύσει στους αντιπάλους της. Τα combos, μπορεί να τα συνδυάσει με τα beta moves, τα οποία είναι ειδικές επιθέσεις που μπορεί να χρησιμοποιήσει όταν φορτώσει beta energy. Η Eve αποκτά beta energy είτε χτυπώντας αντιπάλους, είτε πραγματοποιώντας perfect parries και perfect dodges. Ταυτόχρονα, μπορεί να υλοποιήσει διάφορα consumables όπως χειροβομβίδες ρεύματος για να ακινητοποιήσει τους εχθρούς της και να αποκτήσει το πλεονέκτημα, ή healing potions για να κερδίσει λίγη ζωή πίσω κατά την διάρκεια της μάχης.



Το ιδιαίτερο στοιχείο του συστήματος μάχης είναι η ασπίδα της πρωταγωνίστριας. Στην διάθεσή της, έχει “shield energy” το οποίο αποφορτίζεται όταν η Eve μπλοκάρει επιθέσεις, ή δέχεται χτυπήματα. Όσο υπάρχει διαθέσιμο shield energy, η ζημιά που δέχεται είναι μειωμένη. Την στιγμή που θα τελειώσει η ενέργεια της ασπίδας, η Eve θα ακινητοποιηθεί προσωρινά και θα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην επόμενη κίνηση που θα δεχθεί. Η ενέργεια δεν αναπληρώνεται κατά την διάρκεια της μάχης, παρά μόνο με perfect parries. Το ίδιο ακριβώς σύστημα χρησιμοποιούν και τα 64 διαφορετικά είδη Naytibas που κυνηγούν την Eve με σκοπό να την σκοτώσουν. Συνεπώς, ο μηχανισμός του shield energy είναι αυτός που πρέπει οι παίκτες να “κατακτήσουν” για να μπορέσουν να χειριστούν με ολόσωστη τακτική την μάχη και να κερδίσουν το πάνω χέρι. Κάθε μάχη είναι ένα ευχάριστο παζλ που χρήζει επίλυσης. Η Eve επιπλέον, έχει την δυνατότητα να εκτελέσει τους αντιπάλους της με έναν αρκετά βίαιο τρόπο, ο οποίος φέρνει αρκετές αναμνήσεις από τα σύγχρονα God of War. Εναλλακτικά, με προσθήκες ικανοτήτων από το talent tree, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να πραγματοποιηθεί stealth kill, αλλά σίγουρα ο τίτλος επικεντρώνεται πολύ περισσότερο στην δράση. Σύντομα, η Eve μετατρέπει και το bot που την ακολουθεί σε όπλο, οπότε αποκτά πρόσβαση και σε απομακρυσμένες επιθέσεις, οι οποίες δευτερευόντως μεν, αποτελεσματικά δε, βοηθούν σε αρκετές περιπτώσεις. Η SHIFT UP έχει δημιουργήσει μια εξαιρετική φόρμουλα, με πολλές καινοτομίες που καθιστούν το σύστημα μάχης μοναδικό.



Η Eve, όπως προαναφέραμε έχει πέντε διαφορετικά talent trees. Αν επιλέξετε να κάνετε το (πολύ) προαιρετικό περιεχόμενο του τίτλου, θα τα ξεκλειδώσετε πλήρως, ή τουλάχιστον σχεδόν όλα. Υπάρχει αρκετός χρόνος να μάθει κανείς όλες τις ικανότητες της Eve, καθώς τα talent trees δεν είναι όλα διαθέσιμα από την αρχή. Στο δεύτερο μισό του παιχνιδιού, ενδεχομένως να πιάσετε τον εαυτό σας να παίζει εντελώς διαφορετικά απ’ ότι στο πρώτο μισό. Η ομάδα της SHIFT UP, επέλεξε να φέρει και κάτι από τον κόσμο των Soulsborne στο Stellar Blade. Η Eve, κατά τις εξορμήσεις της, βρίσκει camps, τα οποία λειτουργούν ως checkpoints. Στα camps, μπορεί να αναβαθμίσει τις ικανότητές της, να κάνει fast travel σε άλλο camp και να ξεκουραστεί για να αναπληρώσει ενέργεια, ασπίδα και τα potions της ακριβώς όπως τα Flasks του Elden Ring ή του Dark Souls, Αν όμως η Eve επιλέξει να το κάνει αυτό, όλα τα Naytibas επανέρχονται στην ζωή. Περιέργως, όταν η Eve πεθαίνει, δεν επανέρχεται στην ζωή σε κάποιο κοντινό camp, αλλά σχετικά κοντά στο σημείο της μάχης που ηττήθηκε. Σε κάποια σημεία της ιστορίας, το checkpoint system δούλεψε κατά μας, επαναφέροντας μας σε ζωή αρκετά πιο μακριά από το σημείο που πεθάναμε, ακόμη και πιο πίσω από το τελευταίο camp που επισκεφθήκαμε. Δεν μπορέσαμε να προσδιορίσουμε σε ποια σημεία συμβαίνει, καθώς σε άλλες περιπτώσεις το checkpoint ήταν μερικά μέτρα μακριά από το σημείο που ηττήθηκε η Eve.



Οι δημιουργοί του Stellar Blade έχουν πετύχει την χρυσή τομή δυσκολίας και δράσης. Η Eve είναι πολύ γρήγορη και μπορεί να εξαφανίσει σε δευτερόλεπτα τους αντιπάλους της, αλλά είναι εξίσου ευάλωτη. Σε οποιαδήποτε περίπτωση πολεμάει δύο διαφορετικά είδη πολεμιστών Naytibas, ο παίκτης πρέπει να δώσει προσοχή στην προσέγγιση και την τοποθέτησή του, όπως και τον χρόνο στον οποίο θα εκτελέσει ένα combo, για να μην αφήσει ανοιχτή σε θανάσιμη επίθεση την Eve.



Όντας τίτλος που αποτελεί αποκλειστικότητα του PlayStation 5 και έχει εκδοθεί από την ίδια την Sony, το Stellar Blade υλοποιεί κάθε παραμικρή δυνατότητα του DualSense εξαιρετικά. Η ασύρματη επικοινωνία αναπαράγεται από το μικρό ηχείο του DualSense, η απτική ανάδραση είναι εξαιρετική, μεταφέροντας την ένταση του σπαθιού της Eve, την βροχή, το δάπεδο και την ζημιά που δέχεται στα χέρια του παίκτη, ενώ τα adaptive triggers έρχονται να δώσουν διαφορετικότητα στους πέντε διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους πυροβολάει με το drone-όπλο. Ο σχεδιασμός του ήχου είναι εκπληκτικός, με ένα μαγευτικό soundtrack που θυμίζει κάτι από Nier Replicant. Κάθε περιοχή έχει το δικό της τραγούδι και όλα είναι πραγματικά κολλητικά. Οι περιβαλλοντικοί ήχοι, οι κραυγές των Naytibas και της Eve και τα sound effects του τίτλου επωφελούνται πλήρως από την τεχνολογία του 3D Audio, ενώ υπάρχει εξαιρετικός σχεδιασμός στην κατεύθυνση από την οποία έρχεται ο κάθε ήχος.



Αξίζει μια αναφορά και στο πολύ καλό voice acting του Stellar Blade, το οποίο δοκιμάστηκε στα αγγλικά και στα κορεάτικα, τα οποία είναι η φυσική γλώσσα του τίτλου.



Η SHIFT UP, παρουσιάζει εν έτει 2024, έναν τίτλο με εξαιρετικό gameplay, μια θελκτική πρωταγωνίστρια, μπόλικη αιματηρή δράση, καθηλωτικό σύστημα μάχης, ενδιαφέρον story και μηδενικά microtransactions σε συνδυασμό με τεράστια ποσότητα από κοσμητικά αντικείμενα που ξεκλειδώνονται εξ ολοκλήρου μέσα στο παιχνίδι από τον παίκτη. Ο συνδυασμός των παραπάνω, μας θυμίζει μια “video game logic” από τα παλιά τα χρόνια. Ξέρετε ποια λέμε, αυτά τα ρομαντικά χρόνια, στα οποία δεν πλακωνόμασταν ψηφιακά σε forums για το αν ένα θηλυκό ή αρσενικό πρότυπο είναι ρεαλιστικό ή αν θίγει ομάδες της κοινωνίας μας. Η αλήθεια είναι ότι στον συντάκτη είχε λείψει αυτό το μοναδικό συναίσθημα, ο σκοπός δημιουργίας ενός video game που δεν χρειάζεται πάντα να περνάει κάποιο μήνυμα, αλλά χρειάζεται πάντα να είναι δ-ι-α-σ-κ-ε-δ-α-σ-τ-ι-κ-ό. Το Stellar Blade, είναι ακριβώς αυτό και ελπίζουμε η SHIFT UP να διακριθεί για αυτή την επιλογή της, προκειμένου να δούμε την αγαπημένη μας βιομηχανία να γεμίζει την ήδη τεράστια συλλογή της με περισσότερα τέτοια παιχνίδια. Ακόμη και αν δεν γίνει ποτέ αυτό, υπάρχει τουλάχιστον η Eve, η οποία φόρεσε (τουλάχιστον στο περίπου) τα καλά της και ήρθε στο σύγχρονο 2024 των 4Κ και των 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο να μας υπενθυμίσει αυτό το υπέροχο συναίσθημα. 
GOLD AWARD EDITOR’S CHOICE

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Ενδιαφέρουσα ιστορία
  • Πληθώρα από sidequests
  • Καθηλωτικό σύστημα μάχης
  • Εξαιρετικός τεχνικός τομέας και γραφικά
  • Πλήρης αξιοποίηση του hardware
  • Industry leading μουσική παραγωγή και ηχητικά εφέ
  • Λεπτομερής σχεδίαση των κεντρικών χαρακτήρων
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Σε άκρες του χάρτη και σε σημεία σκαρφαλώματος, συμβαίνουν ατυχήματα
  • Σε σημεία, το checkpoint system λειτουργεί κατά του παίκτη
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
1 ΣΧΟΛΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • raiden5
    • Πολύ καλό review συμφωνώ σε κάθε λέξη. Ένα παιχνίδι που μένει μακριά από πολιτικές, κ πάει κόντρα στην woke προπαγάνδα που δαιμονοποιεί την γυναίκεια σεξουαλικότητα κ συνήθως στα παιχνίδια παρουσιάζει τις γυναίκες σαν άσχημες εγωίστριες που δεν σταματούν να μιλάνε κ να βγαζουν τα political ψυχολογικά τους ολη την ώρα ενώ παίζεις. Εδώ εχουμε μια όμορφη σέξι κ σοβαρή πρωταγωνίστρια από τα παλιά σε ένα πολύ καλό συνολικά παιχνίδι με ενα εξαιρετικό σύστημα μάχης. Αξίζει την επιτυχια που θα κάνει.

*