Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Unravel Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Coldwood Interactive

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    EA Sports

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    CD Media

  • PEGI

    7+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Unravel
    • 7+ pegi 7+
      • 10 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (3)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE http://www.unravelgame.com/ FOLLOWERS 0 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • 8

    ENTERNITY SCORE
*
Βλέποντας το λογότυπο της ΕΑ σε ένα indie game, εύλογα πολλοί θα απορήσουν μιας και ο παγκοσμίου φήμης publisher δεν είχε έως σήμερα ιδιαίτερες σχέσεις με την ανεξάρτητη σκηνή. Αυτό όμως φαίνεται πως άλλαξε μόλις οι υπεύθυνοι της εταιρείας αντίκρισαν για πρώτη φορά το Unravel. Ήταν αυτό που λέμε, έρωτας με την πρώτη ματιά. Απόλυτα δικαιολογημένα. Το Unravel πραγματικά αριστεύει στον οπτικό τομέα, δείχνοντας ένα μέρος από τη δύναμη των συστημάτων νέας γενιάς και κινδυνεύοντας να γίνουμε κουραστικοί, οφείλουμε να επαναλάβουμε πως η γνώση των δυνατοτήτων ενός μηχανήματος σε συνδυασμό με την ανθρώπινη φαντασία και το μεράκι μπορούν να οδηγήσουν σε αποτελέσματα που κανείς δεν έχει διανοηθεί.


Η φαντασία δημιουργεί νέα μονοπάτια.

Ο πρωταγωνιστής ονομάζεται Yarni και, όπως ο Yoshi στην πρόσφατη περιπέτειά του αλλά και ο Kirby στο παρελθόν, είναι φτιαγμένος από μαλλί. Τον έχει πλέξει μια ηλικιωμένη κυρία, αγνώστων λοιπών στοιχείων, που παρουσιάζεται στην εισαγωγή του παιχνιδιού. Δυστυχώς, είναι αναγκασμένη να βιώνει τη μοναξιά και τη σιωπή. Παρόλο που, όπως θα αποκαλυφθεί στη συνέχεια, διαθέτει οικογένεια, αυτή είναι υποχρεωμένη να ζει δίχως συντροφιά σε ένα χωριό της σκανδιναβικής επαρχίας. Ή μάλλον, καλύτερα, σχεδόν δίχως συντροφιά καθώς οι αναμνήσεις της, ευχάριστες ή δυσάρεστες, τις περισσότερες φορές αρκούν για να την κάνουν να ξεχνάει την καθημερινότητα, καθώς λικνίζεται στην πολυθρόνα της. Ο Yarni αποτελεί το μέσο για να απολαύσουμε και εμείς αυτό το υπέροχο ταξίδι που ξεκινάει αρκετές δεκαετίες πριν, στην πραγματικά παρθένα φύση και καθώς τα χρόνια περνάνε γινόμαστε μάρτυρες της μανίας του ανθρώπου που καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά του. Στο τέλος, έπειτα από αρκετές κακουχίες, έρχεται η αναγέννηση, το καλοκαίρι του καθενός που στην περίπτωση της ηλικιωμένης κυρίας, δεν είναι άλλο από το να σμίξει και πάλι με τα αγαπημένα της πρόσωπα, παιδιά, εγγόνια κ.λπ. Πρόκειται για την επιβεβαίωση της φράσης όποιος γεννάει δεν πεθαίνει ποτέ.
Εξετάζοντας προσεκτικά το Unravel, ο τρόπος που η ομάδα ανάπτυξης έχει δέσει μεταξύ τους τα στοιχεία του παιχνιδιού είναι εκπληκτικός.
Όσο προχωράει, τόσο ξετυλίγεται ο Yarni και ευτυχώς, στα κατάλληλα σημεία, συνήθως λίγο πριν φτάσει να μην μπορεί να προχωρήσει άλλο, υπάρχουν μπάλες από μαλλί που τον βοηθούν να ανακτήσει την πλέξη του. Με τα άλματα που μπορεί να πραγματοποιήσει δεν είναι δυνατό να φτάσει παντού, γι' αυτό και, μετατρέποντας το μαλλί σε λάσο, αιωρείται από σημείο σε σημείο, ως άλλος Ταρζάν στη ζούγκλα. Ταυτόχρονα, πολλά από τα αντικείμενα που μπορεί να πιάσει με την ίδια μέθοδο μπορεί να τα σύρει προς όποια κατεύθυνση επιθυμεί, για να ωφεληθεί τις περισσότερες φορές από το βάρος τους. Όπου τα παραπάνω δεν αρκούν, μπορεί, δένοντας το μαλλί σε σημεία που βρίσκονται σχεδόν απέναντι μεταξύ τους, να δημιουργεί είτε κάτι που μοιάζει με τραμπολίνο και τον εκτοξεύει πολύ ψηλά είτε νέα μονοπάτια που θα τα χρησιμοποιήσει για να σύρει ρόδες, φιάλες υγραερίου και οτιδήποτε άλλο του παρέχει το παιχνίδι ως βοήθεια για να ολοκληρώσει το ταξίδι του. Στα παραπάνω, αν προσθέσουμε το stealth στοιχείο, με τον πρωταγωνιστή να μπορεί να κρύβεται πίσω από καφάσια, φτυάρια και μέσα σε κουβάδες για να αποφύγει όσους τον κοιτάζουν περίεργα, έχουμε όλα τα υλικά για το χτίσιμο μιας μοναδικής περιπέτειας.


Μόλυνση. Χαρακτηριστικό της ανθρώπινης παρουσίας.

Τα puzzles είναι το βασικότερο στοιχείο το παιχνιδιού. Το που θα δέσει κάποιος το σκοινί και με ποια σειρά είναι θέματα ζωτικής σημασίας. Αρκετές φορές, παρασυρόμενοι ίσως από την ιδέα πως όσο προχωράει το παιχνίδι, αυτά θα πρέπει και να δυσκολεύουν, οι παίκτες ίσως να οδηγήσουν τη σκέψη τους σε λάθος μονοπάτια. Όμως, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, τα πράγματα είναι πιο απλά από όσο δείχνουν και οι λύσεις κάτι παραπάνω από προφανείς. Αρχικά, τα puzzles είναι κάτι παραπάνω από απλά και παρέχονται όλα τα απαραίτητα βοηθήματα, κάτι σαν tutorials, προκειμένου οι παίκτες να εξοικειωθούν με τους μηχανισμούς του gameplay. Το σκηνικό θυμίζει το γονιό, ή το δάσκαλο, που πιάνει το μικρό παιδί από το χέρι και σιγά σιγά του μαθαίνει πως να επιβιώνει. Προχωρώντας, τα puzzles γίνονται όλο και πιο πολύπλοκα. Έχει επέλθει η ενηλικίωση και ο άνθρωπος μπορεί με επιτυχία να αντιμετωπίζει τις όποιες δυσκολίες της ζωής.
Το σκανδιναβικό τοπίο και ιδιαίτερα τα φθινοπωρινά πλάνα την ώρα που ο ήλιος βρίσκεται κοντά στη δύση συμβάλλουν στη δημιουργία χαρούμενων και ταυτόχρονα μελαγχολικών συναισθημάτων.
Η κορύφωση της δυσκολίας των γρίφων έρχεται λίγο μετά τα μέσα του παιχνιδιού. Έπειτα, οι δυνάμεις του ανθρώπου έχουν αρχίσει να φθίνουν. Η επιβίωση γίνεται ολοένα και πιο βαρύ φορτίο και εκεί αρχίζει σιγά σιγά να κυριαρχεί η δράση, παραμερίζοντας, όχι όμως εντελώς, τα puzzles. Σε όλη τη διάρκεια του campaign δύο φορές βρεθήκαμε σε αδιέξοδο και ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε παρακάτω ήταν η επανεκκίνηση του συγκεκριμένου επιπέδου. Όπως και να έχει, η συγκεκριμένη πρακτική έχει εγκαταλειφθεί εδώ και πολλά χρόνια και σίγουρα δεν κατατάσσεται στα θετικά του σχεδιασμού. Επιπλέον, ο βαθμός δυσκολίας για την εύρεση των μυστικών κάθε επιπέδου είναι ιδιαίτερα υψηλός και σε πολλές περιπτώσεις θα υποχρεώσει τους παίκτες να βγάλουν μολύβι και χαρτί για ασκήσεις επί χάρτου. Για κάποιους, αυτό μπορεί να μην είναι αρνητικό, όμως επηρεάζει τη συνοχή σε σχέση με τη δυσκολία του όλου campaign και στερεί από αρκετούς τη δυνατότητα να γεμίζουν το άλμπουμ των αναμνήσεων.


Επιβίωση εν μέσω σφοδρής χιονοθύελλας.

Το ταξίδι είναι ευχάριστο και ταυτόχρονα μελαγχολικό. Το σκανδιναβικό τοπίο και ιδιαίτερα τα φθινοπωρινά πλάνα την ώρα που ο ήλιος βρίσκεται κοντά στη δύση συμβάλλουν στη δημιουργία αυτών των συναισθημάτων. Αν σε αυτά προστεθεί η εκπληκτική μουσική επένδυση νομίζει κανείς ότι έχει χαθεί μέσα σε μελωδίες του Χατζιδάκι, αναζητώντας υπό βροχή τον κο. Νολ, ενώ από ψηλά, η Τζοκόντα προσφέρει απλόχερα το διάσημο χαμόγελό της. Η απόδοση των στοιχείων της φύσης παιχνιδίζει με τα όρια του αληθινού. Δίχως καμία διάθεση υπερβολής, ο τρόπος με τον οποίο βυθίζεται ο πρωταγωνιστής στο χιόνι, οι χιονοθύελλες, τα εφέ του νερού, το σπάσιμο του πάγου, ο τρόπος με τον οποίο φλερτάρουν τα λογής λογής αντικείμενα με τις ακτίνες του ήλιου, βοηθούν με τη σειρά τους στη δημιουργία ενός καλαίσθητου πίνακα που όμοιός του δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν.



Αποφασίζοντας να αγοράσετε το Unravel, δεν θα προσθέσετε απλά ένα ακόμα 2D puzzle platformer στη συλλογή σας, αλλά θα δώσετε τη δυνατότητα στον εαυτό σας να απολαύσει μια μοναδική εμπειρία. Οι περίπου 6-7 ώρες που θα χρειαστείτε για να ολοκληρώσετε το campaign ίσως αρχικά σας φανούν λίγες, όμως, δεδομένης της απλότητας του gameplay, οτιδήποτε παραπάνω θα κούραζε. Πραγματικά, αξίζουν συγχαρητήρια στην Coldwood ενώ τα εύσημα θα πρέπει να αποδοθούν και στην ΕΑ για την επιλογή της να υποστηρίξει το παιχνίδι. Μένει η ελπίδα ότι το Unravel είναι μόνο η αρχή των όσων έχει προετοιμάσει η ομάδα για το μέλλον.


 

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Απλοί μηχανισμοί gameplay, φιλικοί σε όλους
  • Μοναδικό δέσιμο των στοιχείων του παιχνιδιού
  • Διάχυτο το συναίσθημα της νοσταλγίας
  • Εξαιρετική δουλειά στον τεχνικό τομέα
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Ορισμένες αδιέξοδες καταστάσεις
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
8 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • Solidarity
    • Αυτο ειναι μονο digital download ετσι; Γιατι θα το χτυπησω μολις το πανε στο δεκαρικο (οχι οτι δεν αξιζει τα 20 ευρω που το κοστολογουν).

    • virus7
    • ''Αν σε αυτά προστεθεί η εκπληκτική μουσική επένδυση νομίζει κανείς ότι έχει χαθεί μέσα σε μελωδίες του Χατζιδάκι, αναζητώντας υπό βροχή τον κο. Νολ, ενώ από ψηλά, η Τζοκόντα προσφέρει απλόχερα το διάσημο χαμόγελό της.''
      τι ειπες ρε ποιητη τωρα;...ΟΥΑΟΥ!

    • nkav64
    • @Solidarity, σωστά μόνο ψηφιακή διανομή για το Unravel. Τώρα για την τιμή, καλά θα κάνεις να περιμένεις αν και για εμένα είναι τέτοια η "συναισθηματική" αξία που δεν θα μπορούσα να κάνω υπομονή

      @virus7, χαίρομαι που σου άρεσε η συγκεκριμένη πρόταση.

    • Solidarity
    • Κατεβασα χτες το demo και μου εφυγε το σαγονι με τη μουσικη και την παρουσιαση. Διαμαντι. Μετανιωσα που δεν το χτυπησα στα 15 ευρω που το ειχαν. Τωρα λιγη αναμονη για μετα το Πασχα.
      Παντως ξεχωριζει απο χιλιομετρα οτι ειναι εξαιρετικο.

    • mariodm22
    • Το ξεκινησα εδω και 2 μερες . Δεν υπαρχουν λογια για αυτο το παιχνιδι . Πραγματικα οσοι δεν το παιξουν χανουν ενα απιστευτο συναισθημα απο την ζωη τους . Η μουσικη , η ατμοσφαιρα , τα γραφικα ... Ολα και αλλα πολλα . Αγαλιαζει η ψυχη σου και πραγματικα οταν τελειωσει για καποιο λογο νιωθεις ενα κενο . Πραγματικα ειναι ενα παιχνιδι που αξιζει να το παιξεις αλλα και να το εχεις στην συλλογη σου .

*