Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

This War of Mine: The Little Ones Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    11 bit studios

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Deep Silver

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Enarxis

  • PEGI

    18+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Tο This War of Mine πιθανόν να είναι το πρώτο παιχνίδι που μας έκανε να νιώσουμε αμήχανα με την έλλειψη παντός είδους tutorial. Ο τίτλος σάς πετάει χωρίς πολλά-πολλά σε ένα ερειπωμένο κτίσμα ζητώντας σας να αναλάβετε την επιβίωση 3-4 ατόμων, κατά τη διάρκεια ενός πολέμου που εξελίσσεται στη χώρα και στα πέριξ μιας (ανώνυμης) κατεχόμενης πόλης. Πως μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και να γλιτώσουμε από την ασιτία και τις σφαίρες τους ήρωές μας χωρίς ουδεμία παρόρμηση/συμβουλή από το παιχνίδι;


Οι επιζώντες, πέρα από την πείνα τους, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την έλλειψη καθαρού νερού καθώς και την επέλαση του χειμώνα.

H σπουδαιότητα του εγχειρήματος έγκειται στο ότι οι χαρακτήρες που χειρίζεστε δεν είναι στρατιώτες ή αντάρτες, αλλά άμαχοι χωρίς εφόδια, αδύναμοι και ανήμποροι στη διαχείριση της όλης κατάστασης. Μάλιστα η έκδοση στο PS4 περιλαμβάνει το πρωτότυπο This War of Mine μαζί με την επέκταση The Little Ones που προσθέτει στο roster των χαρακτήρων και ανήλικα παιδιά για το πλήρες εφέ της φρίκης του πολέμου. Φυσικά ο χειρισμός έχει προσαρμοστεί καταλλήλως ώστε να είναι ευθύς και ακριβής στo DualShock 4. Με τους αναλογικούς χειρίζεστε πλέον απευθείας  τους χαρακτήρες ενώ και η μεταξύ τους εναλλαγή πραγματοποιείται με το πάτημα ενός πλήκτρου. Οι επιζώντες, πέρα από την πείνα τους, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την έλλειψη καθαρού νερού καθώς και την επέλαση του χειμώνα. Το παιχνίδι παίζεται σε γύρους με κάθε γύρο να αντιστοιχεί σε μια ημερολογιακή μέρα που χωρίζεται σε δύο φάσεις (μέρα-νύχτα). Σκοπός φυσικά είναι η επιβίωση των χαρακτήρων για όσο το δυνατόν περισσότερες ημέρες, προκειμένου να καταφέρουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να τη βγάλουν «καθαρή» και να αποδράσουν από την εμπόλεμη ζώνη.



Κατά τη διάρκεια της μέρας, γίνεται η ανάθεση εργασιών στους ήρωες μέσα στο σπίτι. Αυτές κατηγοριοποιούνται στον καθαρισμό του σπιτιού από τα χαλάσματα, στο μαγείρεμα (στις ελάχιστες περιπτώσεις που θα υπάρχει φαγητό σε απόθεμα), στην ξεκούραση και φυσικά στην κατασκευή επίπλων, θερμαντικών συσκευών ή απλοϊκών ηλεκτρικών συσκευών (π.χ. ράδιο, με το οποίο μπορείτε να ακούσετε δελτίο καιρού). Το σύστημα crafting είναι πολύ βασικό με τη γνωστή διαβάθμιση του Minecraft: μια κατασκευή ξεκλειδώνει με την σειρά της ένα άλλο σετ αντικειμένων. Φυσικά οι επιλογές είναι σπαρτιατικές εν συγκρίσει με το Minecraft, αλλά δεν θα ήταν και λειτουργικές οι περισσότερες κατασκευές.
Ο τίτλος σάς πετάει χωρίς πολλά-πολλά σε ένα ερειπωμένο κτίσμα ζητώντας σας να αναλάβετε την επιβίωση 3-4 ατόμων, κατά τη διάρκεια ενός πολέμου που εξελίσσεται στη χώρα και στα πέριξ μιας (ανώνυμης) κατεχόμενης πόλης.
Αρχικά υπάρχει ένα κοινό inventory για όλους τους χαρακτήρες, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε κάποιον συγκεκριμένα. Τα πλέον απαραίτητα τα οποία θα πρέπει να διαθέτει κάθε σπίτι το συντομότερο δυνατό, είναι 1-2 κρεβάτια (ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων που ζουν στο σπίτι), φτυάρι για το άνοιγμα περασμάτων στα χαλάσματα και με την πρώτη ευκαιρία ράδιο για να παρακολουθείτε τις αλλαγές στον καιρό και τα γεγονότα. Εδώ βρίσκεται και το βασικότερο πρόβλημα-παράπονο: μετά από τις πρώτες, δύσκολες μέρες, δεν χρειάζεται να κάνετε πολλά πράγματα. Απλά ταΐζετε και κοιμίζετε του ήρωες για να τους προετοιμάσετε για το βράδυ… Τουλάχιστον υπάρχει η επιλογή να προσπεράσετε τον εναπομείναντα χρόνο και να μεταφερθείτε απευθείας στη…νύχτα. Σε αυτήν τη φάση του γύρου αναθέτετε ρόλους στους χαρακτήρες σας. Αρχικά επιλέγετε ποιον θα στείλετε στην πόλη για αναζήτηση προμηθειών, ενώ συνιστάται να μη βάζετε για ύπνο όλους τους άλλους αλλά να κρατάτε άτομο για σκοπιά. Και άλλες ομάδες κάνουν την ίδια δουλειά με σας επομένως πολύ συχνά θα εισβάλουν στο σπίτι σας κλέφτες αν δεν διαφυλάξετε το χώρο σας.



Η περισυλλογή υλικών από εγκαταλελειμμένα κτίρια, σούπερ μάρκετ και εκκλησίες δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση, αφού πολύ συχνά θα βρείτε άλλους scavengers ή οικογένειες που κατοικούν στο κτίριο που λεηλατείτε. Η μάχη ούτως η αλλιώς είναι απευκταία κατάσταση, ο ήρωάς σας, αν θέλει να δει το χάραμα, θα πρέπει να είναι αθόρυβος και γρήγορος. Υπάρχουν πυροβόλα όπλα πάντως αλλά δεν θα θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε παρά μόνο σε έκτακτη ανάγκη - οι χαρακτήρες σας επιδεικνύουν δείγματα ανθρώπινης συμπεριφοράς και κάθε φόνος, ακόμα και αν γίνεται στο πλαίσιο αυτοάμυνας, έχει δραματικό αντίκτυπο στην ψυχοσύνθεση τους. Γενικά κάθε τι που συμβαίνει στο This War of Mine μπορεί να προκαλέσει στρες ή κατάθλιψη στους ήρωες. Μπορούν ακόμα και να προκαλέσουν την αυτοκτονία τους! Καλό είναι σποραδικά να τους βάζετε να συζητάνε μεταξύ τους ή να επιδίδονται σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες (οι γονείς π.χ. μπορεί να παίξουν με τα παιδιά τους) ώστε να τονώσετε το ηθικό τους. Το κυριότερο είναι ότι οι ήρωάς σας συχνά μοιράζονται τις απαισιόδοξες σκέψεις και τους προβληματισμούς τους, είτε σε μορφή διαλόγου είτε μέσω του πολύ έξυπνου ημερολογίου που ανανεώνεται καθημερινά για κάθε χαρακτήρα στο παιχνίδι. Πραγματικά θα ταυτιστείτε με το προσωπικό τους δράμα.



Πέρα από τα παρεχόμενα σενάρια-campaigns, μπορείτε να επιλέξετε και εσείς με ποιους χαρακτήρες θα ξεκινήσει η κόλαση. Τα παιδιά που είναι και η ατραξιόν του expansion παρουσιάζουν την εξής ιδιαιτερότητα - δεν μπορούν να κάνουν καμία εργασία, ούτε φυσικά να βγουν το βράδυ. Και φυσικά τίθεται και το πρόβλημα του να στείλετε τον πατέρα/μητέρα τους για προμήθειες. Σε περίπτωση που κάτι συμβεί στους γονείς του, η ομάδα θα έχει ένα ορφανό… Το This War of Mine είναι ένας σπάνιος και ξεχωριστός τίτλος που περιγράφει χωρίς παρερμηνείες τι εστί πόλεμος. Τα διαφορετικά σενάρια δίνουν μεγάλη ποικιλία ενώ οι μικρές πιθανότητες επιβίωσης της ομάδας σας, θα σας αναγκάσουν να γυρίσετε σε αυτούς ξανά και ξανά για να τους σώσετε.


 

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Καταθλιπτική ατμόσφαιρα
  • Crafting system
  • Εθιστικό σύστημα γύρων που σας προτρέπει να δείτε την συνέχεια
  • Τη μέρα δεν υπάρχουν πολλά να κάνετε
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Άτσαλη μάχη
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
4 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • Silverblade
    • To DLC δεν το έχω δει, αλλά στο PC το This War of Mine ήταν εξαιρετικό. Επιτέλους κάποιος dev αποφάσισε να καταπιαστεί με το πραγματικό πρόσωπο του πολέμου.

    • gm3ntor
    • Ενδιαφερον φαινεται, αλλα απο την περιγραφη μου ταιριαξε περισσοτερο σε στυλ Facebook game (π.χ. farmville, φυτευε, ποτιζε, κοβε) παρα για game κονσολας!!
      Κατι μου λεει πως θα το δοκιμασω παντως..

*