Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Pokkén Tournament Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Bandai Namco

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Nintendo

  • PEGI

    7+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Pokken Tournament
    • 7+ pegi 7+
      • 0 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (0)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE http://www.pokkentournament.com/ FOLLOWERS 0 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • 7

    ENTERNITY SCORE
*
Τα Pokémon, ναι μεν είναι ένα από τα πλέον επιτυχημένα franchises σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτό όμως δε σημαίνει ότι οι gamers τα αποδέχονται δίχως πρώτα να τα περάσουν από ψιλό κόσκινο. Μάλιστα, οι Ιάπωνες ιδιοκτήτες αιθουσών arcades ακούν Pokkén Tournament και στην κυριολεξία βγάζουν καπνούς. Ήταν τόσο μεγάλος το εύρος της αποδοκιμασίας του κοινού της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου που σε πολλές περιπτώσεις, το παιχνίδι αποσύρθηκε κακήν κακώς, λίγες μόλις ημέρες μετά το λανσάρισμά του, με τους καταστηματάρχες να οδύρονται για τα χρήματα που είχαν ξοδέψει προκειμένου να αγοράσουν τον απαραίτητο εξοπλισμό. Αυτά όμως δεν στάθηκαν ικανά να αποτρέψουν τα πλάνα των Nintendo και Bandai Namco και έτσι στις 18 Μαρτίου θα λανσαριστεί η μεταφορά του παιχνιδιού στο Wii U. Εύλογο να αναρωτηθεί κάποιος, δεν φτάνει η αρχική αποτυχία, πόσες κόπιες αναμένουν οι δυο εταιρείες να πουληθούν σε μια κονσόλα με αβέβαιο μέλλον που ναι μεν συνεχίζει να υπάρχει στην αγορά, αλλά σε σχέση με τον ανταγωνισμό, ασθμαίνει κάθε μέρα και περισσότερο;


Το roster του παιχνιδιού.

Την απάντηση, μπορούν να τη δώσουν αποκλειστικά οι ίδιες οι εταιρείες. Δική μας δουλειά είναι η παρουσίαση του παιχνιδιού, όπου αφού καθορίσετε τα χαρακτηριστικά του trainer σας και προτού ξεχυθείτε στις αρένες, η σοφιστικέ και συνάμα ελκυστική Nia που θα σας συντροφεύει σε κάθε βήμα, σας αναμένει για μια εκτενή παρουσίαση των επιθετικών και αμυντικών κινήσεων που θα σας οδηγήσουν στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης. Πράγματι, πρόκειται για ένα από τα πιο πλήρη tutorials που έχουμε δει ποτέ σε παιχνίδι, με τις διάφορες κινήσεις και λειτουργίες να εξηγούνται μία προς μία, τόσο σε θεωρητικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο hands-on. Πέρα από αυτά, στο hub του παιχνιδιού, υπάρχει ένα ξεχωριστό section, το Practice. Εκεί μπορείτε ανά πάσα στιγμή να επιστρέψετε για εξάσκηση ενάντια σε οποιονδήποτε αντίπαλο, όχι μόνο για να φρεσκάρετε τις γνώσεις σας αλλά και για να τελειοποιήσετε τον τρόπο με τον οποίο μάχεστε.

Το roster αποτελείται από 18 χαρακτήρες και συγκεκριμένα τους
Blaziken
Braixen
Chandelure
Charizard
Garchomp
Gardevoir
Gengar
Lucario
Machamp
Mewtwo
Pikachu
Pikachu Libre
Sceptile
Suicune
Weavile
Shadow Mewtwo
Δεν θα πρέπει να λησμονηθούν όσοι προτιμούν μικρά roster, προβάλλοντας επιχειρήματα ότι έτσι και αλλιώς όλοι καταλήγουν σε έναν χαρακτήρα και με αυτόν αγωνίζονται.
Ο τελευταίος προστίθεται είτε αργότερα μετά από boss fight, είτε εξ αρχής για όσους αγοράσουν τη retail έκδοση που τον περιλαμβάνει υπό μορφή κάρτας amiibo. Εδώ, τίθεται ένα ακόμα ερώτημα, γιατί τόσο μικρό roster τη στιγμή που η ομάδα ανάπτυξης είχε να επιλέξει μεταξύ περίπου 720 μαχητών; Σίγουρα, είναι ένα σημείο όπου θα μπορούσε να υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία, όμως κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εάν αυτό ήταν εφικτό λόγω budget ή προθεσμιών ολοκλήρωσης του project, αν και η Nintendo έχει δείξει ότι γενικώς δεν προβληματίζεται από τέτοια. Από την άλλη δεν θα πρέπει να λησμονηθούν όσοι προτιμούν μικρά roster, προβάλλοντας επιχειρήματα ότι έτσι και αλλιώς όλοι καταλήγουν σε έναν χαρακτήρα και με αυτόν αγωνίζονται, ή ότι το roster δεν παίζει και τόσο μεγάλο ρόλο στα fighting games, φέρνοντας το παράδειγμα της επιτυχίας του Street Fighter που ξεκίνησε με 8 μαχητές. Από πλευράς μας, αυτό που θέλουμε να σημειώσουμε είναι ότι το 18/720, από τη μία δεν δείχνει και τόσο μεγάλη διάθεση για ποικιλία, από την άλλη είναι πολύ μικρή η πιθανότητα κάποιος να βρει τον αγαπημένο του χαρακτήρα, παράγοντας που είναι τόσο αποτρεπτικός όσο εάν σε ένα ποδοσφαιρικό τίτλο απουσιάζει η αγαπημένη σας ομάδα.


Ο θρυλικός Pikachu δεν επιτρέπει σε κανέναν να τον αμφισβητήσει.

Κάθε μαχητής διαθέτει τις δικές του ξεχωριστές κινήσεις, παρόλα αυτά οι περιγραφές Weak Attack, Strong Attack, Jump, Grab Attack, Counter Attack, Synergy Burst και Burst Attack αρκούν για να δοθεί μια γενική ιδέα του τι μπορεί να κάνει ο καθένας. Επιπλέον, οι περισσότεροι από αυτούς διαθέτουν τέσσερις ειδικές κινήσεις, στην επιτυχή εκτέλεση των οποίων θα μπορέσετε να εξασκηθείτε με την ησυχία σας στο γυμναστήριο, ενώ μέσω της λειτουργίας Support μπορείτε, έχοντας γεμίσει την αντίστοιχη μπάρα, να καλέσετε για βοήθεια ένα άλλο Pokémon. Για το σκοπό αυτό προσφέρονται ζευγάρια χαρακτήρων και σε κάθε μάχη μπορείτε να επιλέξετε μόνο ένα. Τα αρχικά διαθέσιμα είναι τρία ζευγάρια και σταδιακά, όσο ανεβαίνει το επίπεδο του εκπαιδευτή, ξεκλειδώνουν και άλλα. Από την άλλη, τα βοηθητικά Pokémon μπορούν να προσφέρουν διαφορετικά είδη βοήθειας, δηλαδή, να επιτεθούν απευθείας στους αντιπάλους, να αναπληρώσουν μέρος της ενέργειάς σας και να εμποδίσουν τις επιθέσεις των αντιπάλων, παρέχοντάς σας, τρόπο τινά, επιπλέον άμυνα για λίγα δευτερόλεπτα. Από εκεί και πέρα, η Bandai Namco έχει κάνει πολύ καλή δουλειά στον τομέα του balancing και έτσι ακόμα και ο "οπτικά" πιο αδύναμος ήρωας έχει όλα τα φόντα να επικρατήσει εναντίον οποιουδήποτε αντίπαλου.
Η διάρκεια των μαχών αλλά και η δυσκολία τους είναι κάτι που επιλέγουν οι παίκτες στις ίδιες τις μάχες υπάρχουν δύο διαφορετικές φάσεις. Η πρώτη ονομάζεται Field Phase, κατά την οποία οι αντίπαλοι μάχονται έχοντας απόλυτη ελευθερία κινήσεων σε τρεις διαστάσεις και η δεύτερη είναι η Duel Phase, οπότε οι μάχες δίνονται σώμα με σώμα και το σκηνικό μετατρέπεται σε δισδιάστατο. Το να ξεχωρίζουν οι παίκτες το είδος των επιθετικών κινήσεων που εκτελεί κάθε φορά ο αντίπαλος είναι σημαντικό πλεονέκτημα μιας και αυτές ακολουθούν τη λογική του γνωστού παιχνιδιού, πέτρα, ψαλίδι, χαρτί. Έτσι οι  Counter Attacks υπερισχύουν των Normal Attacks, οι Normal Attacks των Grab Attacks και οι Grab Attacks των Counter Attacks. Εάν κάτι από τα παραπάνω εκτελεστεί σωστά, τότε οι παίκτες επιτυγχάνουν ένα κρίσιμο χτύπημα εναντίον των αντιπάλων και επιπλέον προστίθενται πόντοι στο Synergy meter. Πρόκειται προφανώς για μια ακόμα επιβεβαίωση της φράσης “η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση” και σε αυτό το σημείο δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε τα Burst Attacks που, σε πολλές περιπτώσεις, έχουν το ρόλο των finishing moves. Πρόκειται για τις πλέον ισχυρές επιθετικές κινήσεις και αλίμονο σε όποιον τύχει να βρεθεί στο δραστικό βεληνεκές τους. Υπόψη, η ΑΙ είναι αρκετά ανταγωνιστική και αν δεν βρείτε τρόπους να αντιμετωπίσετε τις επιθέσεις της τότε, το πιο πιθανό σενάριο είναι πως, ειδικά στο hard mode, θα καταλήξετε στο κρεβάτι του πόνου με μελανιές σε όλο σας το κορμί. Όσο περισσότερες νίκες σημειώνετε τόσο γεμίζει η μπάνκα των experience points και μέσω αυτών τα Pokémon ανεβαίνουν επίπεδο. Ταυτόχρονα, κάθε φορά που προχωράτε σε νέο επίπεδο, σας δίνεται ένας πόντος που μπορείτε να τον ξοδέψετε για να ανεβάσετε τις ικανότητές σας σε άμυνα, επίθεση, synergy ή στρατηγική. Έτσι μπορείτε να καταλήξετε είτε σε μαχητή με ισορροπημένες ικανότητες είτε σε έναν όπου το βάρος έχει δοθεί σε έναν τομέα ο οποίος τις περισσότερες φορές είναι η επίθεση.


Όταν ο Charizard βρυχάται.

Όσον αφορά στα game modes, υπάρχουν τα απαραίτητα για να μπορέσετε να διασκεδάσετε είτε σε single είτε σε multiplayer με τη συμμετοχή έως και δύο παικτών. Καταρχάς υπάρχουν τα single battles όπου μπορείτε να αγωνιστείτε εναντίον οποιουδήποτε από τα Pokémon που υπάρχουν στο roster. Εφόσον κρίνετε ότι έχετε καταστεί αρκετά ανταγωνιστικοί μπορείτε να μεταβείτε στην πόλη Ferrum όπου έχετε τη δυνατότητα να αγωνιστείτε σε μια σειρά από τουρνουά που, πέρα από το χρήμα που αποφέρουν, θα σας βοηθήσουν να αναρριχηθείτε στις κορυφαίες θέσεις της ιεραρχίας των εκπαιδευτών. Το αρνητικό είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, για να μπορέσετε να ξεκλειδώσετε το επόμενο σκέλος ενός τουρνουά, θα πρέπει πρώτα να κερδίσετε περισσότερες από μία φορά το προηγούμενο. Ο λόγος είναι ότι πέρα από την κατάκτηση του τροπαίου θα πρέπει να έχετε και την απαραίτητη θέση στην κατάταξη μεταξύ των δεκάδων κάθε φορά ανταγωνιστών. Για περισσότερη δράση και εφόσον διαθέτετε ένα ακόμα χειριστήριο, μπορείτε να προσκαλέσετε κάποιο φίλο σας σε μάχες μέχρι τελικής πτώσεως.
Το να ξεχωρίζουν οι παίκτες το είδος των επιθετικών κινήσεων που εκτελεί κάθε φορά ο αντίπαλος είναι σημαντικό πλεονέκτημα μιας και αυτές ακολουθούν τη λογική του γνωστού παιχνιδιού, πέτρα, ψαλίδι, χαρτί.
Αυτή είναι η καλύτερη προετοιμασία για το επόμενο στάδιο που είναι η online δράση και ο "τόπος" όπου μετά τις πρώτες μέρες ενασχόλησης με τον τίτλο θα περνάτε τον περισσότερο χρόνο σας. Εδώ μπορείτε να αγωνιστείτε με τυχαίους αντιπάλους από όλο τον κόσμο, είτε σε ranked battles, κερδίζοντας ή χάνοντας πόντους, ανάλογα με την έκβασή τους, είτε σε φιλικές μάχες, που πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για τη χαρά του παιχνιδιού. Την ώρα που γράφεται το κείμενο, το παιχνίδι δεν έχει ακόμα κυκλοφορήσει επίσημα, παρόλα αυτά βρέθηκαν κάποιοι παίκτες για να δοκιμάσουμε το online κομμάτι και το μηδενικό lag είναι ένα στοιχείο που δίνει αισιοδοξία για τη συνέχεια, όμως για την ώρα, κανείς δεν ξέρει αν το ίδιο θα ισχύει και μετά το λανσάρισμα οπότε θα ξεκινήσει το σταδιακό φόρτωμα των servers.


Γύρω γύρω μέχρι να τον ζαλίσει.

Οπτικά το παιχνίδι αριστεύει, τα μοντέλα των χαρακτήρων είναι άριστα σχεδιασμένα, το ίδιο ισχύει και για όλα τα stages, ενώ ο πλούτος χρωμάτων κυριαρχεί από άκρη σε άκρη. Εκεί που παρουσιάζονται προβλήματα είναι στα οπτικά after effects κάποιων κινήσεων που τα γραφικά είναι περισσότερο τετραγωνισμένα από sprites του ZX Spectrum. Από την άλλη το soundtrack δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον μάχης, με τα διάφορα ηχητικά εφέ να προσθέτουν ένα ακόμα συν στον αισθητικό τομέα. Ο χειρισμός, είναι επίσης ένα από τα δυνατά σημεία του παιχνιδιού, οι χαρακτήρες ανταποκρίνονται δίχως της παραμικρή καθυστέρηση στις εντολές των παικτών και παρόλο που το μοντέλο χειρισμού δεν ακολουθεί μινιμαλιστικά μονοπάτια όπως συμβαίνει για παράδειγμα στο Super Smash Bros., οι μικροί φίλοι που κατά βάση θα αποτελέσουν το ευρύ κοινό του Pokken Tournament δεν θα αργήσουν να εξοικειωθούν μαζί του.



Τοποθετώντας τα πάντα στη ζυγαριά, το Pokkén Tournament είναι ένας τίτλος στον οποίο αξίζει να αφιερώνει κάποιος τον ελεύθερο χρόνο του. Πέρα από τα όποια προβλήματα υπήρχαν με την arcade έκδοση, αυτό που έχουμε στα χέρια μας είναι μια πολλά υποσχόμενη προσπάθεια που με κάποιες διορθωτικές πινελιές ίσως μπορέσει να ανταγωνιστεί κορυφαία franchises του είδους. Ναι μεν δεν είναι η βέλτιστη, αλλά είναι σίγουρα μια πολύ καλή επιλογή για τον εορτασμό των 20 χρόνων των Pokémon και ελπίζουμε έπειτα από τις αδυσώπητες μάχες, κάποια να συνεχίσουν να στέκονται στα πόδια τους για να μπορέσουν να σβήσουν τα απαραίτητα κεράκια.


 

7

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Άκρως κατατοπιστικό tutorial
  • Εκπληκτικός οπτικός τομέας
  • Πολλά υποσχόμενο online mode
  • Άμεση απόκριση στις εντολές χειρισμού
  • Ισορροπία μεταξύ των μαχητών
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Ο τρόπος προόδου στα local tournaments
  • Φτωχό roster
  • Κάποια προβλήματα σε οπτικά after effects κινήσεων
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
2 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • Scott_Pilgrim
    • Μιας και μιλάμε για fighting τίτλο με Pokemon οπότε δεν μπορώ να περιμένω πράγματα για το σενάριο, είμαι ικανοποιημένος με 8 μαχητές. Εξάλλου τα μόνα που θα χρησιμοποιούσα θα ήταν Lucario και Blaziken. Πιστεύω είναι ότι πρέπει για όσους ήθελα SFV αλλά είχα WiiU.

      Εντύπωση μου κάνει το γεγονός ότι δεν τα πήγε καλά στα arcades..

*