Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

80 Days Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    inkle

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    inkle

  • PEGI

    12+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • 80 Days
    • 12+ pegi 12+
      • 0 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (0)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE http://www.inklestudios.com/80days/ FOLLOWERS 0 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • EDITOR’S CHOICE

    9

    ENTERNITY SCORE
*
Κάποιες στιγμές, ακόμα και για τους πιο παθιασμένους gamers, έρχεται εκείνη η στιγμή που θέλει κανείς να διαβάσει ένα βιβλίο. Για να ταξιδέψουν μυαλό και φαντασία με άνεση και ξεκούραση και να γεμίσουμε με εικόνες μαγικές συνθέτοντας νοητά την ιστορία που διαβάζουμε. Με αυτό το μαγικό σκεπτικό κινήθηκε η inkle Ltd. και εξασφάλισε για αυτές τις όμορφες στιγμές, αλλά και για τους παίκτες που απολαμβάνουν τα choose-your-own-adventure games, το 80 Days. Το εν λόγω παιχνίδι βασίζεται στο πασίγνωστο βιβλίο του Ιουλίου Βερν, «Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες», κατά το οποίο ο Phileas Fogg, ένας Βρετανός λόρδος στη βικτοριανή Αγγλία, στοιχηματίζει να κάνει το γύρο της γης μέσα σε διάστημα 80 ημερών. Και λέμε “βασίζεται” καθότι μέσα στο βικτοριανό κλίμα του 19ου αιώνα το παιχνίδι προσθέτει μία sci-fi νότα με ρομποτικά άλογα, gyrocopters, cyborg φρουρούς ακόμα και ένα δίκτυο technomancers.


Εάν προγραμματίσεις το ταξίδι σου σωστά θα έχεις και 4 ωρίτσες να επενδύσεις στην ιστορία του μέρους.

Στα χνάρια αυτής της ιστορίας το 80 Days βάζει τον παίκτη στο ρόλο του Passepartout, του υπηρέτη του λόρδου Fogg, ο οποίος πρέπει να οργανώσει το ταξίδι, τις μετακινήσεις, τις αγορές αλλά και να συναντήσει κόσμο, γνωστούς και διασυνδέσεις που θα κάνουν το ταξίδι των δύο τόσο συναρπαστικό όσο και ευκολότερο, ώστε να καταφέρουν να επιστρέψουν μέσα σε 80 μέρες και να κερδίσουν το πολυπόθητο στοίχημα. Ξεκινώντας λοιπόν από το Λονδίνο και με πολύ συναρπαστική αφήγηση με ομολογουμένως λιτό αλλά άριστο interface, ο παίκτης αναλαμβάνει να κλείσει τα επόμενα εισιτήρια για την κατεύθυνση της αρεσκείας του, γυρίζοντας με το mouse του την υδρόγειο, συγκρίνοντας τιμές εισιτηρίων αλλά και ώρες αναχώρησης.
Η τέχνη του 80 Days βρίσκεται στην αριστουργηματική αφήγησή του, που μας μεταφέρει σε έναν εναλλακτικό 19ο αιώνα.
Στη συνέχεια καλείται να φτιάξει τις βαλίτσες με είδη που θα βοηθήσουν στο ταξίδι (π.χ. παλτό, χάρτες, φαγώσιμα) αλλά και σουβενίρ που έχουν μεγαλύτερη αξία σε άλλες χώρες του πλανήτη. Και έπειτα το ταξίδι ξεκινά όπου φαίνεται η διαδρομή που χαράζει ο παίκτης στο χάρτη ενώ παράλληλα εμφανίζονται κειμενάκια που εξιστορούν τι συμβαίνει τη στιγμή εκείνη. Χαρακτηριστικό του παιχνιδιού είναι ότι ο παίκτης επιλέγει τι θέλει να συμβεί, λαμβάνοντας διάφορες αποφάσεις μικρής ή μεγάλης σημασίας. Κατά το ταξίδι θα συναντήσει επιβάτες που θα του εκμυστηρευτούν πληροφορίες για άλλες πόλεις και την ιστορία τους ενώ παράλληλα, κατά τη διάρκεια της διαδρομής, θα πρέπει, ως καλός υπηρέτης, να φροντίσει και για την άριστη κατάσταση του λόρδου Fogg. Όταν φτάσει στον προορισμό του η ιστορία συνεχίζεται και ο παίκτης προχωρά το σχεδιασμό αλλά και το ταξίδι φτιάχνοντας τη δική του μοναδική ιστορία με δυνατότητα online σύγκρισης με άλλους παίκτες.


Ήρθε η ώρα να επιλέξω ποιός θα ήταν ο κακός της ιστορίας...

Αποτελεί άξιο αναφοράς το γεγονός ότι, βάσει του open world design του παιχνιδιού, η ιστορία μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τις επιλογές που έχει κάνει ο παίκτης έως κάθε σημείο ανάλογα ακόμα και με το τι έχει μέσα στη βαλίτσα του. Σε ένα από τα ταξίδια μας στην Tabatinga της Νότια Αμερικής, ένα καρτέλ ανθρακωρύχων μας κυνηγούσε μανιωδώς γιατί μέσα στη βαλίτσα μας είχαμε ένα διαμάντι με σκοπό την μεταπώληση στο Timbuktu. Αλλά παρόλο που ξεφύγαμε στο λιμάνι του Belem, εμπιστευτήκαμε μια γριούλα με αποτέλεσμα να μας δηλητηριάσει εκβιάζοντάς μας μέχρι να επιστρέψουμε το διαμάντι. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε φυσικά τι θα γινόταν αν δεν είχαμε αγοράσει το εν λόγω αντικείμενο. Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι πανέμορφα διαφυλάσσοντας το ύφος της βικτοριανής εποχής παντρεμένο με το sci-fi φιλοτεχνημένα από τον Jaume Monserrat. Χαρακτήρες, τοπία αλλά και πόλεις με έντονες μολυβιές προσδίδουν ρετρό γεύση ενώ συμφωνούν με την απλότητα του interface αλλά και τη γενική «μαγεία» του παιχνιδιού.


Πάμε Κοπενχάγη με ...μία ρόδα.

Ο ήχος του παιχνιδιού δένει με το υπόλοιπο σύνολο καθώς φροντίζει να κρατάει την ένταση της αγωνίας υψηλή, τη στιγμή που ο χρόνος κυλάει, αλλά και συνοδεύει επάξια την ιστορία που διαμορφώνεται κατά τις επιλογές του παίκτη. Γεγονός είναι ότι πάντα γεμίζει ο παίκτης με ενθουσιασμό όταν φτάνει με επιτυχία στον προορισμό του αλλά και όταν ξεκινά εκ νέου ένα ταξίδι.



Το 80 Days αποδεικνύεται ότι είναι το καλύτερο μέχρι σήμερα από τα choose-your-own-adventure games, με το μυστικό της επιτυχίας να βρίσκεται στην απλότητά του αλλά και στα εξαιρετικά του mini games (εισιτήρια, βαλίτσες, διάλογοι, υγεία του Fogg), που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον. Replayability, ο ενθουσιασμός της νέας ανακάλυψης, οι αστείρευτες ιστορίες και επιλογές καθώς και τα μαγευτικά γραφικά και ο ήχος που το παιχνίδι προσφέρει σε συνδυασμό με την τιμή του -9,99 ευρώ στο Steam/GOG- το καθιστούν ίσως ένα από τα must-have παιχνίδια του είδους.


 
EDITOR’S CHOICE

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Λιτό και απέριττο interface, εύκολο στη χρήση
  • Άριστος συνδυασμός των mini-games με το αφηγηματικό στοιχείο
  • Φανταστικές ιστορίες σε συνδυασμό με high replayability
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Μικρή διάρκεια (5 με 6 ώρες)
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
2 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • john-data
    • Θηρίο Μπάμπη 90 μέρες review?
      9αράκι?Να κάνεις ποιο συχνά να βλέπουμε κανα μεγάλο βαθμό γιατι όλοι οι άλλοι μας έχουν φλομώσει στο 6άρι και κάτω.
      Θα το δώσω μια ευκαιρία στην κοπέλα μου να το παίξει και εγω να βλέπω τρώγοντας πίτσα η πιτόγυρα...

*