Η βελτίωση σε σχέση, για παράδειγμα, με το ψευδοχρωμιομένο πλαστικό του πλαισίου του Galaxy S5 είναι αστρονομική τόσο οπτικά όσο και σε επίπεδο αφής. Στο πίσω μέρος χρησιμοποιείται ειδικά επεξεργασμένο πλαστικό το οποίο θυμίζει το αντίστοιχο του Samsung Galaxy S5, αλλά με πιο πυκνή ανάγλυφη υφή, που επιτρέπει στην επιφάνεια να μην μοιάζει τόσο με… έμπλαστρο. Η χρήση πλαστικού προφανώς μειώνει την ακόμη πιο έντονη premium αίσθηση που θα μπορούσε να προκύψει μέσω της χρήσης πιθανού μεταλλικού unibody σχεδιασμού, όμως επιτυγχάνεται πολύ καλό grip και προσφέρεται η δυνατότητα αφαίρεσης του καλύμματος και συνακόλουθα της μπαταρίας. Το βασικότερο χαρακτηριστικό του Alpha είναι το πάχος και το βάρος του, που κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και συνεισφέρουν στην εύκολη χρήση της συσκευής και στην πολυτελή της αίσθηση.
Η βελτίωση σε σχέση με το ψευδοχρωμιομένο πλαστικό του πλαισίου του Galaxy S5 είναι αστρονομική τόσο οπτικά όσο και σε επίπεδο αφής.
Συνεχίζοντας το εξωτερικό ψαχούλεμα του Galaxy Alpha, παρατηρούμε ότι στο πίσω μέρος του, δίπλα από την ελαφρώς προεξέχουσα κάμερα, υπάρχει αισθητήρας καρδιακών παλμών, όπως και στο S5, ενώ ο δανεισμός στοιχείων από αυτό συνεχίζεται και στο μπροστινό μέρος, όπου το πλήκτρο Home επιτρέπει την ανάγνωση δαχτυλικών αποτυπωμάτων. Λόγω της μακρόστενης φύσης του εξακολουθεί να είναι λιγότερο εύχρηστο από το αντίστοιχο του iPhone 6, όμως παραμένει μία χρήσιμη επιπλέον επιλογή για όσους δίνουν έμφαση στον τομέα της ασφάλειας. Υποδοχή για κάρτα microSD δεν υπάρχει, όμως λογικά τα 32GB της εσωτερικής αποθήκευσης δεν θα σας προκαλέσουν προβλήματα.Η Super AMOLED οθόνη του Alpha έχει το καθιερωμένο πλέον για την κατηγορία μέγεθος των 4,7 ιντσών με ανάλυση 720p, που συνεπάγεται πυκνότητα pixels της τάξεως των 312ppi. Έτσι, η ευκρίνεια είναι σίγουρα ικανοποιητική, αλλά όχι κορυφαία, ενώ, από εκεί και πέρα, τα χρώματα είναι έντονα και αληθοφανώς αποδοσμένα, παρά την αντίθετη φήμη των AMOLED panels. Οι γωνίες θέασης επίσης δεν παρουσιάζουν προβλήματα, ενώ η αντίθεση, ένα ακόμη δυνατό σημείο της συγκεκριμένης τεχνολογίας απεικόνισης, έχει τη μέγιστη δυνατή τιμή, βοηθώντας και στην επίτευξη ικανοποιητικού βαθμού αναγνωσιμότητας κάτω από ηλιοφάνεια. Το ότι τα πλήκτρα πλοήγησης βρίσκονται εκτός οθόνης σημαίνει ότι πραγματοποιείται εκμετάλλευση ολόκληρης της έκτασής της.
Από πλευράς επιδόσεων, το hardware του Alpha είναι ικανό να ξεπεράσει τις αντίστοιχες του Snapdragon 801 σε αρκετά σενάρια.
Προχωρώντας «παραμέσα» στο hardware του Galaxy Alpha, εντοπίζουμε το εντυπωσιακό οκταπύρηνο Exynos 5 Octa 5430 chipset, το οποίο συνδυάζει τέσσερις πυρήνες Cortex-A15 στο 1,8GHz με τέσσερις Cortex-A7 στο 1,3GHz. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικές επιδόσεις που ξεπερνούν ελαφρώς τις αντίστοιχες του Snapdragon 801 σε αρκετά σενάρια, ενώ το Mali-T628 MP6 chip γραφικών κονταροχτυπιέται με το Adreno 330. Σε καθημερινή χρήση όλα κυλούν ομαλά και γρήγορα, λόγω και του ακόμη γρηγορότερου σε σχέση με το Galaxy S5 συστήματος αποθήκευσης, με εξαίρεση μερικά μόνο στιγμιαία σκαλώματα που μπορεί να παρατηρηθούν λόγω της βαριάς φύσης του TouchWiz. Το software της Samsung, το οποίο πατάει επάνω στην έκδοση 4.4.4 του Android (με προοπτική αναβάθμισης στο 5.0), εξακολουθεί να είναι βαρύ, “busy” και γεμάτο bloatware, όμως η ποικιλία χαρακτηριστικών που προσφέρει είναι πραγματικά εκτεταμένη. Το πιο σημαντικό από αυτά είναι το Multi-Window, που επιτρέπει το ταυτόχρονο τρέξιμο δύο εφαρμογών και αυξάνει ιδιαίτερα τη χρηστικότητα της συσκευής στον τομέα του multitasking. Προτείνεται πάντως να απενεργοποιήσετε κάποια από τα πολυάριθμα ενεργά widgets, γιατί δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την αρκετά μικρή αυτονομία της συσκευής.Η κάμερα του Galaxy Alpha συγκαταλέγεται και αυτή στα θετικά του στοιχεία, χρησιμοποιώντας ανάλυση 12MP εγγενώς σε λόγο 16:9. Αν και στις παραγόμενες εικόνες υπάρχουν ψήγματα oversharpening, η ποσότητα λεπτομέρειας που αποδίδεται είναι μεγάλη, τα χρώματα ζωντανά και η απόδοση επιφανειών με μεγάλη αντίθεση ικανοποιητική, με μοναδική εμφανή παραφωνία την έντονη διάχυση του φωτός όταν στην φωτογραφία περιλαμβάνεται ο ουρανός ή μία τεχνητή πηγή φωτός. Το Alpha μπορεί επίσης να τραβήξει video σε ανάλυση 2160p με frame-rate 30fps, αλλά και σε 1080p/60fps, με πολύ καλά αποτελέσματα.
Η νέα συσκευή της Samsung διατίθεται στην ελληνική αγορά στα 600 ευρώ, μία τιμή που αν μη τι άλλο δεν είναι χαμηλή. Το τηλέφωνο πρακτικά έρχεται να αντικαταστήσει τις mini εκδόσεις των flagship συσκευών της εταιρείας, παρέχοντας στο τελικό χρήστη ένα σχεδόν flagship σε φυσιολογικό μέγεθος. Σαν τέτοιο, το Alpha είναι μια καλή συσκευή και ταυτόχρονα η πρώτη μιας νέας γενιάς design της Samsung. Συνολικά είναι μια ισορροπημένη συσκευή, με πολύ καλές διαστάσεις, καλή αίσθηση στο χέρι και γενικά εύκολη στη χρήση. Από την άλλη όμως, το Galaxy S5 της εταιρείας κοστίζει πλέον παραπλήσια χρήματα (για την έκδοση με τα 16GΒ όμως), έχοντας μεγαλύτερη οθόνη υψηλής ανάλυσης, μεγαλύτερη αυτονομία, δυνατότητα χρήσης καρτών μνήμης, ενώ είναι αδιάβροχο και ανθεκτικό στη σκόνη. Αυτός ο εσωτερικός ανταγωνισμός είναι από μόνος του πρόβλημα για το Alpha, το οποίο πρέπει να χτίσει από την αρχή το νέο πρόσωπο της Samsung, κάτι που θέλει χρόνο, υπομονή και ακόμα περισσότερες συσκευές.
Το πήρε ένας φίλος μου και έπαθα πλάκα πολυ γρήγορο και φανταστική οθόνη άλλα για μένα η πιο ρεαλιστικη αγορα αυτή την στιγμη είναι το νοτ 3 στα 350