Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

ROCCAT Nyth Review

*
Όταν πληρώνει κανείς premium price για ένα προϊόν, απαιτεί και premium features. Θα εξετάσουμε αν αυτό ισχύει στην περίπτωση του ROCCAT Nyth, τη ναυαρχίδα της ROCCAT στα gaming mice. Την πρώτη καλή εντύπωση καλείται να δημιουργήσει η συσκευασία του ποντικιού, που κατά τη γνώμη μας ήταν αρκετά “φορτωμένη” οπτικά, χωρίς όμως να φέρει περιττές πληροφορίες. Τα χαμόγελα ξεκίνησαν μόλις είδαμε ότι υπάρχει μικρή θήκη μεταφοράς για τα εξαρτήματα του Nyth. Πέρα από το ογκώδες της συσκευασίας και το gimmicky μαγνητικό πορτάκι που κρύβει το ποντίκι, δεν βρήκαμε κάποιο λόγο για να βάλουμε τη συσκευασία σε περίοπτη θέση της βιβλιοθήκης μας. Κρατήστε όμως την αναφορά στο μαγνητικό πορτάκι, σαν μια προσπάθεια της ROCCAT να μας προϊδεάσει για κάτι.



Όταν επιτέλους ανοίξαμε τη συσκευασία, βρήκαμε τη θήκη με τα ανταλλακτικά εξαρτήματα, το βιβλίο οδηγιών με την ένδειξη “important document” και μερικά αυτοκόλλητα. Σημαντικό θα ήταν να τονιστεί ότι βρήκαμε και το ίδιο το ποντίκι, ένα ποντίκι με “πτερύγιο καρχαρία”. Είναι ιδιαίτερης βαρύτητας ο χαρακτηρισμός του βιβλίου οδηγιών ως “important document”, αφού αν προσπαθήσει κάποιος να περιεργαστεί το Nyth χωρίς να μελετήσει τις οδηγίες, ίσως και να καταστρέψει μέρη του. Αυτό που περιγράψαμε ως “πτερύγιο”, ένα πλήκτρο στο επάνω μέρος του ποντικιού, είναι περισσότερο διακόπτης παρά πλήκτρο. Δεν πατιέται προς τα μέσα όπως για παράδειγμα η ροδέλα κύλισης, αλλά μετακινείται αριστερά και δεξιά. Ιδιαίτερα έξυπνη ιδέα για γρήγορο Lean & Shoot σε FPS, ιδιαίτερα βολικό για Forward & Backward σε Web Browsing.



Στη θέση που ακουμπά ο αντίχειρας υπάρχουν δώδεκα προγραμματιζόμενα πλήκτρα μοιρασμένα σε τρεις οριζόντιες σειρές. Κάθε ένα από αυτά αποσπάται και μπορεί να αντικατασταθεί με αντίστοιχα που υπάρχουν μέσα στη θήκη μεταφοράς που προαναφέρθηκε. Κάτω από το ποντίκι υπάρχει διακόπτης που με απλό slide “απασφαλίζει” το σύνολό τους για να αφαιρεθούν. Στη θήκη μεταφοράς βρίσκεται ένα όμοιο σετ πλήκτρων, όπως επίσης και άλλα εννέα πλήκτρα διαφορετικού μεγέθους. Έξι διπλού μεγέθους και τρία τριπλού μεγέθους. Ο μοναδικός περιορισμός στους πιθανούς συνδυασμούς, είναι ότι τα πλήκτρα διπλού μεγέθους δεν μπορούν να τοποθετηθούν στις μεσαίες θέσεις της κάθε σειράς. Άλλη μια πληροφορία του “important document” που δεν πρέπει να αγνοηθεί… Στη συσκευασία υπάρχει αναφορά σε κάτι που λέγεται “3D Print Support”. Μια επίσκεψη στο site της ROCCAT και μαθαίνουμε ότι μπορούμε να αγοράσουμε “Custom 3D Printed” πλήκτρα για να αντικαταστήσουμε τα εργοστασιακά. Επίσης μπορούμε να τυπώσουμε τα δικά μας. Αξίζει να ρίξει κανείς μια ματιά σε αυτό, αφού μερικά από αυτά μεταμορφώνουν το ποντίκι με πολύ όμορφους τρόπους.



Στην αντίπερα όχθη του Nyth, βρίσκεται η λύση για όσους παραπονιούνται για το μέγεθος του εκάστοτε mouse. Αν μέχρι χθες γκρινιάζατε ότι το ποντίκι σας είναι μικρό, σήμερα, και με την καταβολή €125 αποκτάτε μέσα σε λίγες εργάσιμες ημέρες, ένα ποντίκι με αποσπώμενο side grip. Το τελευταίο “δωράκι” που κρύβεται μέσα στη θήκη μεταφοράς είναι ένα ανταλλακτικό side grip, αρκετά μεγαλύτερου μεγέθους, που εφαρμόζεται ευγενικά στο ποντίκι με τέσσερις μαγνητικές υποδοχές, και μετατρέπει το Nyth από περιφερειακό μεσαίου μεγέθους σε μεγάλου. Και εδώ θυμηθήκαμε το μαγνητικό πορτάκι της συσκευασίας. Τα τελευταία εξωτερικά χαρακτηριστικά του ποντικιού είναι η ροδέλα που λειτουργεί χωρίς εκπλήξεις, το DPI switch και ο λιτός φωτισμός του. Η ροδέλα δεν κυλάει συνέχεια αλλά σε βήματα, ενώ η επιφάνειά της δεν είναι λεία και έχει τα γνωστά μικρά εξογκώματα. Το DPI switch βρίσκεται σε ιδιαίτερα άβολη θέση, μπροστά από τη ροδέλα. Δεν στάθηκε δυνατό να αλλάξουμε DPI χωρίς να απομακρύνουμε το δάχτυλό μας από τη ροδέλα. Όμως η απόσταση μεταξύ τους δεν είναι μεγάλη, οπότε ίσως να μην προβληματίσει ιδιαίτερα. Επίσης μπορούμε να αλλάξουμε τη λειτουργία του πλήκτρου αυτού και να βάλουμε το DPI switch σε άλλη θέση. Ο φωτισμός είναι απλός και πολύ διακριτικός. Μονάχα το λογότυπο και μια λεπτή γραμμή κάτω από αυτό φωτίζονται, και δίνουν στο ποντίκι “σοβαρή” εμφάνιση. Βρήκαμε πως το γκρίζο χρώμα του ROCCAT Nyth κάνει όμορφες αντιθέσεις με όλα τα χρώματα των LED.



Το όνομα του λογισμικού που συνοδεύει το Nyth λέγεται ROCCAT Swarm. Από εδώ έχουμε πρόσβαση σε σημαντικές παραμέτρους, όπως το Tracking Control Unit, τη συχνότητα δηλαδή με την οποία το ποντίκι ενημερώνει τον υπολογιστή για τη θέση του. Το ύψος από το οποίο το ποντίκι διαβάζει τη θέση του προσαρμόζεται σε normal, low, extra low και off. Η default επιλογή αυτή είναι απενεργοποιημένη και δεν χρειάστηκε να την ενεργοποιήσουμε. Φυσικά μέσω του Swarm έχουμε έλεγχο της ρύθμισης του φωτισμού, των DPI και του scroll speed όπως και του σημαντικότατου προγραμματισμού των πλήκτρων. Προσφέρονται και μερικά extra πραγματάκια που θα απολαύσουν μονάχα όσοι έχουν την τύχη να διαθέτουν ένα από τα πολύ προσιτά Alienware gaming laptops. Ο reviewer δεν ανήκει σε αυτούς, οπότε δεν θα αναφερθεί εις βάθος σε αυτά. Μεγάλη σημασία έχει δώσει η ROCCAT στο button assignment. Τα 12 πλαϊνά πλήκτρα μπορούν να δεχτούν έτοιμα macros που αφορούν ένα μεγάλο αριθμό από παιχνίδια, συντομεύσεις των Windows ακόμα και του Photoshop. Φυσικά και μπορούμε να προσθέσουμε τα δικά μας macros χωρίς εμφανή περιορισμό στο πλήθος τους. Στην απίθανη περίπτωση που δεν σας καλύψουν τα macros μπορείτε να φτιάξετε και hotkey με τα Ctrl, Alt, Windows keys ή και να απενεργοποιήστε κάποιο πλήκτρο. Άλλο ένα μικρό overkill της ROCCAT είναι το πλήκτρο Easy-Shift[+] που λειτουργεί ως ένα ακόμη modifier key και σε κάθε περίπτωση έχετε μια ξεχωριστή και ανεξάρτητα προγραμματιζόμενη λειτουργία ακόμη. Με λίγα λόγια δεν έχουμε 12 functions αλλά 24. Υπερβολή; Ίσως. Αν βρείτε να σας εμποδίζει το πλήθος των buttons, μπορείτε να διαλέξετε ένα από τα εναλλακτικά setups από το βαλιτσάκι πλήκτρων, που αφήνουν μερικές θέσεις κενές.



Την εφαρμογή Swarm συνοδεύει και mobile app για iOS και Android. Εδώ “βουτάμε βαθιά” στη λίμνη που λέγεται “overwhelming gimmickness”. Πρόκειται για εφαρμογή που θεωρήσαμε κατά το 64% άχρηστη… Και εξηγούμαστε. Η ROCCAT ξόδεψε χρόνο και χρήμα (χρήμα το οποίο καλούμαστε να πληρώσουμε εμείς) για να αναπτύξει ξεχωριστό app σε δύο πλατφόρμες, ώστε να μπορούμε να…ελέγχουμε το lighting mode, την ταχύτητα φωτισμού και τα χρώματα του LED. Aν συνδέσουμε τον υπολογιστή και τη φορητή συσκευή μας στο ίδιο Wi-Fi hot spot μπορούμε να αλλάζουμε προφίλ και να ρυθμίσουμε τα DPI από τη φορητή μας οθόνη. Σε κάθε αλλαγή των DPI μία φωνή από το Swarm έρχεται και μας ενημερώνει για την κατάστασή τους. Παραπάνω αναφερθήκαμε επιφανειακά στη συνεργασία ROCCAT και Alienware. Αν έχετε ένα τέτοιο laptop και απολαμβάνετε τους extravagant φωτισμούς που σας παρέχει, τότε το να έχετε μια επιπλέον οθόνη για την διαχείριση αυτών θα σας φανεί λογικό. Και θα είναι. Για τους υπόλοιπους όμως είναι κάτι περιττό. Και εδώ θα αφήσουμε την οργή μας να ξεθυμάνει, αφού πρώτα περάσουμε στο τελευταίο “κακό σημείο” του mobile app. Επειδή το Nyth έχει πάρα πολλά κουμπάκια για να οργανώσουμε, και σίγουρα από παιχνίδι σε παιχνίδι θα ξεχνάμε ποιο πλήκτρο κάνει τι, η εφαρμογή μπορεί και μας δείχνει τη λειτουργία όλων των buttons σε μια στατική εικόνα. Δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε, δεν μπορούμε να τα επεξεργαστούμε ούτε στο ελάχιστο. Απλά τα βλέπουμε. Θα μας άρεσε να βλέπαμε τη ROCCAT να ενημέρωνε την εφαρμογή ώστε να μπορούμε να αλλάζουμε τα functions τους. Έστω και με περιορισμούς. Το Nyth έτσι χάνει ένα από τα δυνατότερα όπλα του. Και αυτό για το οποίο διαφημίζεται. Στα μάτια μας το mobile app προσπαθεί να χτίσει στις ελλείψεις και όχι στα πλεονεκτήματα του ποντικιού.



H ROCCAT διαφημίζει το Nyth ως “truly modular”. Με αυτό θα διαφωνήσουμε και θα πούμε ότι η απάντηση σε “truly modular” βρίσκεται αλλού,  ίσως στο Mad Catz R.A.T. Pro X. Πέρα από το συγκεκριμένο παράδειγμα, το Nyth δεν μπορεί να αυξομειώσει το βάρος του, παρά μόνο με την αλλαγή του side grip, αλλαγή που είναι αμελητέα. Θα προτιμούσαμε η ROCCAT να προωθούσε το Nyth ως “πολύ…modular”. Δεύτερο σημείο τριβής θεωρήσαμε την τιμή του. Την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές το Nyth βρίσκεται πολύ κοντά στη κορυφή της τιμολόγησης χωρίς να είμαστε σίγουροι ότι “αξίζει τα λεφτά του”.  Με αρκετά λιγότερα χρήματα αποκτούμε το Logitech G303 Daedalus Apex, με ανάλογα πανίσχυρο αισθητήρα, ίδιας λογικής φωτισμό και ίσως καλύτερη αίσθηση στο χέρι. Αν όμως πιστεύετε ότι τα δώδεκα πλήκτρα του αντίχειρα είναι απαραίτητα, τότε οι επιλογές για κορυφαία ποντίκια είναι λιγοστές.


 

7

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Ποικιλία παραμετροποίησης
  • Πρωτότυπο Πλήκτρο – Διακόπτης
  • Εμφάνιση
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Ελλιπής mobile εφαρμογή
  • Θέση DPI switch
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
2 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
*