Πιο σημαντικό θα θεωρηθεί το γεγονός ότι είναι δυνατή η καταγραφή video σε 1080p30, σε αντίθεση με 720p30 στο Lumia 630. Σημειώνουμε επίσης πως το Lumia 735 έχει υποδοχή για nano SIM ενώ είναι έτοιμο να δεχτεί και microSD με χωρητικότητα έως και 128GB. Λίγος χώρος παραπάνω σίγουρα δεν βλάπτει αφού, και εδώ, η Nokia παρέχει μόλις 8GB ενσωματωμένου αποθηκευτικού χώρου, τα μισά εκ των οποίων καταλαμβάνονται από το λειτουργικό σύστημα και συμπληρωματικές εφαρμογές. Η εταιρεία παρουσιάζει τη συσκευή ως selfie phone. Για να στηρίξει το χαρακτηρισμό χρησιμοποιεί οπίσθια κάμερα ανάλυσης 6.7MP και, φυσικά, μπροστινή κάμερα (κάτι που λείπει από το φτωχότερο Lumia 630). Η τελευταία χρησιμοποιεί αισθητήρα ανάλυσης 5MP. Και οι δύο κάμερες είναι πιο ευρυγώνιες αλλά και πιο "φωτεινές" σε σχέση με τα φθηνότερα Lumia. Η Nokia φρόντισε να έχουν πιο ανοιχτό διάφραγμα ώστε να περνά περισσότερο φως. Οι ίδιοι οι αισθητήρες ανήκουν στην κατηγορία BSI CMOS, άρα κάθε τους pixel προσλαμβάνει περισσότερο φως σε σχέση με άλλους, πιο συμβατικούς αισθητήρες. Φυσικά όλα αυτά σημαίνουν ότι, με κόκκο ή χωρίς, το Lumia 735 δυσκολεύεται λιγότερο να βγάλει χρήσιμη φωτογραφία, με τη μία ή την άλλη κάμερα, σε σχετικά χαμηλό φωτισμό, τουλάχιστον για τα δεδομένα των smartphones και δη της σχετικής κατηγορίας. Για τα υπόλοιπα, φυσικά, υπάρχει το flash.
Η εταιρεία παρουσιάζει τη συσκευή ως selfie phone με το Lumia 735 να διαθέτει δυο ευρυγώνιες και φωτεινές κάμερεες στα 6,7Mpixel και 5Mpixel αντίστοιχα.
Μέσα σε όλα το Lumia 735 υποστηρίζει το σύστημα ασύρματης φόρτισης Qi, τη βάση για το οποίο πρέπει να προμηθευτεί ξεχωριστά ο χρήστης, αφού δεν περιλαμβάνεται στη συσκευασία της συσκευής. Δεδομένου ότι το σύστημα αυτό υποστηρίζεται σχεδόν από κάθε Lumia από αυτήν την κατηγορία τιμής και πάνω βέβαια, οι πιστοί σε Lumia/Nokia/Microsoft/Windows Phone, μπορούν να αντιμετωπίσουν την επιπλέον αγορά ως μακροπρόθεσμη επένδυση που θα τους διευκολύνει και σε μελλοντικές συσκευές. Υποσχεθήκαμε όμως και μια πιο συναισθηματική, με έμφαση στην αισθητική, προσέγγιση. Αυτή είναι και η πρώτη στην οποία εκτίθεται κανείς στην πράξη, από την πρώτη επαφή της συσκευής με το χέρι. Από το πρώτο πέρασμα των δακτύλων από την οθόνη είναι προφανές ότι κάτι διαφέρει. Το Gorilla Glass 3 που προφυλάσσει την οθόνη καμπυλώνεται κοντά στα σημεία που συναντά το πλαστικό περίβλημα-πλάτη και η αίσθηση της λογικής αυτής συνέχειας, παρά την αντίθεση των υλικών, είναι ιδιαίτερα ευχάριστη. Μένοντας στο ίδιο το γυαλί, είναι εξίσου προφανές ότι έχει διαφορετική υφή σε σχέση με άλλα ανταγωνιστικά και μη μοντέλα, ακόμη και σε υψηλότερη κατηγορία τιμής. Λίγη έρευνα και σύντομα συνειδητοποιούμε ότι η διαφορά αυτή έγκειται στην ελαιοφοβική επίστρωση του γυαλιού. Στις δύο και πλέον εβδομάδες της δοκιμής η επίστρωση δεν διαβρώθηκε, δεν διασπάστηκε, δεν άφησε ποτέ διαφορετική αίσθηση κατά τη χρήση και συνάμα έκανε όντως πολύ σωστά τη δουλειά της αφού κατέστησε εξαιρετικά απλή υπόθεση τον καθαρισμό της οθόνης με το κοντινότερο μαλακό κομμάτι υφάσματος.Όσο για την πλαστική πλάτη που αφαιρείται πλήρως με λίγη προσπάθεια, είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς πόσο προφανές είναι ότι η Nokia κόπιασε για να φτάσει σε μείγμα που πείθει σε υφή και στιβαρότητα. Το ματ πλαστικό είναι ταυτόχρονα λείο με τέτοιο τρόπο ώστε να προσκαλεί κάποιον να κρατά και να στριφογυρίζει στα χέρια τη νέα του συσκευή. Μέχρι να ενεργοποιηθεί η οθόνη βέβαια. Στις 4.7” και ανάλυση 1280x720 δεν είναι η πυκνότερη στην αγορά αλλά κανείς ποτέ δεν παραπονιέται όταν τα ppi ξεπερνούν τα 300. Αυτή τη φορά το panel είναι OLED και η διαφορά είναι εμφανής, τόσο με την καλή όσο και με την κακή έννοια. Προφανώς και η αντίθεση είναι εξαιρετική. Σε μηδενικό φωτισμό και το σκούρο theme των Windows Phone είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κάποιος πού τελειώνει η μαύρη εικόνα και που ξεκινά το λεπτό μαύρο περιθώριο της οθόνης. Σε οθόνες του είδους ο ανά pixel έλεγχος του φωτισμού είναι παραδοσιακά χάρμα οφθαλμών. Κατά μία έννοια χάρμα οφθαλμών είναι και το χρώμα. Μέχρι να συνειδητοποιήσει βέβαια κάποιος ότι, για άλλη μια φορά, προτιμάται το εντυπωσιακό και όχι το ακριβές χρώμα. Λίγο απασχολείται βέβαια ο καταναλωτής με τέτοιου είδους προτεραιότητες, ακόμη και σε υψηλότερα κλιμάκια τιμής. Συν τοις άλλοις, κακά τα ψέματα, δεν κάνει κανείς επεξεργασία εικόνας σε smartphone για να πάρει προσωπικά την αστοχία αυτή.
Σε μηδενικό φωτισμό και το σκούρο theme των Windows Phone είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κάποιος πού τελειώνει η μαύρη εικόνα και που ξεκινά το λεπτό μαύρο περιθώριο της οθόνης.
Αυτό που σίγουρα εξυπηρετεί τους πάντες είναι η καλή αυτονομία. Ως προς αυτό, το Lumia 735 ικανοποιεί με άνεση. Σε σενάρια χρήσης που ταιριάζουν με πιο φυσιολογικούς χρήστες από τον υποφαινόμενο, η αντοχή για δύο ημέρες μπορεί να θεωρείται δεδομένη και χωρίς πολύ άγχος. Αρκεί να μην επιδίδονται στην πασιέντζα της Microsoft. Είναι ιδιαίτερα πιθανό να πρόκειται για την πιο κακογραμμένη εφαρμογή που έχουμε δει ποτέ από την αμερικανική εταιρεία, με bugs, glitches και παράλογη κατανάλωση να “διαγράφουν” την μπαταρία σε λίγες ώρες, έχοντα πρώτα φροντίσει να ανέβει και η εκλυόμενη θερμότητα. Μιλάμε πάντα για παιχνίδι με τραπουλόχαρτα… Με αυτήν την ιδιαιτερότητα μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιείται ως μέτρο σύγκρισης για την αντοχή της μπαταρίας, έστω και αν πρόκειται για το πιο αστείο benchmark που θα συναντήσουμε ποτέ.Η ουσία είναι ότι το Lumia 735 είναι προσιτό και όμορφο smartphone που είναι έτοιμο να υποδεχθεί τα Windows 10. Την ώρα φυσικά που παρακαλά να “κυκλοφορεί” στα χέρια σας, είναι έτοιμο για selfie και παρέχει γνωστές, καλές αλλά όχι εντυπωσιακές επιδόσεις. Τουλάχιστον, σε αντίθεση με το Lumia 535 η οθόνη αφής είναι “σκλάβος” του χρήστη, όχι ένας γυαλιστερός επαναστάτης.
Οποιοδηποτε κινητο μετα το 535 θα επαιρνε υψηλη βαθμολογια
Ωχ φαγωθηκε το μισο μου σχολιο! Οποτε συνεχιζω εδω..
Η ελαιοφοβικη επιστρωση ειναι κάτι που δεν εχω ξανακούσει και πρέπει απο εδω και πέρα να γινει must στα smartphones κι οχι μονο!
Δεν είναι νέα πατέντα αυτές οι επιστρώσεις αλλά ισχύει το "not all are created equal". Η εν λόγω έχει εξαιρετική αίσθηση και καθαρίζεται πολύ, πολύ εύκολα.