Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

LG G4 Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    LG Electronics

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    LG Electronics

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    LG Hellas

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Πολλά είχαν ακουστεί και διαρρεύσει για το LG G4 πριν αυτό ανακοινωθεί σαν συσκευή. Το hype ήταν μεγάλο με τον κόσμο να περιμένει μια ακόμα high end συσκευή που θα συνέχιζε την καλή παράδοση που έχει δημιουργήσει η εταιρεία τα τελευταία 2 χρόνια με τα LG G2 και LG G3. Το flagship της εταιρείας κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό και στην ελληνική αγορά και έχοντας περάσει τις τελευταίες εβδομάδες μαζί του, μπορούμε να πούμε ότι σε γενικές γραμμές, δικαιολογεί το hype αν και πλέον η τιμή του δεν βρίσκεται στα επίπεδα που είχαν οι προκάτοχοί του, ζητώντας από το χρήστη κανονική flagship τιμή της τάξης των €750+.

LG G4 Image 1

Η LG βασίστηκε πάρα πολύ στη σχεδίαση του LG G3 για να κατασκευάσει το διάδοχό του, με το νέο smartphone να είναι μεγάλο σε διαστάσεις, χάρη στην οθόνη διαγωνίου 5,5’’. Συνεχίζοντας την παράδοση που δημιούργησε με το G2, η πρόσοψη του τηλεφώνου είναι σχεδόν αποκλειστικά μια οθόνη, με τα περιθώρια δεξιά και αριστερά να είναι αρκετά μικρά (αλλά όχι απειροελάχιστα) και αυτά πάνω και κάτω από την οθόνη να είναι τα απαραίτητα. Η συσκευή δανείζεται και μια ελαφρά κυρτότητα από το G Flex 2, η οποία πάντως είναι εξαιρετικά μικρή όσον αφορά στην οθόνη αλλά λίγο μεγαλύτερη όσον αφορά στην πλάτη. Αυτή η σχεδιαστική προσέγγιση έχει δώσει στη συσκευή μια καλή αίσθηση κρατήματος με ένα ακόμα σημείο να βοηθάει με τη σειρά του το γεγονός ότι η εταιρεία έχει επιλέξει να χρησιμοποιήσει αληθινό δέρμα για την αφαιρούμενη πλάτη της συσκευής.

LG G4 Image 2

Αν και η Samsung ήταν αυτή που πρώτη εμφάνισε μια αντίστοιχης υφής πλάτη χρησιμοποιώντας όμως πλαστικό που έμοιαζε με δέρμα, η LG επέλεξε πραγματικό δέρμα που καλύπτει την πλαστική πλάτη, διαθέτει ραφές κατά μήκος και μεταφέρει στο χρήστη πραγματικά premium αίσθηση. Αξίζει να αναφέρουμε πως στη συσκευασία κάθε LG G4 που πωλείται στην Ελλάδα υπάρχει και μια ανταλλακτική πλήρως πλαστική πλάτη ενός μόνο χρώματος, με το G4 να διατίθεται σε τρεις εκδόσεις ανάλογα με το χρώμα του δέρματος. Από εκεί και πέρα, αφαιρώντας την πλάτη έχουμε πρόσβαση στα ενδότερα, με το χρήστη να μπορεί να αλλάξει μπαταρία και να αυξήσει τα 32GB αποθηκευτικού χώρου χρησιμοποιώντας κάρτες micro SD. Η πλάτη στο εσωτερικό της έχει μια σκληρή επιφάνεια που καταλήγει σε τέσσερις ακροδέκτες και πρακτικά αποτελεί τα κύκλωμα για τη λειτουργία ασύρματης φόρτισης τύπου Qi, οπότε αν έχετε ήδη ένα τέτοιο φορτιστή, δεν χρειάζεστε καλώδια. Η ίδια η μπαταρία είναι 3000mAh όπως ακριβώς και στο LG G3, με τη προσφερόμενη αυτονομία να είναι βελτιωμένη έναντι του G3 όμως σε γενικές γραμμές να μην είναι τόσο μεγάλη όσο θα θέλαμε.

LG G4 Image 3

Όπως και στα περισσότερα LG smartphones των τελευταίων δυο χρόνων, τα βασικά πλήκτρα ελέγχου βρίσκονται στην πλάτη της συσκευής. Η σχεδίασή τους για ακόμα μια φορά αλλάζει, με το κεντρικό πλήκτρο (power button) να επιστρέφει στο σχέδιο που είδαμε στο G2 όντως κάπως oval και τα volume controls που βρίσκονται πάνω και κάτω από αυτό να είναι ελαφρώς κύλα και ταυτόχρονα να έχουμε ανάγλυφη επιφάνεια. Έτσι, τα δάχτυλά μας αντιλαμβάνονται ευκολότερα που βρίσκονται ούτως ώστε να μην έχουμε λάθος πατήματα. Βέβαια, εξακολουθεί να υφίσταται η λειτουργία Knock On και η οποία αν κανείς την έχει συνηθίσει, δύσκολα μπορεί να την αποχωριστεί. Στην πλάτη συναντάμε επίσης τη νέα κάμερα των 16Mpixel με νέο, βελτιωμένο σταθεροποιητή εικόνας, διπλό LED flash και του laser focus που συναντήσαμε και στο LG G3. Η κάμερα είναι ένα από τα δυνατά σημεία της συσκευής χάρη στο φωτεινό φακό και τη δυνατότητα χρήσης χειροκίνητων ρυθμίσεων, αλλά γι αυτή θα μιλήσουμε παρακάτω. Η οθόνη πάλι, προέρχεται εν μέρει από το LG G3, μόνο που η LG την ονομάζει πλέον Quantum Display. Έχουμε όπως είπαμε διαγώνιο 5,5’’ με την ανάλυση να είναι της τάξης των 2560x1440 pixel και την πυκνότητα να εκτοξεύεται σε πάνω από 500ppi, τιμή αντίστοιχη με αυτή των εκτυπώσεων υψηλής ανάλυσης που γίνεται σε διάφορα βιβλία. Ο όρος Quantum Display χρησιμοποιείται από την εταιρεία για να αναδείξει τις βελτιώσεις που έχουν γίνει σε σχέση με το panel του G3. Πρακτικά, δυο είναι τα βασικά σημεία διαφοροποίησης, η χρωματική απόδοση και ο δείκτης αντίθεσης. Το panel έρχεται pre-calibrated από ειδική εταιρεία που κάνει αυτή τη δουλειά για εταιρείες του κινηματογράφου, με το αποτέλεσμα να προσφέρει μια χρωματική απόδοση που μοιάζει ιδιαίτερα αληθοφανής, χωρίς τα ελαφρώς μουντά χρώματα του LG G3 και χωρίς τα υπερκορεσμένα και μη αληθοφανή χρώματα άλλων συσκευών (όμως μας λείπει η επιλογή για ρύθμιση θερμοκρασίας χρωμάτων, κάτι που συναντάμε σε ανταγωνιστικές συσκευές). Οι γωνίες θέασής είναι εξαιρετικές, η φωτεινότητα αρκετά υψηλή, αλλά το επίπεδο μαύρο ακόμα και με τη φωτεινότητα στο μέγιστο να παραμένει σε πολύ καλά επίπεδα, κάτι που σημαίνει πως η αντίθεση που επιτυγχάνεται είναι ιδιαίτερα υψηλή. Γενικότερα η οθόνη είναι μεγάλο ατού της συσκευής και λόγος αναφοράς, ειδικά από τη στιγμή που μιλάμε για IPS panel και όχι για κάποιο OLED.

LG G4 Image 4

Πηγαίνοντας στο ίδιο το software, το G4 έρχεται με τη νεότερη έκδοση του Android, 5.1 και με μια βελτιωμένη έκδοση του UI που είδαμε στο G3. Υπάρχουν λίγες αλλαγές, με την εταιρεία να έχει δώσει έμφαση στην απλουστευμένη λειτουργία. Τα πλήκτρα ελέγχου του λειτουργικού είναι soft buttons μέσα στην οθόνη  και μπορούμε να έχουμε μέχρι πέντε, διαλέγοντας από επτά διαθέσιμα, με τα τρια βασικά να είναι τα home, back και multitasking. Τα άλλα δυο που επιλέξαμε να προσθέσουμε είναι ένα πλήκτρο για την εμφάνιση της οθόνης των notifications κάτι που κάνει τη γνωστή slide κίνηση από πάνω προς τα κάτω περιττή, καθώς το πλήκτρο για την ενεργοποίηση της λειτουργίας του διπλού παράθυρου, λειτουργίες που έρχονται αυτούσιες από το LG G3. Και άλλα πράγματα έχουν μεταφερθεί από το LG G3 όπως η δυνατότητα ξεκλειδώματος με το Knock Code, ο ενσωματωμένος μετρητής βημάτων και ο πομποδέκτης υπερύθρων. Κάποιες μικρές αλλαγές έχουν γίνει στα μενού των ρυθμίσεων και στο pull down μενού των notification και των quick settings, με τη νέα έκδοση να είναι εύχρηστη και λειτουργική. Τεράστιες όμως είναι οι αλλαγές που έχουν γίνει στο software που ελέγχει τη φωτογραφική μηχανή. Εδώ άλλωστε είναι και το κύριο σημείο αναφοράς του LG G4, το οποίο θέλει να αντικαταστήσει πλήρως τη φωτογραφική μηχανή, δίνοντας στο χρήστη για πρώτη φορά τη δυνατότητα για χειροκίνητες ρυθμίσεις λήψεων.

LG G4 Image 5

Καταρχάς η κάμερα μπορεί να εκκινήσει ταχύτατα με γρήγορο διπλό κλικ στο volume down. Από εκεί και πέρα, το software προσφέρει τρεις επιλογές ελέγχου. Στη simple, η οθόνη δεν εμφανίζει απολύτως τίποτα, όλες οι επιλογές είναι πλήρως αυτόματες και οι φωτογραφίες βγαίνουν με touch-focus. Η auto είναι η δεύτερη αυτόματη λειτουργία, όπου ο χρήστης μπορεί να επιλέξει τη λειτουργία flash, την αναλογία πλευρών, τον τρόπο χρήση του HDR καθώς επίσης να αλλάξει κάμερα και να εκκινήσει τη βιντεοκόπηση. Πρακτικά, εδώ οι επιλογές είναι αυτές που προσέφερε πάνω κάτω και το LG G3. Στη manual ρύθμιση, ο χρήστης βρίσκει μια σειρά από δυνατότητες που συναντώνται για πρώτη φορά σε κάμερα κινητού και συνήθως υπάρχουν σε advanced compact μηχανές και DSLR. Χειροκίνητη ρύθμιση του white balance με επιλογή θερμοκρασίας χρώματος, εύρος ISO από 50 μέχρι 2700, ταχύτητα κλείστρου από 30 δευτερόλεπτα μέχρι 1/6000sec αλλά και πλήρης έλεγχος της εστίασης με το χέρι είναι οι διαθέσιμες χειροκίνητες ρυθμίσεις. Σε συνδυασμό με την εμφάνιση histogram, την επιστροφή ενός βελτιωμένου οπτικού σταθεροποιητή εικόνας, του εξαιρετικά γρήγορου συστήματος αυτόματης εστίασης αλλά και το γεγονός ότι το LG G4 είναι το πρώτο smartphone που προσφέρει δυνατότητα για αποθήκευση φωτογραφιών σε μορφή RAW οι οποίες μπορούν να υποστούν μπόλικη επεξεργασία αργότερα, δίνουν στο κάτοχο της συσκευής ένα εντυπωσιακό «μηχάνημα». Η αλήθεια είναι ότι ο υπογράφων ενθουσιάστηκε με αυτά που προσφέρει το LG G4 σε επίπεδο λήψης φωτογραφιών, καθώς οι χειροκίνητες ρυθμίσεις είναι αυτές που απευλευθερώνουν τη φαντασία. Αξίζει να αναφέρουμε επίσης τη πολύ κοντινή σε αντικείμενα, επιπέδου macro, δυνατότητα εστίασης αλλά και τον εξαιρετικά φωτεινό φακό των F1.8, ο οποίος ταυτόχρονα επιτρέπει και την επίτευξη με καλύτερο τρόπο λήψεων όπου το σε εστίαση αντικείμενο ξεχωρίζει πολύ από το υπόλοιπο τοπίο που είναι συνήθως περισσότερο θολό.

LG G4 Image 6

Το αποτέλεσμα των λήψεων την ημέρα είναι φυσικά άριστο, με καλά χρώματα, μηδενικό θόρυβο και ελάχιστη επεξεργασία από πλευράς τηλεφώνου. Ακόμα και όταν το φως μειώνεται όμως, ειδικά στη περίπτωση λήψεων με χειροκίνητες ρυθμίσεις, μπορούμε να έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα, αυξάνοντας το ISO και χρησιμοποιώντας μια ταχύτητα κλείστρου της τάξης του 1/8sec ούτως ώστε ο σταθεροποιητής εικόνας να βοηθήσει για να βγει μια φωτεινή και όχι κουνημένη φωτογραφία. Όσον αφορά στα του βίντεο τώρα, και το G4 είναι ικανό για εγγραφή 4Κ βίντεο με τη ποιότητα να είναι εξαιρετική, κάτι που ισχύει και σε 108p (στα 60fps μάλιστα).,

LG G4 Image 7

Ερχόμαστε τώρα στα ενδότερα του  G4 τα οποία αφήνουν περιθώρια προβληματισμού. Η εταιρεία έχει εδώ και χρόνια στενή συνεργασία με την Qualcomm, όμως στη προκειμένη περίπτωση δεν επέλεξε το κορυφαίο -βάσει specs- SoC, το Snapdragon 810, αλλά τον Snapdragon 808. Προφανώς και η LG επέλεξε τον 808 έναντι του 810 λόγω των διαφόρων προβλημάτων υπερθέρμανσης που είχαν αναφερθεί και παρατηρήσαμε στο LG G Flex 2, οπότε η λύση ήταν ο αμέσως επόμενος επεξεργαστής. Πρόκειται για ένα εξαπύρηνο επεξεργαστή , με δυο πυρήνες Cortex-A57 και τέσσερις Cortex-A53. Το υποσύστημα γραφικών είναι το Adreno 418 ενώ υπάρχουν και 3GB μνήμη. Τόσο στα χαρτιά όσο και στα διάφορα benchmarks, οι επιδόσεις που προσφέρει το συγκεκριμένο ολοκληρωμένο είναι υποδεέστερες τόσο του Snapdragon 810 όσο και του Exynos που συναντάμε στα Galaxy S6/S6 Edge, με τη μεγαλύτερη διαφορά στις επιδόσεις να υπάρχει σε περιβάλλον 3D. Στην πράξη βέβαια, το LG G4 είναι εξαιρετικά γρήγορο και όλες οι λειτουργίες γίνονται χωρίς καθυστερήσεις. Το UI είναι εξαιρετικά ομαλό, η λειτουργία με τις δυο εφαρμογές τρέχει απροβλημάτιστα, τα παιχνίδια παίζουν μια χαρά, το dual window αποδίδει όπως πρέπει ενώ η επιλογή των καρτών από την οθόνη του multitasking γίνεται με ταχύτητα. Όμως η εταιρεία έχει επιλέξει να τοποθετήσει τη συσκευή στα ράφια με τιμή αντίστοιχη με αυτή των άλλων flagship, οπότε η σύγκριση είναι αναπόφευκτη και δυστυχώς σε αυτή, το LG G4 υστερεί. Μπορεί να μην κοιτάνε όλοι τα specs και τα benchmarks, αλλά για κάποιον που θέλει να δαπανήσει 700+ ευρώ, κάθε μικρή λεπτομέρεια έχει τη σημασία της.

LG G4 Image 8

Το LG G4 είναι μια πραγματικά πολύ καλή συσκευή, μια πραγματική αναβάθμιση και εξέλιξη του LG G4. Με πολύ καλή αίσθηση στο χέρι, εξαιρετική οθόνη, premium υλικά (κυρίως λόγω του δέρματος) και μια από τις πληρέστερες και καλύτερες -σε επίπεδο επιλογών- κάμερες που μπορεί να βρει κανείς, έχει όλο το πακέτο. Δεν είναι αδιάβροχο, δεν έχει unibody κατασκευή, δεν χρησιμοποιεί καθόλου μεταλλικά μέρη. Όμως έχει μπόλικο αποθηκευτικό χώρο με δυνατότητα επέκτασης, αφαιρούμενη μπαταρία, είναι 4G+ συμβατό, προσφέρει επιλογή για ασύρματη φόρτιση και συνεχίζει την επιτυχημένη λογική σχεδίασης με τα πλήκτρα ελέγχου στην πλάτη. Σίγουρα μας στεναχωρεί το γεγονός ότι η LG «αύξησε» την τιμή του σε σχέση με τις αντίστοιχες τιμές έναρξης των LG G2 και LG G3, αφού η εταιρεία μας είχε συνηθίσει σε περισσότερο value for money flagships. Όμως, ακόμα και έτσι είναι ένα πολύ καλό τηλέφωνο, που βάζει την εταιρεία ακόμα πιο έντονα στη συνείδηση του καταναλωτή σαν ένας σημαντικός παίκτης της αγοράς των smartphones.


 

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
1 ΣΧΟΛΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • alex4444
    • Επειδη η καμερα με ενδιαφερει στα κινητα, χαιρομαι που η LG εκανε την αρχη για τοσο αναλυτικες χειροκινητες ρυθμισεις. Με λιγο πειραματισμο ειναι δυνατον να πετυχεις με μια αξιοπρεπη καμερα πανεμορφα αποτελεσματα σε καθε φωτισμο, χωρις θορυβο.

      Το κινητο γενικα φαινεται πολυ καλη επιλογη και αξιος συνεχιστης της ποιοτικοτατης LG G σειρας. Μενει να δουμε για ποσο καιρο θα συνεχισει να δουλευει απροβληματιστα, καθως το μεγαλο αγκαθι σε οσες συσκευες δε φορανε "καθαρο" αντροιντ ειναι τα προβληματακια του custom interface καθε εταιρειας.

*